13% е равнището на безработицата през март на територията на

...
13% е равнището на безработицата през март на територията на
Коментари Харесай

Безработицата в Северозапада расте, достигна близо 13%

13% е нивото на безработицата през март на територията на областите Монтана, Видин и Враца. Спрямо февруари се регистрира нарастване от 0.4 пункта, а на годишна база – с 0.6 процентни пукта. Съществено въздействие върху динамичността на безработицата оказват ограниченията за ограничение разпространяването на ковид в страната и въведеното на 13 март изключително състояние, прецизират от Регионалната работа по заетостта в Монтана. Общият брой на безработните в единайсетте бюра по труда в трите области е 22 419, като по отношение на февруари записаните са с 677 повече. Увеличение с 972 лица се следи и по отношение на същия месец на 2019 година
За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през март са се записали 2 109 безработни лица, като 1 309 от тях – в интервала след въвеждане на изключителното състояние. Новорегистрираните лица, които са отпаднали от претовареност през месеца, са 788, като 50.4% от тях са показали като причина рецесията с ковид. Най-голям дял заемат освободени от бранш търговия, следвани от преработваща индустрия, хотелиерство и ресторантьорство.
Постъпилите на работа безработни през март са 955. След въвеждането на изключителното състояние работа са почнали 372 лица.
Търсят се лекари и медицински сестри, касиери и продавачи в хранителни магазини, както и служащи по събиране и обработка на боклуци. За едно свободно работно място на територията на трите области през месец март приблизително са се съревновавали по 9 безработни лица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР