1234 Ирма е най-мощната атлантическа буря от десетилетие. 1234 1234

...
1234 Ирма е най-мощната атлантическа буря от десетилетие. 1234 1234
Коментари Харесай

Когато "Ирма" удари

1234
" Ирма " е най-мощната атлантическа стихия от десетилетие.

1234 1234 1234
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал [Reuters] Смаляване

" Човекът е малоумен, твърдоглав и не вижда. " С тази рецензия към климатичните скептици и папа Франциск се включи в най-коментираната вест от последната седмица – урагана " Ирма ". Светият отец предизвести, че историята ще съди тези международни водачи, които остават пасивни. И добави, че скорошните естествени бедствия демонстрират, че резултатите от климатичните промени могат да бъдат видени " със личните ви очи ".

Откакто обаче Доналд Тръмп пристигна на власт в Съединени американски щати, битката с климатичните промени изпадна от листата с значими задания на страната. Дори ръководителят на американската Агенция за отбрана на околната среда Скот Прюит, който преди е заявявал, че не е склонен, че въглеродният диоксид е главен фактор, способствуващ за световното стопляне, разяснява, че в този момент не е уместното време да се разисква каква е ролята на климатичните промени. А вместо това би трябвало да се обърне внимание на напъните за разчистването след " Ирма ".

Щети за десетки милиарди

Ураганът остави след себе си спряно електричество и пресечен телефонен сигнал

[Reuters] Задачата по разчистването обаче няма да бъде лека, макар че " Ирма " загуби част от силата си, преди да удари континенталната част на Съединени американски щати и това бе облекчение за жителите на Флорида, а губернаторът на щата Рик Скот уточни: " Все отново не видях разрушенията, които смятах, че ще видя. " Специалистите понижиха прогнозите си за размера на вредите, само че упованията не престават да са за десетки милиарди долари.

Американският президент разказа " Ирма " като " огромно страшилище "

[Reuters] Комбинацията от загубите от ураганите " Ирма " и " Харви ", който удари Тексас и Мексиканския залив през август, може да трансформира 2017 година в " най-скъпия ураганен сезон до момента ", твърди пред английската Военновъздушни сили Бронек Масоджада, основен изпълнителен шеф на застрахователната компания Hiscox. По оценка на RMS - компания за моделиране на бедствени обстановки, " Харви " е предизвикал загуби от 25 -35 милиарда $, които ще бъдат покрити от застрахователите. Общите стопански вреди, включващи и незастрахованите загуби, могат да доближат 70 - 90 милиарда $. Според AIR Worldwide – друга компания за моделиране на бедствени обстановки, " Ирма " може да докара до застрахователни загуби сред 15 и 50 милиарда $ в Съединени американски щати. Заедно с вредите на Карибите цифрата може да нарасне до 65 милиарда $.

Тръмп подреди изключителна федерална помощ за Флорида

[Reuters] Още по тематиката
" Ирма " остави без ток 6 млн. къщи и компании във Флорида

Много места са наводнени, занапред стартира оценка на вредите
11 сеп 2017
Ураганът " Ирма " унищожи туристическия сезон в Карибите

Щетите по предварителни оценки наближават 100 млн. $
10 сеп 2017
Защо " Ирма " се трансформира в такова страшилище
от Дневник,9 сеп 2017 Moody`s Analytics чака комбинираното опустошение на имущество от двата урагана да доближи 150 - 200 милиарда $ в Америка, като загубите от нарушаванията в икономическия развой са изчислени на спомагателни 20 - 30 милиарда $. Агенцията предизвестява, че " Ирма " и " Харви " могат да понижат Брутният вътрешен продукт с 0.5% през третото тримесечие, само че напъните по възобновяване евентуално ще доведат до повече разноски, което ще подтиква икономическия растеж в последващите месеци и ще смекчи дълготрайния резултат.

Устойчива стопанска система

Имотните вреди обаче не са единствените отрицателни последствия. " Харви " към този момент удари по пазара на труда, а " Ирма " може да утежни казуса, което ще се отрази на растежа в кратковременен проект. Но стопанската система на страната нормално е устойчива след естествени бедствия и анализаторите предвиждат, че възможният спад няма да продължи дълго. " Американският растеж може за малко да се забави през третото тримесечие поради двата урагана, само че би трябвало да се съвземе по-късно тази година и през 2018 година ", счита Гас Фаучър, основен икономист от PNC Financial Services Group.

Хиляди американци са пренебрегнали апелите да се изтеглят

[Reuters] По-рано експертите предупреждаваха, че Съединени американски щати са изправени пред стопански удар в размер на 300 милиарда $ единствено вследствие на " Ирма " според от силата и посоката й във Флорида. Ураганът обаче ще има най-важен дълготраен стопански резултат върху Карибите, защото някои дребни острови са претърпели вреди, които са неведнъж по-високи от техния годишен Брутният вътрешен продукт.

Въпросът в този момент е дали броят на естествените бедствия се усилва. Ако питате застрахователните компании, отговорът е позитивен. Но не би трябвало да се не помни, че те имат причина да разказват обстановката като по-заплашителна. Сред по-обективните източници Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия оповестява за повишаване на броя на катастрофичните събития на 346 през 2015 година, до момента в който през 1983 година те са били 205. Същевременно в огромната си част учените са обединени към тезата, че стоплянето на планетата води до по-силни стихии. Това обаче не е единствената причина за повишаването на вредите, изяснява Bloomberg. След интензивното крайбрежно развиване към 3 милиарда души живеят в границите на 200 км от брегова линия, което значи, че рисковете за тях са още по-големи. А природата не дава признаци да се успокоява.

[Reuters]

[Reuters]

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР