13 души бяха арестувани днес в Белгия по подозрение, че

...
13 души бяха арестувани днес в Белгия по подозрение, че
Коментари Харесай

Разбиха терористична джихадистка група в Белгия

13 души бяха задържани през днешния ден в Белгия по съмнение, че са взели участие в терористична група, съобщи Франс прес, като цитира изказване на прокуратурата.

Те са обвинени, че са основали в Антверпен група, близка до салафитското джихадистко придвижване. Арестите са осъществени при 13 обиска, подхванати в региона на града, като задачата им е да се попречва активността на това евентуално рисково придвижване, изясни федералната прокуратура.

Няма информация какви действия са правили обвинените. Те не са оказали опозиция. Очаква се да се явят до 48 часа пред арбитър, който ще реши дали да ги остави в ареста.

В спецоперацията, минала без произшествия, са взели участие стотина чиновници на реда. Операцията е част от следствие, стартирано преди няколко месеца от проверяващ арбитър в региона на Антверпен. " Изглежда в границите на салафисткото джихадистко придвижване се развива антверпенска група ", посочи прокуратурата.

Белгийските градове Антверпен и Брюксел към този момент бяха посочени като бази на интернационалния джихадизъм, отбелязва Агенция Франс Прес. В Антверпен действаше групата " Sharia4Belgium ", проповядваща джихад от 2010 година. Много нейни членове отидоха да се бият в Сирия. През 2018 година някогашният й водач Фуда Белкасем беше наказан на 12 години затвор в Белгия, а през 2018 година му беше отнето белгийското поданство. Днес групата е разпусната, само че управляващите се притесняват, че тя може да въодушеви други.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР