127 депутати се подписаха под проекта за нова Конституция, който

...
127 депутати се подписаха под проекта за нова Конституция, който
Коментари Харесай

Ще променят ли депутатите Конституцията? Вижте новия проект!

127 депутати се подписаха под плана за нова Конституция, който беше импортиран в Народното събрание. Идеите за изменение на главния закон в страната са разгърнати в над 50 страници.

Вносителите пък са ръководещите, като ГЕРБ съумя да получи поддръжката от Обединени патриоти. От "Воля " и част от нечленуващите в парлмантарна група депутати също са положили подписите си под плана.

Проекта вижте

По гледище на Патриотите новата Конституция стартира с увод.

Глава първа е Основни начала. Тук след острата реакция при първия препоръчан от ГЕРБ вид към този момент има друго изложение на герба на Републиката.

"Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има огромна корона,, прототип на която са корони на български владетели от Втората българска страна, с пет кръста и настрана кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дяска хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клончета с плодове. Под щита върху трансферирана през краищата на дъбовите клончета бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви “Съединението прави силата”.

Глава втора помества главните права и отговорности на жителите. При предходния план тази глава беше поместена последна, за което също имаше възражения. В новия вид като трета глава в Конституцията идва главните правила на работата на Народното събрание. Запазено е предлагането броят на депутатите да бъде 120 вместо досегашните 240.

Глава четвърта е отредена на президента на републиката, а идната - за Министерския съвет.

В глава шеста, която се отнася за правосъдната власт, е упоменато, че ще има Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Важен акцент тук е смяната в мандата на основния прокурор и ръководителите надлежно на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, които да се избират за период от пет години.

Сега техният мандат е 7 години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР