125 г. от основаването си отбеляза Народното читалище Орач 1898“

...
125 г. от основаването си отбеляза Народното читалище Орач 1898“
Коментари Харесай

Валентин Велчев на бис в Паскалевец

125 година от основаването си означи Народното читалище „ Орач 1898 “ във великотърновското село Паскалевец, едно от най-старите в района. Кметът Мирослав Димитров, който е и ръководител на настоятелството, предложения за празничния концерт младия артист Валентин Велчев. Лауреатът от „ Пирин Фолк “ гостува за първи път там предходната година и хората са останали доста удовлетворени от рецитала му, по тази причина са поискали да го извикат „ на бис “.

Носителят на премията „ Певец на годината 2021 “ за дебют откри концерта си със заглавната ария на първия си независим план „ Аз съм Валентин “, който в този момент е номиниран за „ Албум на годината 2022 “.

Още до момента в който пееше началото на песента по музика и текст на Ели Кордева „ Аз съм Валентин, ти си Валентина “, от публиката в салона скочи дама, познала се като лирическата героиня и поведе хорото пред сцената.

„ Аз съм Валентина, и аз съм от Враца “, съобщи на висок глас дамата. После се разбра, че измежду публиката има още една врачанска снаха. Специално за тях Велчев извърши една от най-популярните си песни „ От Враца до Дунава “, трансформирала се в неофициален химн на Северозападна България, а след концерта им разписа техните копия от диска му. В концерта си фолклорният любим включи и два от шлагерите си от „ Пирин Фолк “ - „ Благословен “ на Антония Рангелова от 2020 година и „ Наздраве “ на Вили Рай от 2021 година, а финалът бе непокътнат за дебютния му шлагер „ Пирински орли “ на Ели Кордева от фестивала през 2019 година, за който получи и първата си музикална премия. Превърналият се в негова визитна картичка рефрен „ За Никола, Гоце, Яне, за Пирин планина “ пееше с него и една от бабите, която по-късно призна, че най-вече се е разчувствала на македонските му песни, защото самата тя е от този край, а на „ Ванга “ даже се е разплакала, тъй като я е познавала персонално. Всяко едно от хороводните му осъществявания беше съпроводено от хоро, на което се хвана съвсем цялата зала. Така беше и на най-новата му ария „ Дуда и Денка “ - музика и текст Антония Рангелова, аранжимент Николай Недялков. Публиката в Паскалевец възнагради и с овации премиерата.

В програмата на Валентин Велчев бяха включени и няколко поп песни от идния му втори албум като „ Мамо “, „ Музикантът “ (музика проф. Георги Костов, стихове Агент Тенев “) и „ Молитва / Вяра, вяра, обич “ (музика Тончо Русев, стихове Недялко Йорданов), всичките аранжирани от Пламен Велинов. Овации обраха и авторската му ария „ На нож “, „ Сватове “ на Камен Николов и Петър Москов и „ Татковина “ от Илия Ангелов и Йордан Маринков. Специални посетители на тържеството бяха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и една от чаровните му заместнички в общината. За фонда на читалището Валентин Велчев подари няколко броя от дебютната си грамофонна плоча „ Аз съм Валентин “, която е първият винил с български фолклор от 30 година

След концерта на Валентин Велчев, кметът Мирослав Димитров като хазаин провежда и празнично празненство, на което почерпи артиста и гостите си с създадената от самия него самодивска ракия. Тя се прави от локални сортове грозде и в прясната течност се поставят избрани билки, брани по изгрев слънце на Еньовден, когато всяка откъсната тревичка е лековита - еньовче, магарешки трън, който е мощен афродизиак, и наложително една избрана билка, локалните я назовават „ Пий, отново пий “. Билките киснат най-малко един месец в младата ракия, след това се прибавя роса от растенията на самодивските поляни край селото. При варене капакът на казана се намазва с благоуханен паскалевски мед с 22 билки, който омекотява ракията и тя богатство се пие като балсам. Самодивската паскалевска сълза би трябвало да е отлежала, тъй като на идната година буренцата с нея се изнасят в нощта против Еньовден, с цел да се огледа в огнената течност луната и да показа тайните и силата си, споделя домакинът.


След концерта си в Паскалевец, Валентин Велчев се разноски до Велико Търново, откъдето са корените на баба му по бащина линия и не е гостувал от дете. Певецът хвана ужасно време и прекара следобеда си в разходка из Царевец, а след това посети и музея на царете с восъчните фигури в остарялата столица.

В него, под формата на статуи и фрески са показани исторически персони и паметни събития от интервала на Второто българско царство. Визуализира се живота на другите обществени пластове в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска каста, занаятчии. На 4 етажа са ситуирани фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II, на Паисий Хилендарски, Йоан Кукузел и са пресъздадени подиуми от българското средновековие, най-много величието на Търновград през царуването на династията Асеневци. Една от най-впечатляващите е пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Валентин Велчев с кмета на Паскалевец и неговият екип
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР