12345 © Renault 12345 © Renault 12345 © Renault 12345

...
12345 © Renault 12345 © Renault 12345 © Renault 12345
Коментари Харесай

Symbioz, закарай ме вкъщи

12345 © Renault 12345 © Renault 12345 © Renault 12345 © Renault 12345 © Renault Още по тематиката
General Motors се насочва към нишата на самостоятелните таксита

По предварителни прогнози проектът ще се реализира до 2019 година, като компанията е първата от бранша, която пробва да приложи технологията в мащаб
5 дек 2017
Uber усилва загубата си до 1.5 милиарда $ през третото тримесечие

Делото сред компанията и звеното на Гугъл за самостоятелни коли Waymo се заплита
29 ное 2017
Кратки вести: 20 ноември

Uber ще купи 24 хиляди автомобила Volvo, които ще трансформира в автономни; Екоминистърът подписа контракт за създаване на съоръжения за отпадъци; Нова санкция от 50 хиляди лева удостовери съдът за управлението на рудник " Ораново " ; Премахнати са над 50 противозаконни магазина на алеята на плаж " Слънчев бряг-север " ; Ремонтът на тунел " Витиня " на автомагистрала " Хемус " завърши
20 ное 2017 Макар да е била очевидец на голям брой нововъведения и усъвършенствания, в над стогодишната си история автомобилната промишленост не е преживявала революционна промяна на своите артикули и бизнес модел. Използването и предназначението на колите не са се трансформирали изключително от времето на Хенри Форд - водач застава зад кормилото и придвижва от точка А до точка Б пасажери или товари. Според изпълнителния шеф на General Motors Мари Бара обаче в идващите 5 до 10 години ще забележим повече промени, в сравнение с през последните 50.

Разбира се, огромната тематика, за която приказват всички, е автономността. Всичките огромни производители имат разработки в региона на самоуправляващите се коли, които към този момент в огромната си част остават секретни. Но френският колос Renault освен сподели пред публицисти концепцията си Symbioz, която към този момент има подготвен първообраз, а и им даде да го карат или по-скоро да бъдат возени от него.

Началото на пътя

Всъщност Symbioz беше показан като идея още на автоизложението във Франкфурт през септември. Там беше демонстрирано по какъв начин колата става част от обвързвания дом на бъдещето. В края на ноември френската група събра публицисти от целия свят в имение в Нормандия, където сподели към този момент готовия си демо автомобил. Той е леко изменен на външен тип от прототипа във Франкфурт и е изцяло подготвена електрическа кола, със приключен вътрешен дизайн и самостоятелни системи, които към този момент работят независимо на автомагистрала. Идеята на Renault е технологията да е подготвена за показване на пазара през 2023 година, а до 2030 година да е в всеобщо произвеждане. " Всъщност Symbioz е единствено платформата, с която създаваме нашите технологии - колата няма да наподобява по този начин при представянето й на пазара. Но системите, които в този момент тестваме в нея, ще са основата на нашите самостоятелни коли ", съобщи пред " Капитал " Лоран Топен, основен инженер " Автономно шофиране " в Renault. Той и екипа му от към 20 души работят по плана от две години.

Въпреки това със смесицата си от леко футуристичен тип и практичността на съвременен автомобил Symbioz към този момент наподобява като модел, който потребителите биха купили. Доказателство бяха и множеството фотоси и внимание от водачи и пасажери по автомагистралата в Нормандия, където публицистите тестваха демо колата.

Фотограф: Renault
Според Топен три са главните детайли в Symbioz, върху които са работили в Renault - колата да е електрическа, самостоятелна и обвързвана. Автомобилът е захранван от батерия с мощ 72 kWh, а общата мощ на двата електрически мотора се равнява на съвсем 500 к. с. Тъй като е в тестова фаза, демо моделът е цялостен с спомагателна електроника и от Renault не можеха да кажат какъв тъкмо ще е пробегът му. Но задачата е самостоятелната кола да може да минава най-малко 400 километра с едно зареждане.

" По плана работим с сътрудници, защото считаме, че тази кола не би била допустима без съдействие с съществени играчи в промишлеността ", споделя Антъни Трубле, който е управител в " Автономно шофиране ". Сред тях са LG, която създава трите екрана в колата, TomTom, които оказват помощ със системите за навигация и геолокация, операторът на магистрална инфраструктура Sanef, гейминг разработчикът Ubisoft, производителят на аудиооборудване Devialet и IAV, която взе участие в развиването и интеграцията на системите за самостоятелно шофиране.

Новият демо автомобил на Symbioz има четвърто равнище на самостоятелност, предпоследното преди цялостната самоуправляваща се кола на бъдещето. Това значи, че машината може да извършва всички функционалности на шофиране и да следи пътните условия през цялото пътешестване - да понижава, стопира, пази отдалеченост, дава сигнали, сменя ленти, задминава и така нататък И най-важното - да реагира при положение на ненадейно събитие. За съпоставяне, Autopilot на Tesla е второ равнище. По тази причина Symbioz е " накичена " с голям брой датчици, камери и радари.

Моята кола е моят дом
Видео
Журналистите тестваха държанието на колата на една избрана права от автомагистрала. Френското законодателство не разрешава самостоятелност от четвърто равнище, само че в Renault са получили позволение от страната да тестват Symbioz в действителна конюнктура, само че единствено с експерт от компанията, който непрекъснато да съблюдава държанието на демо автомобила и да може да поеме контрола във всеки миг. По тази причина до всеки публицист имаше експерт със особено устройство, сходно на джойстик. Автономното шофиране се включва след едновременното натискане на два бутона на кормилото. Целта е да не стане инцидентно и в несъответствуващ миг. За няколкото километра независимо придвижване по автомагистралата Symbioz съумя да се движи с непрекъсната скорост в границата на разрешените 130 км/ч, да задминава други коли и да минава през пункт за заплащане на автомагистралата. В момента, в който машината поемаше ръководството, публицистите можеха да употребяват очила с виртуална действителност на Ubisoft. Чрез тях те се потапяха във виртуално странствуване, което даже включваше хвърчене. Системата използваше придвижването, траекторията и позицията на колата на пътя, с цел да допринесат за прекарването, без обаче пасажерът да губи ориентировка и да се почувства зле. Целта на цялото VR премеждие беше да покаже, че в бъдеще пътуващите в самоуправляващите коли ще имат много свободно време да се занимават с нещо потребно, да се забавляват или да почиват. Тестът приключи със завръщането на автомобила в особено построената обвързвана къща на бъдещето - дело на студиото Marchi Architectes, в която колата стана част от интериора.

В последна сметка Symbioz към момента е едвам при започване на развиването си. Но технологиите са налице и демонстрират, че самостоятелното шофиране е изцяло допустимо в някаква степен даже и през днешния ден. Проектът съставлява " опитното зайче " на Renault, като френската група възнамерява до 2022 година да има 15 модела с някакво равнище на самоуправление. В същото време останалите автомобилни гиганти също не спят и приготвят свои планове, а компания им вършат и софтуерни колоси като Гугъл, Apple и Tesla.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР