1290% е средният ръст на приходите на технологичните компании в

...
1290% е средният ръст на приходите на технологичните компании в
Коментари Харесай

Чешка фирма за 3D печат оглави класацията Deloitte Technology Fast 50 за 2018 г.




1290% е междинният растеж на приходите на софтуерните компании в тазгодишната ранглиста на Deloitte Technology Fast 50 за Централна и Източна Европа, като в класацията са показани компании от 10 страни в района – 18 от Полша, 7 от Литва, по 7 от Хърватия и Чешка република, 3 са словашките компании, по 2 компании от Латвия и Унгария и по една от Румъния, Босна и Херцеговина и Естония. За страдание тази година в класацията не попада българска компания, до момента в който през предходната в нея имаше 2 български компании – Titan Gate (създател на PhoneArena.com) на 16 място и Accedia на 26-о място, а през 2016 година Bulpros Consulting бе класирана на 24 място.

Победителите във Fast 50

Три от софтуерните компании, които през предходната година са били в подкатегория „ Изгряващи звезди “, в този момент към този момент са в топ 10 на главната категория Fast 50 за 2018. Интересно е още, че спечелилият за тази година -чешката компания за 3D щемпел Prusa Research е постигнала впечатляващ годишен растеж от над 17 хиляди % (17 118%), а в миналогодишната ранглиста е била на трето място още веднъж, още веднъж с голямо нарастване на приходите - близо 7 хиляди % (6910%). Чешката компания Prusa Research, е учредена през 2009 година и в границите на няколко години и без никакви външни вложения тя се трансформира в една от най-иновативните и бързо разрастващи се компании в 3D промишлеността. Днес компанията създава свои лични нишки и отпечатва частите за други 3D принтери. Тя също по този начин основава PrusaLab – пазарно пространство и отворена работилница за всички, които се интересуват от 3D печата.



Миналогодишният водач - чешката компания за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com, заема в този момент второто място с годишен растеж 14 337%, до момента в който предходната година бе отпред с растеж 7165%. Наскоро в търсачката са добавени рейсове и влакове, тъй че туристите да открият всички способи за реализиране на пътуването си.

Това демонстрира, че фирмите са „ уцелили “ точна ниша и съумяват доста бързо да трансфорат нововъведенията си в действителни бизнес приходи. „ Бронзовият “ медалист тази година е Q Software от Хърватия, която усилва оборота си 3894%, в това число посредством отваряне на офиси в Цюрих, Осло, Белфаст, Лос Анджелис и Торонто.

Софтуерните компании в класацията са общо 32, 11 са от бранш „ Медии и развлечения “, а останалите 7 компании са хардуерни. „ За трета поредна година междинният ритъм на напредък надвишава забележителните 1000%, което още веднъж потвърждава средносрочната резистентност на продължаващия софтуерен взрив в Централна Европа “, изясняват от Deloitte.

Изгряващи звезди и огромни играчи

В подкатегорията „ Изгряващи звезди “ анализаторите отличават тези „ млади компании “ със сериозен напредък, които обаче не дават отговор на критериите за главната категория Fast 50. Тази година 5 от десетте компании, класирани в „ Изгряващи звезди “, са от Чехия. „ Заедно с останалите чешки компании в главната категория те потвърждават, че растежът и нововъведенията процъфтяват в тази страна “, разясняват от Deloitte. Победителят в тази подкатегория на компании с ослепително бъдеще е хърватската компания за смарт улични мебели INCLUDE с четиригодишен растеж на приходите от 1950%. На второ място е словашката Itrinity (1555%), следвана от чешката хардуерна компания 3Dsimo (1461%).

В тази категория „ BIG 5” Deloitte класира бързоразрастващи се огромни компании, чийто мащаб затруднява тяхното конкуриране във връзка с растежа на приходите, постиган от по-малките компании в класацията Fast 50. За втора поредна година спечелилият е чешкият онлайн ритейлър ZOOT с четиригодишен растеж на приходите от 513%. На второ място е полската маркетингова компания RTB House (415%), а на трето място е латвийската Booking Group (271%), която трансформира радикално света на колите чартърен.

Специални награди за нововъведения и обществено влияние

Изключително забавна иновация предлага и литовската Brolis Semiconductors, чиято пробивна инфрачервена фотонна технология служи за създаване на нов тип датчик, който може да регистрира сериозни кръвни индикатори, без да се пробива кожата. Brolis Semiconductors получава премията на Deloitte за “Most Disruptive Innovation (MDI) “. Компанията се е класирала на 6 място в главната ранглиста Fast 50.

Deloitte връчва за първи път премия за значимо обществено влияние. Победителят е полската компания Saule Technologies, която създава идващото потомство технологии за слънчеви панели, употребявайки фино гъвкаво фолио, което може да се обвие към здания.

„ Главно младите и безстрашни компании, които са включени в тазгодишната ранглиста, обезверено се стремят да трансформират света към по-добро. Това е в действителност вълнуващо, изключително когато имате чувството, че останалата част от света от ден на ден признава Централна Европа като място, откъдето ще дойдат толкоз доста софтуерните пробиви на бъдещето. Просто вземете спечелилите, спечелили премиите за Most Disruptive Innovation и значимо обществено влияние. Това са образци от международна класа, освен за високообразовани хора с велики хрумвания, само че и за хора, притежаващи желанието, бизнес уменията и пристрастеността, нужни, с цел да ги комерсиализират и по този метод да подобрят живота на милиони хора по цялата планета “, съобщи Агнешка Зиелинска, съучастник в Deloitte и водач на Програмата Deloitte Fast 50 за Централна Европа.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР