1234567 © Георги Кожухаров 1234567 2004 1234567 юли 2014 1234567

...
1234567 © Георги Кожухаров 1234567 2004 1234567 юли 2014 1234567
Коментари Харесай

Нито един път не води към сараите на Доган

1234567 © Георги Кожухаров 1234567
2004

1234567
юли 2014

1234567
август 2014

1234567
2016

1234567
2019

1234567
2019

В историята с морските сараи на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган край Росенец нищо не е това, което наподобява. Плажът не е плаж, кеят-пристанище е хидротехническо оборудване, а постройките, населявани от години, са в действителност градеж.

От 2014 година до през днешния ден събитията към морската резиденция на Доган, ситуирана на нос Чукалята в парка Отманли, са проява на това по какъв начин централна и локална власт, прокуратура и политически партии - ръководещи и съпротива, могат да бъдат впрегнати в обслужването на ползите на един човек.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В близки до властта и Движение за права и свободи медии се твърди, че Доган прекарвал цялото лято в резиденцията. В изявление по тематиката кметът на Бургас Димитър Николов твърди, че по документи [сараят] е строителна площадка, плажът не е публично плаж, а пристанът е " частно хидротехническо оборудване ". В кадастъра на парцела е записано единствено, че там има " хангар, хранилище, гараж " и " административна, делова постройка ". Освен приключените през 2016 година две съществени здания в парцелите се появяват още обекти.

Как се трансформира пейзажът на нос Чукалята by capital.bg

Последно - в края на април Общинският съвет в Бургас гласоподава импортирано изключително предложение на кмета на града, с което трансферира на компанията - притежател на сараите, общинския път, който водеше до залива.

Решението, което беше облечено с причини, свързани с " национална сигурност " и създаване на канализация за намиращото се на километри рибарско населено място, е последната стъпка пред окончателното затваряне на полуострова за хора, евентуално и стъпка към по-нататъшното му застрояване (отново от компании, свързани с почетния водач на ДПС).

Един пожар и един затворен път

На 18 май локалните медии в Бургас оповестиха, че в сараите на Доган има пожар. Отишлите на място кореспонденти са спрени на няколкостотин метра от постройките от частен охранител, който пази зад преграда. От видео в локалния уебсайт " Флагман " се вижда по какъв начин репортерите вършат многочислени опити да му обяснят, че пътят, който води до морския бряг, е общински, той не стопира с апелите си да изоставен " частния парцел ". В помощ на цивилния охранител е включват и намиращите се наоколо служители на реда.

От години Доган се охранява от НСО и държавни чиновници са командировани в сараите. От два самостоятелни източника " Капитал " научи, че в дните към пожара на място е бил и подполковник Борис Иванов, който същата седмица беше арестуван в региона на Бургас и упрекнат от прокуратурата в организация на поръчково ликвидиране и разпространяване на опиати. От службата отхвърлиха пред " Капитал " той да е бил изпратен там по отношение на пожара.

Актуалното положение на проекта - в алено са общинските пътища

Увеличаване

Актуалното положение на проекта - в алено са общинските пътища

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Три седмици преди пожара, в края на април, Общинският съвет в Бургас организира близо петчасово съвещание, в края на което е прегледана като изключителна точка докладна от кмета на Бургас Димитър Николов, с която се предлага изменение на Подробен устройствен план за три квартала в парк Росенец. Става дума за серия от размени, в които вземат участие общината, регионалният шеф и две компании - " Хермес Солар " (собственик на Сараите) и " Стрейтлайн " (собственик на близкия до Движение за права и свободи и Доган проектант Калин Тихолов). В резултат на покупко-продажбите общината ще загуби собствеността към пътя, отвеждащ до залива, в който са сараите на Доган, и ще получи терен около оградата на нефтената база на " Лукойл ", където да бъде построен път за защита.

След приемането на новия Подробен устройствен план пътищата, водещи до залива, в който са сараите на Доган, изчезват

Увеличаване

След приемането на новия Подробен устройствен план пътищата, водещи до залива, в който са сараите на Доган, изчезват

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
От документите се вижда още, че на един от терените над сараите на Доган (собственост на " Стрейтлайн " ) евентуално се възнамерява всеобщо застрояване, защото се планува обособяването на над 10 обособени имота - всичките предопределени за " курортно строителство ".

Част от общинските съветници (от партия " Средна европейска класа ", Движение " България на жителите ", Българска социалистическа партия и " Възраждане " ) се опълчват на включването на точката в дневния ред като изключителна. Кметът на Бургас Димитър Николов, който изяснява, че точката се внася по неотложност по отношение на кандидатстването за финансиране за план за ВиК на рибарското населено място Ченгене скеле, а също по този начин и по гледище на " Лукойл ", защото резервоарите с гориво били цялостни поради спадналото ползване, а това създавало рискова обстановка.

Един против всички

В последна сметка точката е вкарана в дневния ред, а когато се стига до нея, най-активен е общинският консултант Константин Бачийски ( " Средна европейска класа " ), който се пробва да убеди сътрудниците си, че зад миловидните причини седят процедурни и законови нарушавания, като в последна сметка се стига до обслужване на интереса на Ахмед Доган.

Константин Бачийски е най-непримиримият общински консултант против " подаръка " на Доган

Фотограф: Капитал " Имаме едно копче за балтон и вие желаете към него да създадем цялостен балтон ", споделя той.

Бачийски слага въпрос за какво се разяснява рибарското населено място, в случай че то е на 2.5 км по въздушна линия от терените, за които се одобряват измененията, както и за това, че деактуването на общинските терени ще лиши жителите от достъп до залива.

Изказванията на Бачийски настървяват общинските съветници, които минават в персонални нападки против него. Удари идват от всички страни. " Във всяко хубаво нещо, което се прави в Бургас, вие виждате интрига ", разяснява някогашният началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, Бойчо Георгиев, който е общински консултант от ГЕРБ. " Няма по какъв начин да попаднете там, в случай че не сте се изгубили. Пет пари не костват за нас тези пътища ", споделя сътрудника на Бачийски от СЕК Кирил Начев.

" Няма да си троша пръстите, че някой граничи с някой ", разяснява кметът на Бургас Димитър Николов. Всъщност в полемиката малко на брой се осмеляват да упоменат името на Ахмед Доган, който е именуван с надалеч по-безопасното " частен индивид ".

В последна сметка се стига до гласоподаване, само че не е събрано нужното болшинство. Следва отмора от 20 минути, през която кметът Димитър Николов стартира обиколка измежду другите общински съветници.

Заседанието стартира с трогателно слово на някогашния регионален шеф на Бургас, а в този момент общински консултант от Българска социалистическа партия Павел Маринов: " Трябва да създадем компромис Всеки самичък би трябвало да реши дали това, че някой частен интерес ще бъде задоволен, включвайки го в общото за рибарското населено място, е възможно за неговата съвест. "

По неотложност в гласуването вземат участие още седем общински съветници и точката е призната с 40 гласа " за ", двама срещу и двама въздържали се.

Тази седмица общинският консултант от " Демократична България " Димитър Найденов, който е подкрепил измененията, се извини на гласоподавателите си и изясни, че е бил измамен. Пред " Капитал " той изясни, че ще направи всичко допустимо да поправи грешката си, като изчаква протокола, с цел да пусне тъжба до съда.

Нещо, което към този момент е направил Константин Бачийски, който твърди, че има голям брой нарушавания на процедурата по време на съвещанието. Той изяснява позицията си с непримиримостта към протичащото се. " Ако заровим глави в пясъка и поносим, ще станем чужденци в личната си страна ", разяснява Бачийски и споделя, че през последните седмици е получавал " от съвещания до закани " поради позицията си. " Казано ми беше, че ще бъда задържан. На въпрос защо ми беше казано, че прокуратурата има богата фикция. "



Затвореният път: разумно продължение

Деактуването на общинския път, водещ до залива, в който се намират покоите на Ахмед Доган, е разумно продължение на разгръщащото се строителство.

Така да вземем за пример през 2016 година регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков трансферира на " Хермес солар " собствеността на пристана. През 2018 година " Биволъ " разкрива по какъв начин на плажа (който по думите на кмета на Бургас Димитър Николов не е плаж), намиращ се в държавен терен, се появява двуетажна сграда.

През идната година стартира разширение на пристана, който се трансформира в хидротехническо оборудване (вълнолом), още веднъж частна благосъстоятелност.

Преглед на оригинала През 2019 година триетажна сграда е вградена в ската, а над нея са издигнати три бунгала. Теренът, на който е издигната постройка е избран като за " брегоукрепване " и евентуално постройката се води с такава функционалност

Автор: Капитал
До сараите се появяват три едноетажни къщички, а под тях, в ската към морето, е построена триетажна постройка, която се вижда от морето.

Нито един от тези обекти не участва на кадастралната карта. Причината най-вероятно е, че обектите, сходно на главните здания на сараите, също се водят в градеж.

Фактът, че има градеж, е и основанието за ограничение на достъпа до пътя, защото това било в съгласие по настоящия проект за здраве и сигурност. След прехвърлянето на пътя от общината към частните компании няма да има никаква спънка за слагане на ограда и вкарването на постройките в употреба.

Следващата стъпка ще бъде прокарването на тръбопровод и канализация. Според локални медии пожарникарите, взели участие в потушаването на пожара в сараите на Доган преди две седмици, са били затруднени от ниското налягане. И тъй като в сараите на Доган нищо не е това, което наподобява, тръбите несъмнено ще се окажат капково напояване по европейски план за облагородяване на рибарското населено място няколко километра на север. Кои са компаниите, с които Доган си прави анклав

Фирмата - притежател на имението, прочуло се като морския сарай на Доган, е " Хермес солар ". Формално тя не е владеене или по някакъв метод обвързвана с политика, а главният й бизнес е произвеждане на фотоволтаични панели. През годините в собствеността й настъпват разнообразни промени, като през днешния ден 95% от капитала са на Снежана Карова - щерка на близкия до Движение за права и свободи предприемач от Девин Карамфил Каров. Той е част от локалното управление на партията и някогашен ръководител на общинския съвет на родопския град. 5% държи руснакът Георгий Серопян - лекар по електротехника и член на Академията на електротехническите науки.

Самата " Хермес солар " от основаването е непроменяемо на загуба, варираща към 4-5 млн. лева (често превишаваща сумата на годишните приходи), като чак през 2018 година тя е стопена до едвам 197 хиляди лева А в следствие капиталът й е негативен над -20 млн. лева Насреща в салдото й стоят над 40 млн. лева " Други отговорности ", за които не е ясно към кого са - в по-ранните си години компанията употребява заем от КТБ, само че след затварянето на банката той е затрупан. Тези резултати вършат още по-необяснимо по каква бизнес логичност компанията би се захванала с създаване на морско имение.

" Хермес солар " купува въпросните 8 дка на нос Чукалята през 2014 година от компания " Стрейтлайн ", притежавана от кипърската Troxi Trading. Те са част от по-голям парцел - над 180 дка, които са били благосъстоятелност на " Нефтохим " добити при приватизацията му от съветската " Лукойл ". Към днешна дата като автентичен притежател на " Стрейтлайн " е посочен арх. Калин Тихолов. Той е архитект на морския сарай, а също така действително е и нает в структурите на Доган - Тихолов е шеф на " Отманли вилидж ", дъщерна компания на " Топлоелектрическа централа Варна ", в която Доган има 70% от 2018 година Така действително гората към имението е благосъстоятелност на доближен до политика, което обезпечава удобно уединение, като единствената спънка пред него е, че пътищата са общинска благосъстоятелност.

" Хермес солар " е притежател и на достроения 230 м пристан. Любопитно е, че другият притежаван парцел от компанията - централата й в София на ул. проф. " Янаки Моллов " 1 в кв. " Модерно предградие " е купена от компания на Румен Гайтански-Вълка. Тя се споделя " Проперти консулт " и към този момент не съществува, откакто през 2018 година се влива една от главните му компании - " Волф ". Доган и Гайтански през 2017 година сътвориха взаимна компания на име " Уотър Витал ", която обаче нямаше активност, а през 2019 година беше трансферирана.

Интересите на Доган в Росенец се допълват и от още една покупка в края на предходната година. Тогава упоменатото " Отманли вилидж " закупи от Фуат Гювен сдружението " Варна мода ", в което преди този момент бяха апортирани парцели наоколо и до боянския, и до морския сарай на Доган. Това е някогашната хижа " Албатрос ", преустроена в хотел, като последният главен ремонт е от 2009 година Той разполага с 34 стаи и с бунгала с 18 стаи. Намира се на първа линия на морето, въпреки и не в непосредствена непосредственост до морското имение на Доган. Оценката е 1.75 млн. лева Освен това в активите на компанията са и три първокласни спортни яхти.

По тематиката работи и Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР