13:30 ч. Избирателната активност към 11 ч. е 8,89%, в

...
13:30 ч. Избирателната активност към 11 ч. е 8,89%, в
Коментари Харесай

Изборите днес: Избирателната активност към 11 ч. е близо 9%

13:30 ч. Избирателната интензивност към 11 ч. е 8,89%, в 23 секции в страната се гласоподава с хартиени бюлетини

Към момента в Централната изборна комисия (ЦИК) са постъпили 2 тъжби, свързани с нарушавания в работата на СИК и други, свързани с предизборна пропаганда и откриване на социологически изследвания. Това стана ясно от втората за деня конференция на ЦИК.

Има и подадени сигнали за пропаганда обществените мрежи, само че Комисията не ги преглежда. В 23 изборни секции в страната е прекратено машинното гласоподаване и се минава на хартиени бюлетини.

В този час стартират да отварят секциите в Съединени американски щати и Канада, а тези в Нова Зеландия и Австралия към този момент затвориха и от там се чакат първите резултати.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов уточни, че главен проблем за изборите в чужбина се оказва отсъствието на някои членове на секционните изборни комисии (СИК). Той сподели, че е имало много заболели хора, а другият проблем е в това, че назначените по предложение на партиите хора не се явяват на работните си места и това затруднява работата на ЦИК.

Избирателната интензивност към 11:00 часа е 8,89% - тя е малко по-висока спрямо интензивността в това време при изборите от ноември 2021 година, когато е била 8,59%

13:00 ч. Асен Василев гласоподава за " една изменена България "

`Съпредседателят

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев прикани всички български жители да гласоподават - без значение за кого, тъй като по думите му " това е най-важното нещо, което можем да създадем през днешния ден ".

„ Аз персонално гласувах за една изменена България, която да свърши прехода, и най-сетне да тръгнем напред и да станем естествена европейска страна “, съобщи той.

Василев сподели, че днешният избор е значим, тъй като от него зависи дали ще се върнем към " политиката на прехода ", която по думите му към този момент 30 години " държи хората небогати и дава едни пари на малцина компании " или ще продължим към " една естествена европейска " България

12:20 ч. Maшини за гласоподаване изписват „ Дневникът е фалшифициран “

„ Дневникът е фалшифициран “ – такова известие се е изписало на екраните на няколко машини в три изборни секции в няколко разнообразни града. Това са Варна, Свищов и Пазарджик.

Поради тази причина Централната изборна комисия (ЦИК) взе решение изборите в съответните изборни секции да се проведат единствено с хартиени бюлетини.

Засега казусът се е появил при 3 машини в страната, изясни представителят на ЦИК Росица Матева пред Българска национална телевизия.

" За първи път виждаме подобен надпис като причина да се прекрати машинното гласоподаване ", добави тя.

Все още не е ясно дали става дума за механически проблем или за опит за влияние на вота. Допълнителна инспекция по случая ще бъде направена след края на изборния ден, когато машините бъдат събрани.

До момента в ЦИК са постъпили 28 сигнала за предизборна пропаганда - някои от тях включват издание на изследвания, а други са за нарушение на изборни права.

12:02 ч.Кирил Петков: Единствената коалиция, която ще създадем, е с българския народ



Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков даде своя глас и уточни, че изборът през днешния ден е доста значим.

" Изборът е сред връщане назад в годините на прехода или скъсвайки с този преход и отивайки към една нова, просперираща, изменена България. Аз имам вяра, че всички българи ще създадат избора България да продължи напред ", съобщи той.

Петков изрази подготвеност да продължат с първите стъпки, които са създали в предходното държавно управление и сподели, че дава гласа си за това да " имаме просперираща, можеща, без корупция страна "

" Днес ясната коалиция, която ще създадем, е обединението с българския народ ", добави още някогашният министър председател.

11:28 ч.Борисов гласоподава " хаосът и рекетът върху българите да престане "

 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своя глас на парламентарните избори и съобщи, че гласоподава „ хаосът и рекетът върху българите да престане “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде своя глас на парламентарните избори и съобщи, че гласоподава „ хаосът и рекетът върху българите да престане “.

Той прикани сътрудниците си да демонстрират разсъдък и даже цитира предизборния лозунг на " Демократична България " - въпреки и малко неопределено.

Борисов уточни, че България би трябвало да бъде доста ясна и безапелационна в мястото си, което се намира в Европейски Съюз и НАТО. Борисов дефинира като първа и най-важна задача – влизането на страната в еврозоната, което по думите ще подсигурява „ да сме там с белите страни “. Той посочи, че за партията му е значимо България да остане на евроатлантическия курс.

Лидерът на ГЕРБ изрази и своите опасения за изборните резултати и сподели, че се надява служебният кабинет на президента Радев да е взел ограничения, с цел да бъдат изборите почтени.

„ Защото, в случай че отидат да ги разджуркат най-после резултатите и за минута да се подвигат по хиляда гласа, значи нещо не е наред “, разяснява той.

11:00 ч.Радев гласоподава в поддръжка на демократичния развой в България

 Президентът Румен Радев упражни правото си на глас.

Гласувах на първо място в поддръжка на демократичния развой в България. Страната ни има потребност от мощни и законни институции, които да овладеят рецесиите, да подхващат решителни промени, а това изисква съпричастност и поддръжка от цялото ни общество. Това съобщи президентът Румен Радев, откакто гласоподава на предварителните парламентарни избори.

Държавният глава прикани българите да излязат и да гласоподават и " да не оставят никой различен да взема решение вместо тях ".

" Изборите са право, само че са и отговорност. Отговорност на всеки един от нас към към себе си, към своите близки и към бъдещето на България ", сподели Радев.

Той сподели, че държавно управление към този момент се основава все по-трудно и главният конфликт е сред две тези - " държавно управление непременно, което може в средносроченда докара до нестабилност " и " отстояване на правилата и обрисуваните червени линии от самите партии ".

10:20 ч. " Възраждане " ще поддържа държавно управление, формирано само с негов мандат

`Лидерът Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че единственото държавно управление, което партията му ще поддържа е това, формирано с техен мандат. Той сподели, че неговите единствени съдружни сътрудници са неговите съграждани.

" Два са пътищата пред страната - или България ще промени съществено своя път на развиване и ще има късмет за оцеляване или Ног да пази българия, в случай че продължим по същия път от последните 30 години “, добави той.

Според Костадинов страната би трябвало " най-сетне да стартира да взема решения за своята орис сама " и да се ангажира единствено с българските национални ползи. Той сподели и, че не трябва " да участваме в непознати военни спорове за непозната сметка ".

По думите му изборните резултати ще бъдат много по-различни от прогнозите на социолозите.

" Те постоянно са били минимум два пъти по-големи или по-малки според от това кой какво споделя ", счита Костадинов.

10:07 ч.Мустафа Карадайъ гласоподава за " възобновяване на демокрацията "

 Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ упражнява правото си на глас

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че България сега има потребност от сигурност и непоклатимост и в страната би трябвало да се възвърне демокрацията. Той насочи тези думи, малко откакто упражни правото си на глас в 1-ва секция в главното учебно заведение „ Пейо Яворов ” в Кърджали.

" Не бива в 22-ра година на 21 век българските жители да ги третираме като нарушители, до момента в който презумпцията за непорочност работи. Не може една част от група от български жители по аксиома да ги третираме като нарушители ", сподели Карадайъ.

Той не беше даде съответни образци, а единствено уточни, че демокрацията в страната би трябвало да бъде възобновена, " с цел да има устойчиво ръководство и сигурност ".

10:04 ч.Корнелия Нинова чака Българска социалистическа партия да е в идващото ръководство

 Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова гласоподава

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова чака партията да е в идващото ръководство. Според нея в " тези сложни моменти " няма да е елементарно, в случай че ръководството остане " без мощна обществена партия ".

" Една мощна обществена партия ще помогне на хората да преминат през рецесиите и мисля, че ние го доказахме в предходното ръководство със обществената стратегия, която то осъществя ", уточни Нинова.

Тя сподели, че Българска социалистическа партия е потвърдила, че с изключение на да дава обещание, партията може и да извършва своите обещания. Нинова беше безапелационна, че няма да вземат участие в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че остави вратата отворена за останалите партии: " Нека да забележим резултатите на останалите партии през днешния ден ".

Ако социалистическата партия влезе в ръководството, нейните цели ще са фокусирани върху преодоляването на инфлацията и повишението на приходите, добави още Нинова.

" Нека хората да знаят, че в тези сложни рецесии няма да бъдат изоставени; че страната ще бъде до тях и ще помогне ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

10:00 ч.Стефан Янев чака " оптимален резултат " от изборите

`Лидерът

Лидерът на новосформираната партия " Български напредък " Стефан Янев ще работи за българския народен интерес - това сподели той, откакто упражни правото си на глас.

Янев дефинира националния интерес в три съществени стълба от политики - сигурност, правдивост и благополучие, и изясни, че те тяхното съблюдаване е главен приоритет за неговата партия.

Той уточни, че чака " оптимален резултат " от изборите и пояснява това с обяснението, че " всеки, който е решил да го поддържа, е добре пристигнал ".

На въпрос дали след изборите ще може да се образува държавно управление, Янев отговори, че това е въпрос на договаряния.

" Българите би трябвало да престанат да слушат внушенията, че изборната интензивност ще бъде дребна, да не си оставят мисленето и дейностите за утрешния ден ", прикани водачът на новата партия.

09:00 ч.Христо Иванов гласоподава за " самоуверено реформаторско ръководство "

`Съпредседателят

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов даде своя глас на парламентарните избори. Той отиде до изборната секция в столичното в 93-о СУ „ Александър Теодоров-Балан “ тъкмо в 09:00 часа.

„ На страната ѝ би трябвало ръководство, само че не какво да е, а същинско, самоуверено, реформаторско ръководство, което може да се оправи с провокациите, пред които сме изправени, и да направи скок в развиването на страната ", сподели той пред публицисти.

Според него не би трябвало да се изпуска фокуса от значимите цели и уточни, че гласоподава за „ отговорност и поредност “. Според Иванов едно реформаторско ръководство не би могло да съществува без „ Демократична България “. Той посочи, че обединяването е сложило доста ясно своите условия и цели, за които ще работят, във връзка с войната в Украйна, интернационалния ред, правосъдната промяна и „ рационалната политика “.

„ Оттам нататък с кого ще бъде допустимо да формираме ръководство, зависи от осъществяването на тези наши цели ", разяснява съпредседателят на Демократична България.

Той прикани хората да гласоподават, с цел да може страната да се движи напред и да не се стига още веднъж до нови избори.

Христо Иванов гласоподава за България на разсъдъка.
Публикувахте от в
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР