13 проекта от Русе, Дебелец, София, Благоевград, Габрово, Харманли, Белене,

...
13 проекта от Русе, Дебелец, София, Благоевград, Габрово, Харманли, Белене,
Коментари Харесай

15 добри идеи за местните общности печелят подкрепа от VIVACOM Регионален грант

13 плана от Русе, Дебелец, София, Благоевград, Габрово, Харманли, Белене, Стара Загора, Каварна и Момчилград ще бъдат подкрепени с общо над 58 000 лева от VIVACOM Регионален Грант. Освен финалистите, още два плана получават спомагателна премия от телекома.

VIVACOM Регионален грант подкрепя безплатно положителните хрумвания от всеки български град или село. Програмата подкрепя  планове на цивилен организации, читалища, учебни настоятелства и настоятелства на детски градини. Регионалният грант не слага ограничавания в сферите, в които се развиват концепциите, значимо е самодейностите да са ориентирани към смяна, потребна за общността, а програмата се организира в партньорство с Български център за нестопанско право.

277 планови оферти от всички 28 области на страната аплайваха в петото издание на програмата. Повечето от тях търсят решения на проблеми от обществената сфера,  културата, изкуството, спорта, туризма, екологията и локалните общности. Акцент в определените за поддръжка планове е развиването на живота на локалните общности, посредством разнородни начинания, включващи хора от уязвими групи в живота на общността, театрални, фестивални и интерактивни локални събития, цифровото обучение, четене на книги, запазване на околната среда, почиствания и преработване на боклуци, разпространение на едва известни региони и местности. Финалистите бяха избрани от жури в състав Ива Дойчинова (журналист), Иван Кънчев (сдружение „ Българска история “), Йордан Йовчев (атлет), Веселка Вуткова (директор „ Корпоративни връзки ” във VIVACOM) и Надя Шабани (директор на БЦНП).

Кандидатстването по програмата, както и журирането, бяха извършени преди началото на изключителното състояние. Самото осъществяване на проектите ще се случи след отминаване на епидемията и връщане на обществото към естествения темп на живот и работа. „ Вярваме, че реализирането на тези начинания след анулация на изключителното състояние ще спомогне още повече за сплотяването на локалните общности и хората ще се включат с възторг и голямо предпочитание в тях. Те ще внесат оптимизъм и религия в личните ни благоприятни условия за напредък – нещо, от което всички имаме потребност след тестването, през което прекосяваме “, споделя Веселка Вуткова, директор Корпоративни връзки във VIVACOM и част от журито на Гранта.

„ Сега е време за взаимност, за нови хрумвания и задружни начинания. Регионалният грант е стратегия, която поддържа хората, от дребни и от огромни обитаеми места, да вършат неща дружно, неща, които са свежи, носят смисъл, познание, наслада и претворяват средата към по-добро. Тази година, когато се борим с COVID-19, тази сила ни е повече от значима. Защото тя е силата, която ще оказва помощ на душите ни да са здрави и да минем напред – с вяра,

Общата инвестиция на VIVACOM в петте издания на Регионалния грант е  над 313 000 лева, като досега са подкрепени 68 плана от цялата страна. 

Ето и кои са положителните хрумвания, спечелили поддръжката на програмата в новото издание:  

Спортен клуб „ Русе Гоу " притегли вниманието на журито с плана „ 100 дни спорт “ –  серия от безвъзмездни спортни събития, които ще се организират в Русе. От април до декември ще има безвъзмездни срещи по йога, национални танци, футбол, волейбол, детски празници, силови тренировки, походи, тичане, спортно насочване, бойни изкуства – общо 30 типа спорт. Първоначалната концепция е всичко да се случва навън – на разнообразни места в града, само че „ Русе Гоу " бързо приспособиха концепцията си към новите условия и сътвориха платформата - www.bulgariago.org.  Там всеки ден от 18:00 ч. се излъчват безвъзмездни срещи по разнообразни типове спорт, в това число тренировки на балкона. Има спортни занимания и за хората от третата възраст. На уеб страницата може да бъде открит и календарът с обособените тренировки.

Сдружение „ НИМ анимейшънс учебно заведение за кино и телевизия “ (София) възнамерява да реализира третото издание на „ Детска Киномания “ –  кино фестивал за късометражни анимирани и игрални филми, основани от деца. Та се организира през есента се в границите на годишния кино фестивал „ Киномания " като независимо събитие, в което се излъчва селекция от филми на деца, направени по време на кино-работилници и ваканции през последната една година. До фестивала работата с децата по изработването на филмите ще бъде онлайн и също ще включи обществената изолираност като тематика в творбите на децата.  „ Целта на „ Ним анимейшънс “  е да насърчим децата в професионалното им развиване в региона на седмото изкуство, както и да създадем ново кинообщество измежду децата, които приказват свободно на езика на киното. Фестивалът ще предложи прожекция на филмите, награждаване в обособени категории, галерия на ретро снимачна техника, посещение на артисти и танцьори, игри с публиката и други “ – описват от сдружението.

Народно  читалище „ Съгласие - Дебелец " желае да сътвори „ Читалище в беседка ”, като концепцията е през топлите месеци част от читалищните действия да бъдат изнесени на открито измежду хората – в градския парк. Ще бъде самостоятелен ъгъл с беседка, пейки и маси,  в който през летните месеци читалището ще развива действия за всички възрасти – пенсионери, деца, младежи, фамилии. На мястото ще се провеждат начинания с присъединяване на детската градина и детската ясла, главното учебно заведение, Клуба на пенсионера, танцовите клубове и цялата локална общественост. С поддръжката на Кметство Дебелец ще бъдат сложени и фитнес уреди навън. С самодейността читалището се надява да притегли повече хора към дейностите си, да обогати публичния живот на локалните хора и да компенсира оскъдния, стар и непълен сграден фонд, с който разполага. Всички действия ще се осъществят след края на изключителното състояние, когато се върне естественият темп на публичния живот.

Фондация „ Музика за България ” (София) ще сътвори мобилна музикална академия Rockschool на колела. В подобаващ миг през годината, след края на изключителните ограничения,  със особено оборудван „ музикален бус ” професионални музиканти от учебното заведение ще пътуват и ще организират безвъзмездни уроци и работилници в по-малки градове, които имат стеснен достъп до музикално обучение. Работилниците ще бъдат в паркове, междублокови пространства и други известни места за събиране на хора в Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник и Елин Пелин. Музикалният бус ще бъде оборудван с китари – електрическа, акустична, бас – както и пиано, перкусии, цигулка и други принадлежности. Целта на фондацията е да усили интереса на децата към музикалното обучение, като  упованията им са да доближат до над 2000 деца и младежи.

Фондация „ Зад кадър “ (Габрово) с самодейността „ Да докоснеш бъдещето ” в границите на два месеца ще образова деца да снимат филм със подиуми от бъдещето, който да презентират посредством добавена действителност. „ Нашата цел е да събудим в деца интереса да се развиват креативен и професионално в нашия град. Чрез серия от тематични планове желаеме да насърчим тяхната ученолюбивост, религия в себе си, практични умения и най-много чувство, че могат да се развиват и осъществят в родния си град и да бъдат обществено виновни “ – споделят от фондацията. Проектът ще се реализира, когато това стане допустимо, в съдействие с локални цивилен организации, просветителни и културни институции.

Сдружение „ Велоклуб Каварна ” с плана „ По стъпките напразно “ ще има опцията да сътвори мрежа от велопътеки в района на града и да популяризира  измежду туристите опцията да доближават до локалните естествени и културно-исторически забележителности благодарение на велосипед. По-дългосрочната им цел е да трансфорат добруджанското крайбрежие в търсена територия за велотуризъм и велоспорт. Проектът ще включва установяване на направления за 10 велопътеки, в чиито обсег са включени локални забележителности, разчистване на селектираните трасета и привеждането им в положение уместно за колоездене и трасиране с GPS, обозначаване на велопътеките с маркировка, основаване на електронни карти, които могат да се употребяват за навигация и посредством мобилен телефон, издание на фотоси на естествените и исторически обекти в обществените медии и други Предвид дейностите и техните периоди, не се постанова организацията да трансформира плана.

Във фокуса на плана „ Бъди моето бъдеще " на Сдружение „ Идея за развиване “ (Русе) е казусът с всеобщото измиране на пчелите, породено от фактори като интензивно земеделие, приложимост на пестициди и изменение на климата. Организацията ще подкрепи оцеляването на дивите пчели, които виреят в градски условия и ще осведоми необятната общност на Русе за опциите да бъде подкрепят процесът на запазване на пчелите. Дейностите са свързани с подготвяне и от време на време разхвърляне на цветни „ бомби “ (топчета със семена от диви цветя, обгърнати в компост, които се популяризират из терени, където хората желаят да видят повече цветя и повече пчели), разработване и слагане на разнообразни места из града на „ хотели “ за самотни диви пчели, осъществяване на фестивал на пчелата, правене на осведомителни и рекламни материали. Сдружението ще реализира активността си по този начин, че да помогне хората да излязат по-лесно от обществената изолираност след рестриктивните мерки в страната и ще предложи действия измежду природата.

Фондация Детски събития (София) с плана си „ Детски интерактивни театрални пиеси “ ще показа театрални представления за деца в дребни обитаеми места и за деца в неравностойно състояние. Първоначално планувано бе шест от представленията да бъдат в Ихтиман, Ботевград и Костенец, а другите две да бъдат изиграни в домовете за деца със специфични потребности в Сопот и Асеновград. При новите условия фондацията е почнала видео снимане на театралните постановки и ще ги популяризира до децата по разнообразни канали.

Сдружение „ Общност дела и инициативи " (Разлог ) с самодейността си Характер.бг оказва помощ на възпитаници от 1 до 4 клас в Разлог да намират и развиват мощните страни на характера си и да реализират повече триумфи. Проектът е обвързван с работа в учебна среда, по тази причина ще стартира, откакто децата се завърнат в учебно заведение. Заедно с учебното заведение в Разлог, от две години насам сдружението взема решение проблемите с неприятната дисциплинираност, експанзията, отсъствията и незадоволителните резултати посредством положителен метод, създаване на умения и държания, учредени на мощни страни на характера на децата, като упоритостта, самоконтрола и оптимизма. Чрез тематични занимания с децата и събития за учебната общественост организацията ще надгради досегашната си работа.

Училищно настоятелство при ОУ „ Иван Вазов “ (Харманли) с плана „ Активни и здрави деца " също ще изчака учебното заведение да отвари още веднъж порти, тъй като концепцията им е да противодейства на тревожната наклонност за увеличението на децата със здравословни проблеми вследствие на обездвижването и напрежението в всекидневието. Проектът предвижда  Активно междучасие – учители и родители ще помогне на децата да бъдат още веднъж дейни след изолацията, като трансфорат коридора на първия етаж, където учат най-малките, в място за оживление сред образователните занятия. В спомагателния час по физкултура ще се включат извършения за предварителна защита на обездвижването на децата и следствията от това – гръбначни изкривявания, плоскостъпие и наднормено тегло. Ще има разходки измежду природата с възпитаници, родители и учители по екопътеката на града, включително и разчистване на част от предпазената зона. Проектът ще усъвършенства взаимоотношението сред учители и родители, защото всички дружно ще вземат участие в реализирането на дейностите.

Осигуряване на оптимални условия за улеснен достъп и визити на естествен парк „ Персина ", както и на останките от концлагера „ Белене " ще реализира фондация „ Остров Белене “ . На остров „ Персин " край град Белене се намират останките от най-големия и конфиденциален концлагер в България (1949 - 1987), а също и естествен парк „ Персина “. Той е само местообитание на огромна колония розов пеликан, както и на над 470 висши растения и над 1100 типа птици и животни. Мястото е доста скъпо за фенове на природата, орнитолози, историци и е с капацитет за развиване на естествени, исторически, фамилни, конферентни и други визити. Персин е най-големият български дунавски остров с почти 14 км. дължина и 6.5 км широчина. За да обезпечи безконтролен достъп на посетителите  до останките от лагера и хубостите на естествения парк, след цялостното рухване на изключителното състояние,  фондацията ще направи огромно разчистване и ремонтни действия на разнообразни уреди в района.

Фондация „ Кукуряк " (Стара Загора) завоюва с плана „ Планински ”, за повишение интензивността измежду децата до 12-годишна възраст в града посредством спортни и туристически действия навън и да ги запознае с различните типове спорт, които могат да практикуват измежду природата. Докато пристигна подобаващото време това да се случва на открито измежду природата, организацията ще държи онлайн връзка с децата.  След това, взаимно със експерти от други организации ще показват действия като каране на каяци, посещаване на пещери, катерене на стени и скали, преходи през планината, колоездене, действия, свързани с опазването на животните и природата, и такива, които ще оказват помощ на децата да се върнат по-бързо към естествения деен живот.

Сдружение Спелео клуб „ Академик " (Русе) ще работи по план „ Национална пещерна експедиция „ Марина дупка " 2020 “, за навлизане и изследване на неразучени пещери в региона на общ. Трявна – „ Марина дупка “, „ 1300 години България “, „ Змейова дупка “, „ Парова дупка “, Горнокредни и маастрихтски варовици и други В резултат на това ще бъде актуализирана Националната картотека на Българската федерация по спелеология, чийто член е сдружението. Ще бъдат привлечени повече хора за проучването и опазването на подземните благосъстояния за бъдещите генерации на България. Ще бъдат маркирани маршрутите към пещерите. В плана ще вземат участие пещерняци от България, студенти от Русенски университет „ А. Кънчев ", възпитаници и скаути. Проектът ще стартира през лятото, при подобаващ условия. 

Наред с 13-те финалисти, двете организации, които получават спомагателна поддръжка от VIVACOM, са

Сдружение „ Образование без раници ” (София) , които дружно с дейни младежи от цялата страна, ще създадат, когато изискванията го разрешават, просветително турне за кариерно насочване в цялата страна, като доближат до над 100 учебни заведения и над 30 000 възпитаници. Междувременно сдружението интензивно провежда уебинари в помощ на учителите и онлайн образованието.

Народно читалище „ Нов Живот – 1926 “ (Момчилград) благодарение на локалната общественост, детските градини, учебните заведения и родителите ще направи занимателна среда за учене в градския парк, когато това още веднъж бъде допустимо.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР