128 216 са лицата, които са се изследвали за ХИВ

...
128 216 са лицата, които са се изследвали за ХИВ
Коментари Харесай

214 серопозитивни открити за половин година у нас

128 216 са лицата, които са се изследвали за ХИВ през първите шест месеца на 2022 година и са открити нови 214 ХИВ–серопозитивни, от които 63% са български жители и 37% чужденци. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами, надлежно 128 мъже и 86 дами.

97% от новорегистрираните с ХИВ зараза са се инфектирали по полов път (от тях -  33% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 26% мъже и 41% дами при хетеросексуален контакт).

Тези данни заяви през днешния ден Столичната районна здравна ревизия, давайки началото на лятната АНТИСПИН акция – четвъртият, финален стадий от Националната АНТИСПИН акция, която ще продължи до 31 август 2023 година

Акцентът в лятната акция е безвредният секс.

В наши дни се знае, че СПИН, или синдром на добитата имунна непълнота, се предизвиква от вирус, наименуван ХИВ (човешки имунодефицитен вирус), който е открит през 1893 година във Франция от проф. Люк Монтание и екипа му. Той изолира вируса и го наименува ХИВ. През идната година е създаден тест за разкриване на ХИВ антитела.

Ако инфектираният не бъде лекуван, ХИВ съвсем постоянно води до разрушение на имунната система. Това прави тялото податливо на едно или повече болести, които нормално не засягат хората със здрава имунна система.

Този стадий от развиването на ХИВ-инфекцията се назовава СПИН.

Основните пътища на предаване на инфекцията са: по сексуален път (при сексуален контакт с възпален сътрудник, като при всеки сексуален контакт без защитни средства, излага човек на риск от заразяване), кръвен път (при контакт с кръв на възпален – потребление на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти) и отвесен път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

Какво е безвреден секс? Презервативите значими ли са?

Напълно безвреден секс не съществува. Все отново в случай че няма контакт със сперма, кръв, вагинален секрет, вероятността да се заразим от нещо е много по-ниска. Винаги използвайте презерватив – това е единственото за момента средство за предотвратяване от възпаление с ХИВ по полов път, поучават от СРЗИ. Правилното му и постоянно потребление понижава до най-малко риска от заразяване.

В страната действат 12 кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) към районните здравни инспекции. В тези кабинети се правят предтестови и следтестови съвещания и проучвания от готови медицински експерти.

АНТИСПИН акция цели да увеличи информираността на младежите и хората в риск по отношение на методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово излъчени инфекции. Столична РЗИ е възнамерявала осведомителна акция, през която ще се популяризират защитни средства и осведомителни материали в открити плувни басейни на територията на гр. София.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР