13 часа след началото на дебатите по приемането на държавния

...
13 часа след началото на дебатите по приемането на държавния
Коментари Харесай

13 часа по-късно: член първи на бюджета е приет

13 часа след началото на дебатите по приемането на държавния бюджет за 2022 година, депутатите в Народното събрание най-сетне съумяха да одобряват член първи от плана - така наречен рамка на разноските и приходите по обособените пера.

Заседанието ще продължи до приемането на всички текстове, което значи единствено едно - народните представители ще останат в залата измежду нощ, въпреки да е видно и с просто око - към този момент всички са доста изтощени и разискванията губят своята мощ.

Причина за продължителното гледане на плана е единствено една - процедурната умелост на опозицията, която употребява всевъзможни хватки, с цел да бави окончателното приемане, желае почивки, кара се с ръководителите.

Рамката на бюджета допуска, че Бюджет 2022, в случай че бъде признат дефинитивно, ще е с рекорден размер в най-новата ни история. Правителството счита да изхарчи малко над 63 милиарда лева или 13% повече съпоставяне с предходната година.

Заложеният недостиг е от 4,1%, което в номинално отражение значи дупка в хазната в размер на 5,9 милиарда лева Финансовото министерство твърди, че в случай че бъдат махнати Коронавирус ограниченията, дефицитът се смалява до 2,5%. Макар и нелогично на пръв взор, такова разделяне има аргумент сега, тъй като Европейската комисия разреши таванът на недостига да надвиши критериите от Маастрихт за 3%, само че единствено поради ограниченията за битка с пандемията и икономическата рецесия.

Кабинетът усилва стремително минималната работна заплата с 60 лева до общо 710 лева, както и прага на оптималния застрахователен приход от 3000 лева до 3400 лева Последното обаче е нестабилно, че ще бъде признато, тъй като даже съдружни сътрудници като " Демократична България " са срещу, въпреки да гласоподаваха за поправката със странни претекстове.

Дългът ще порасне с нови 7,3 милиарда лева, като 3 милиарда лева от него са планувани за рефинансиране на остарели отговорности. Според Василев останалата част от дълга ще финансира капиталовата стратегия на държавното управление.

А тя е точно гвоздеят в програмата на министерството на финансите. Предложението е за 8,2 милиарда лева финансови вложения - още веднъж връх в досегашната история и в случай че бъдат осъществени, то това значи, че ще доближат два пъти равнището на миналогишните.

Увеличени редица обществени заплащания като компенсациите за безработица, компенсацията за втората година майчинство, безвъзмездни детски градини и ясли.

Почти всички оферти на опозицията не се одобряват.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР