13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни

...
13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни
Коментари Харесай

Делян Добрев: В Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. газ на година

13 милиарда кубически метра газ може да добива страната ни годишно от две залежи в блок " Хан Аспарух " в Черно море. Това са изнесли като данни пред парламентарната енергийна комисия от Консорциума сред " ОМВ и Тотал ", който от 2012 година изследва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море. Новина заяви за " По света и у нас " депутатът и някогашен енергиен министър Делян Добрев. Проучванията са във финалната си права и консорциумът е показал пред депутатитет съответни количества, въз основата на направените досега проучвателни сондажи.

Блок " Хан Аспарух " се намира в североизточната част от българската акватория на Черно море и е покрай намерено находище на естествен граз в Румъния. Консорциумът " ОМВ - Тотал " са показали пред енергийната комисия резултатите от изследванията досега.

" Техните упования са в първите 10 години от употреба на възможните две залежи, които те се надяват да потвърдят при започване на следващато година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в извествен смисъл до към 8 милиарда кубика. Което е извънредно добра вест за България ", съобщи Делян Добрев.

Колко реалистична е тази опция за този рандеман, съгласно това, което те са споделили пред вас в енергийна комисия?

" Те ни демонстрираха на презентацията две залежи, където чакат да намерят газ. В тези две залежи ще създадат един или два сондажа при започване на идната година, с цел да потвърдят точните количества. На този стадий това са техни упования, само че те ги демонстрираха с съответни количества, което за мен е много безапелационно ", разяснява Добрев.

По 8 милиарда газ на година ще се добива през вторите 10 години от употребата на находищата, които консорциума сред ОМВ и Тотал изследват. В момента страната ни използва към 2 милиарда и половина кубика газ на година.

" Т.е. ние ще добиваме пет пъти пъвече газ в сравнение с употребява България. Съответно това количество ще го изнасяме. И в случай че изнасямаме 10,5 милиалда кубика, съгласно упованията на консорциума, ние ще се превърнем в по-голям експортьор на газ за Европа, в сравнение с да вземем за пример Азербайджан ", съобщи Делян Добрев.

По настоящия закон, концесионното заплащане, което страната ни би получила от този рандеман, е 30% от прихода.

" И в случай че вземе за база тези 13 милиарда кубика и ги умножим по пазарната цена на газа сега, по 30% се получава, че държавния бюджет ще печели или в него ще внася консорциума 2,7 милиарда лв. всяка година ".

Ако българската страна стане акционер в консорциума, тогава годишният доход в бюджета от добива и износа на природен газ може да се усили доста.

" Аз ще диря през идната подзкрепа от сътрудниците от другите парламентарни групи, по тази причина да внесем план ан решение, с които да упълномощим министъра на енергетиката да стартира договаряния с консорциума сред ТОТАЛ и ОМВ, тъй като те биха позволили и го споделиха на Комисия трети акционер с до 35% присъединяване в плана ".

Договорът за проечване на блок " Хан Аспарух " с консорцима " ОМВ - Тотал " беше подписан точно от Делян Добрев като енергиен министър през 2012 година и отговава към този момент са направени 4 сондажа, както и огромно сеизмично изследване на целия блок.

" Така че ние сме на финалната права и се надяваме, а и това беше част от презентацията в границите на идващите няколко години да стартира добива. Всичко ще зависи от това какъв брой бързо вървят проучвателните сондажи и инвестицията в сондажите за рандеман ".

През предходната година голямо находище от газ беше намерено в турската акватория на Черно море. То се намира напълно покрай различен български блок - Терес в югоизточната част на нашата акватория.

" След това изобретение в Турция този блок също става доста забавен и съгласно мен Министерството на енергетиката би трябвало да започва процедура и да потърси концесионер за него по допустимо най-бързия метод ", сподели още Делян Добрев.

" Да, в реда на нещата е България да обърне внимание на този стандартен рандеман. Виждаме и Румъния и Турция към този момент добиват природен газ от Черно море ", разяснява Радослав Рибарски, депутат от " Продължаваме промяната - Демократична България ", член на парламентарната комисия по енергетика.

Окакава се в идващите месеци, когато Турция стартира употребата на находището Sakarya в Черно море страната да усили 10 пъти дневния си рандеман и той да доближи 10 милиона кубически метра дневно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР