13 дни – толкова е трябвало на три фирми, за

...
13 дни – толкова е трябвало на три фирми, за
Коментари Харесай

Изсипаха „парфюм” за 480 хил. лева в шахти в Пловдив за 13 дни, много от тях – затлачени

13 дни – толкоз е трябвало на три компании, с цел да изразходят внушителната сума от 480 хиляди лв., като „ парфюмират ” дъждоприемните шахти в четири карета в централна градска част.   През месец март Община  Пловдив подписа контракт с консорциум за „ Представяне на екологично сложно решение за премахване на неприятна миризма от отлагания на биоразградима субстанция, в дъждоприемните шахти и колекторната мрежа, и възстановяване на пропускливостта им при интензивни превалявания ”.  В обединяването, с което Община  Пловдив подписа контракт има три компании – „ Биолайф- Еко ”, Биолайф - и – 1 ” и „ Диели инвест ”.
Прочетете още
Оказва се, че от обединяването към този момент са изчерпали средствата в контракта за 4 карета в централна градска част, като Община  Пловдив пусна и нова поръчка, на която  се  е явила само „ Биолайф - и – 1 ”, като цената й е 360 хиляди лв. с Данък добавена стойност.

Предмета на поръчката е същата. С нея се цели почистването на канализационните колектори от наноси и отсрочения без вложение на човешки запас.  То би трябвало да стане през колекторната мрежа, като третирането ще се прави през шахтите посредством биоинженерна технология, която ще разреши сложно екологично култивиране по едно и също време на шахтите и на колекторната мрежа посредством бързо разграждане на органичните субстанции, което от своя страна освобождава неорганичните за свободно придвижване в колекторната мрежа до утаечните филтри на ПСОВ, като се ползва биологичен препарат.

Предвиждат се най-малко 2  третирания с по-концентриран разтвор, а точно 1 л бактериален препарат на 20 л вода. Предполага се безконтактна обработка на шахтите и по натурален път - на колекторите. Разтворът се впръсква през шахтите с маркучи с подобаваща дължина под налягане, само че не повече от 2,026 бара, написа в техническото предложение.

От Община Пловдив обявиха, че третирането с препарата е било осъществено на два пъти – сред 18 и 25 април и 25 май и 1 юни в каретата на Централна градска част (включително Стария град), заключена сред бул. Марица – Юг, бул. Руски, бул. Христо Ботев и бул. „ Цар Борис Трети Обединител “ е с дължина  44 км., в това число колекторна мрежа – 6,8 км и второстепенна мрежа 37,2 км.

Проверка в две от каретата към сред бул. „ Руски ”, ул. „ Иван Вазов ”, ул. „ Гладстон ” и „ Авксентий Велешки ”,както и в региона сред Главната и ул. ”Преслав ” обаче откри, че много  от шахтите към този момент са затлачени. Някои от тях даже имат излязла растителност, която не би трябвало да се появява, поради обстоятелството, че сместа е за биоразградими вещества.  Нещо повече, самите шахти не  са почистени, въпреки че има и различен контракт на Община Пловдив, който е точно за това.

Наш кореспондент откри, че на главните улици и артерии шахтите са поддържани, само че не по този начин стоят нещата с вътрешните улички. На места шахтите са догоре цялостни с листа, фасове и отпадъци, а някои даже са бетонирани.

Относно доказването на работата на трите компании от Община Пловдив  заявиха, че има направени графици, поръчки и протоколи за свършена работа със снимков материал. Самото отнасяне пък е било осъществено в наличието на специалист от дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците ”.

Новите 380 хиляди лв. е за сектора, заключен сред бул. „ Христо Ботев “, бул. „ Източен “, бул. „ Марица – Юг “ и бул. „ Цар Борис III Обединител “, в който попадат 35 к второстепенна канализационна мрежа и 6 км основни канализационни колектори.

Състоянието на шахтите след „ разчистване ” и „ парфюмиране ”:

 









































 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР