123456789 Сигналната система над вратите на болничните стаи алармира в

...
123456789 Сигналната система над вратите на болничните стаи алармира в
Коментари Харесай

Дигитализацията на една болница в провинцията

123456789
Сигналната система над вратите на болничните стаи сигнализира при положение на проблем с някой от болните

© Цветелина Белутова 123456789
При дигитализацията е изцяло сменена остарялата система за сигнализация, която е на 50 години

123456789 © Цветелина Белутова 123456789 123456789
Компютрите в болничното заведение са с конфигуриран DLP програмен продукт за предварителна защита и отбрана на персоналните данни

123456789 © Цветелина Белутова 123456789 © Цветелина Белутова 123456789
Владимир Манахилов, акаунт управител " Корпоративни клиенти " на А1 за Стара Загора, и доктор Майя Узунова, шеф на лечебното заведение

© Цветелина Белутова 123456789 © Цветелина Белутова " Дигиталната смяна на бизнеса " е специфичен план за А1. В него ви описваме за софтуерни услуги, които оказват помощ на всяка компания, без значение от размера ú, да се развива. И представяме техните специфики и приложения, с цел да бъдат разбрани елементарно освен от софтуерните мениджъри.Mалко евентуално е да сте пропуснали новината за огромната хакерска офанзива от юли тази година, при която киберпрестъпници източиха персоналните данни на милиони българи от системата на Националната организация за приходите (НАП). Колкото и парадоксално да звучи, този киберинцидент има и своите положителни страни. Или най-малко за дребни провинциални лечебни заведения като Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) " Д-р Димитър Чакмаков " - Раднево. Въпросната хакерска атака очевидно е предиздвикала стратезите в Министерството на здравеопазването да се замислят по-сериозно за подсигуряването на лечебните заведения против цифрови похищения. Което в тази ситуация с радневската болница " Д-р Димитър Чакмаков " е мотив за по-мащабен план за цялостна цифровизация и прекосяване към софтуерните действителности на XXI век – нещо, което другояче може да се отсрочва с години, когато става дума за малко здравно заведение от провинцията

Инсталираната автоматизирана цифровизирана преграда

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се цифровизира дребна болница

" Всичко стартира през август тази година, когато пристигна писмото на министъра в период до един месец да реализираме избрани условия за следен достъп вътре в постройката, към постройката, до всички компютърни конфигурации, които имаме, и за отбрана на персоналните данни. Това писмо пристигна тъкмо след офанзивата против мрежата на Национална агенция за приходите ", споделя доктор Майя Узунова, шеф на МБАЛ " Д-р Димитър Чакмаков " - Раднево. В разпореждането на министъра попадат 16 точки с условия, които лечебните заведения би трябвало да покрият. Така болничното заведение в Раднево взема решение да стартира взаимен план с телеком оператора А1 за постигането на тези цели. " В съответния случай това, което направихме, е да осъществим наставления, дадени от Министерството на здравеопазването ", обобщава Искрен Иванов, управител " Стратегически ICT планове и продажби " в А1 ", отговарящ за район Стара Загора.

Първото нещо, което управата на болничното заведение и А1 вършат, е обезпечаването на следен достъп до постройката на болничното заведение. Първоначално се конфигурират автоматизирани цифровизирани бариери, които да лимитират достъпа на коли до региона.

Причината – постоянно даже колите за спешна помощ имат проблем да минават поради безредно паркиралите в близост коли. Въпросните автоматизирани бариери са оборудвани с цифрови камери, които разчитат номерата на колите и позволяват единствено тези от тях, които са оторизирани да влизат. От А1 конфигурират и три спомагателни цифрови камери с аналитични функционалности, които управляват региона във и към болничното заведение.

Всички порти към този момент се отварят с персонализирани магнитни карти

Фотограф: Цветелина Белутова

" На първия стадий постигнахме и физически надзор на достъпа чрез видеодомофонни системи и карти. В самото наставление една от точките беше да се реализира надзор на достъпа до регионите и постройките, до пространствата с компютрите и до мрежовото съоръжение ", коментира Иванов. Видеонаблюдението бързо пресича хаоса с непрекъснати нерегламентирани визити при пациенти отвън часовете за рандеву. Инсталацията на камерите поставя край и на автомобилните гонки, които локални младежи провеждат в региона на радневската болница. " Преди да сложим видеонаблюдението, от 1 до 4 през нощта беше пъкъл. Сега всичко спря ", споделя доктор Узунова. След това идва ред на сигурността на самите компютри в радневската болница. На машините се конфигурира програмен продукт, тъй че те да се употребяват единствено за служебни цели и да се избегнат евентуално рискови за киберсигурността неща като изтегляне на музика, филми и други файлове от интернет.

Фотограф: Цветелина Белутова

" Интегрирахме DLP програмен продукт за предварителна защита и отбрана на персоналните данни. Изискванията са за надзор при потребление на лични запаметяващи устройства, да вземем за пример USB, за принтиране, за мейл преписка, за посещаване единствено на уеб сайтове, свързани с осъществяване на отговорностите, за ограничение на инсталирането на програмен продукт и на нерегламентирана смяна на конфигурацията, споделя мениджърът на А1. Тоест, в случай че даден чиновник да вземем за пример се опита да източи информация на флашка, системата ще го засече и няма да позволи това ", илюстрира обстановката той. Точно това се случва няколко седмици след инсталацията на DLP софтуера – чиновници от аптеката на болничното заведение се пробват нерегламентирано да копират и модифицират данни, само че не съумяват. При инсталирането на DLP софтуера в радневската болница вкарват и електронни епикризи, каквито по принцип би трябвало да стартират да се употребяват в цялата страна през 2020. " Вътре ще са всички данни за осигуровките, за това дали имаш несъмнено заболяване, за осъщественото лекуване досега, в какво положение е изписан пациентът, за предписаните медикаменти ", споделя доктор Узунова. Предстои да се вкара и " електронна табела " с медикаментите, които пациентът да може да получава непосредствено от аптеката при изписването му от лечебното заведение.

Видеодомофонната система обезпечава образен надзор при достъп до пространствата на болничното заведение

Фотограф: Цветелина Белутова

Камери и видеодомофони за доктори и пациенти

" Паралелно направихме усъвършенствания и по етажите, като инсталирахме нова цифрова сигнална система за пациентите ", добавя доктор Узунова. С нея сестрите незабавно виждат тъкмо кой пациент има проблем и също така елементарно и бързо могат да повикат помощ, в случай че казусът се окаже по-тежък.
" Всъщност тази година болница навършва 50 години. Сградата е правена с просторни пространства, операционни, както е било по санитарно-хигиенните условия. Но бутоните към леглата на пациентите също датират отпреди половин век. След 50 години те се оказаха или нефункциониращи, или неефективни. Вече няма и сервиз, който да ги обслужва ", разказва досегашната обстановка шефката на здравното заведение. Старата инсталация от времето на Тодор Живков към този момент е сменена с съвременни цифрови видеофони, които разрешават на личния състав по едно и също време да има непрекъснат надзор на достъпа и опция за бърза реакция в верния миг, когато това в действителност е належащо.

Фотограф: Цветелина Белутова
Една болница на 50

МБАЛ " Д-р Димитър Чакмаков " е открита през далечната 1969 година като работническа болница. Направена е в Раднево поради близостта с огромните ТЕЦ-ове и открити въглищните мини, които ги обслужват. " Районът е подобен, че има индустриален травматизъм – от време на време има повреди и потърпевшите ги карат при нас ", споделя доктор Узунова. И прибавя: " Това е, по този начин да се каже, стратегическа болница. Не инцидентно е построена тук. " Според нея с обновлението на техниката в ТЕЦ-овете и мините травматизмът в последно време е намалял. Назад в годините обаче е бил доста по-висок. Сега случаите са главно поради човешка неточност или нехайство.

Освен околните промишлени колоси болничното заведение обслужва цялата община Раднево, както и Гълъбово, тъй като единствено тук има ортопедия и травматология. Лечебното заведение покрива към 20 хиляди души, живеещи в района, плюс още толкоз, които работят в трите ТЕЦ-а и трите рудника. През последните години обаче стартират да идват и пациенти даже от градовете Стара Загора, Пловдив, даже от Бургас. " Защото привлякохме доста лекари. А пациентът постоянно си върви с лекаря ", коментира доктор Узунова. В болничното заведение има 105 кревати за заболели, а в общественото поделение, където се гледат възрастни хода, са 50. " Имаме и незабавен център, само че той е филиал и управлението му е в Стара Загора. Лекарите ни са 21 плюс двама специализанти ", споделя шефката на лечебното заведение. И обобщава: " Ние сме в златната среда. За благополучие успяхме да притеглим и задържим доктори, което е значимо, с цел да продължим да се развиваме. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР