126 загинали и разрушени цели населени места е равносметката до

...
126 загинали и разрушени цели населени места е равносметката до
Коментари Харесай

Трагедията в Германия няма край, вадят нови жертви от водата

126 починали и разрушени цели обитаеми места е равносметката досега след опустошителните наводнения през вчерашния ден в Западна Германия, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария, оповестява БНР.

Смъртните случаи в Германия са над 120, а над 1300 са в неопределеност. Канцлерът Ангела Меркел прикани за решителна борба против измененията в климата. Белгия разгласи идния вторник за ден на печал, откакто наводнения в южната и източната част на страната лишиха живота на 20 души. Други 20 към момента са в неопределеност.Реката, която минава през швейцарската столица Берн също е преляла, като дебита й е 560 кубични метра в секунда.



Белгия оповестява за 14 починали при бедствието.

От българското Министерство на външните работи оповестиха, че няма данни за потърпевши български жители при наводненията в провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн е в контакт с локалните способени управляващи и е готово да окаже подпомагане при нужда.

Германските провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия са най-силно наранени. Белгия и Нидерландия също са мощно потърпевши, като за наводнения оповестяват и в Люксембург и Швейцария.

В немския район Арвайлер стотици хора са в неопределеност. Говорителка на локалните управляващи съобщи, че мобилните мрежи са извадени от строя, което прави невероятно свързването с доста хора. Село Шулд, с население 700 души, е съвсем напълно унищожено.

Германският канцлер Ангела Меркел даде обещание цялостна поддръжка за потърпевшите.

Още дъждове се чакат в района и през днешния ден. Около 15 000 служители на реда, бойци и чиновници на спешната работа са на място, с цел да подкрепят издирването и спасяването.

Хеликоптери събират хора от покривите, а танкове почистват пътищата от паднали дървета и парчета.



Жителите на Лиеж, третата по величина градска зона в Белгия, получиха заповед да се изтеглят.

Местните управляващи обявиха, че тези, които не могат да изоставен, би трябвало да се реалокират на горните етажи на постройките си. Река Мьоз, която минава през града, се чака да се увеличи с още метър и половина.

В Нидерландия, в град Валкенбург, покрай границата с Белгия и Германия, наводнението наложи евакуирането на няколко домове за възрастни.

Не се оповестява за жертви, само че хиляди хора в градовете по река Мьоз бяха призовани да напукат домовете си бързо.

Във връзка с наводненията президентът Румен Радев изпрати съболезнования на немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер и на краля на Белгия Филип.

В писмата си до двамата президентът показва вяра за скорошно възобновяване на потърпевшите и за бързо превъзмогване на тежките материални вреди, породени от естественото злополучие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР