1234 Групата Софарма продължава да бъде лидер по продажби на

...
1234 Групата Софарма продължава да бъде лидер по продажби на
Коментари Харесай

Най-големите фармацевтични компании: Краят на двуцифрения ръст

1234
Групата " Софарма " продължава да бъде водач по продажби на фармацевтичния пазар през предходната година

© Мария Съботинова 1234
През миналата година държавното управление вкара голям брой нови регулации в лекарствената сфера, които понижиха облагите на фармацевтичните компании

© Надежда Чипева 1234
" Фармацевтичният пазар през тази година ще продължава да пораства, въпреки и с по-умерени темпове. "
Димитър Димитров, изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг "

© Капитал 1234
" Ръстът ще бъде в границите на 5-6% поради ограничаващите ограничения за понижаване на недостига в бюджета на НЗОК и множеството промени в регулациите на аптечния бизнес. "
Николай Колев, ръководещ сътрудник на " Фьоникс Фарма "

© Капитал Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.Фармацевтичният пазар се забавя и нарастването на продажбите спада до 5% за година.
При търговците маржовете на облагата се движат в границите 1-5%, а при предприятията индикаторът е сред 15 и 30%.
Прогнозите и за тази година са за сдържан едноцифрен растеж.4.8 милиарда лева са приходите на 15-те най-големи фармацевтични компании в България.Фармацевтичният пазар наподобява ваксиниран против рецесиите, само че не и против един вирус – изземването на облагата от страна на страната посредством регулация на цените на медикаментите и наложителните отстъпки, които здравната каса събира от производителите, в случай че желаят тя да заплаща техните лекарства. В резултат приходите и облагите в бранша за пръв път от години имат по-бавен ритъм на напредък.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Двуцифреният растеж на продажбите в стойност в бранша от 11% през 2017 година се свива на половина и към този момент е 5%. Данните от класацията на " Капитал " се удостоверяват и от анализите на интернационалната компания, която следи бранша - IQVIA. Тя мери търговията с фармапродукти в България - за 2018 година регистрира растеж единствено 5.4%, един от най-ниските в последното десетилетие.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В секторното нареждане на " Капитал 100 " вземат участие както огромните търговци на едро с медикаменти, по този начин и производителите и вносителите на лекарства за хуманната и ветеринарната медицина. Съставът на топ 15 е безусловно същият като година по-рано, т.е. няма основни промени, пораствания или падения, има единствено дребни разбърквания. По традиция огромните растежи в приходите са при производителите, те са и по-рентабилни. Докато при търговците маржовете се движат в границите 1-5%, при предприятията индикаторът е сред 15 и 30%. Средната доходност на фирмите в класацията, множеството от които са търговци на едро с медикаменти, пада леко от 8% предходната година на 6.55%.

Въпреки охлаждането секторът продължава да надскача граници на рекордните обороти – през миналата година обичайният първи в класацията – дистрибуторът на медикаменти " Софарма трейдинг ", е нараснал продажбите си с 48 млн. лева и е минал границата от 700 млн. лева, следван от българското отделение на търговеца с лекарства " Фьоникс ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Разместване и при най-големите

Лидер в класацията и през предходната година продължава да бъде " Софарма трейдинг ", чиито резултати не престават да се подвигат в следствие и на разрастването на личната верига от аптеки SOpharmacy и експанзията в Сърбия. Дистрибуторът през последните години се трансформира от главен снабдител на медикаменти за лечебните заведения и аптеките в компания, която предлага цялостни решения в здравния бранш и разшири активността си в преддистрибуцията, маркетинговите услуги, доставката на здравна инсталация, програмен продукт за здравни заведения, обзавеждане на лечебни заведения и в лична верига аптеки. " Продължаващият към този момент 12 години растеж, който реализираме, се дължи на способността ни да формулираме и прилагаме сполучлива тактика - от диверсифицирания ни бизнес модел до експанзията ни в района – всички тези стратегически решения подсигуряват мащаба и динамичния напредък на " Софарма трейдинг ", разяснява Димитър Димитров, изпълнителен шеф на компанията.

В България над 80% от доставките на медикаменти се правят от четири дистрибутора на лекарства, които по традиция оглавяват и класацията на " Капитал " по обороти в бранша. През предходната година вторият в нея - европейският дистрибутор " Фьоникс ", по данни на IQVIA е водач в доставките на медикаменти в България с 22% пазарен дял - същия, както и през 2017 година, и по сходство на " Софарма трейдинг " продажбите му са над 700 млн. лева Компанията също има собствен бранд - Betty, под който работят аптеки, благосъстоятелност на фармацевти, които пък пазарят главно от дистрибутора. През предходната година компанията за пръв път от последните към пет години е отбелязала и облага.

" Ключова роля за пазарното ни развиване имаха актуалните и новите партньорства с фармацевтични производители. За поредна година компанията съумя да означи растеж в продажбите, който е съвсем два пъти над междинния на пазара. През миналата 2018 година " Фьоникс Фарма " усили пазарните си дялове в двата съществени сегмента на фармацевтичния пазар - продажбите към аптеки и към лечебни заведения ", отбелязва Николай Колев, ръководещ шеф на компанията. Той добавя, че през предходната година са сключили нови извънредни контракти с фармацевтични компании и са вложили в нова складова база за преддистрибуция.

2018 година, обаче не е толкоз добра за другите два дистрибутора от лекарствената четворка - " Стинг " и " Фармнет ". Въпреки че още веднъж си връща третото място в конкуренция с " Фармнет ", " Стинг " е с продажби с над 150 млн. лева по-ниски от водача, а " Фармнет ", благосъстоятелност на фамилията на депутата Веселин Марешки, даже отстъпва четвъртото място в класацията на " Хювефарма " с самостоятелния й доклад. Дружеството продава продуктите на ветеринарните фабрики " Биовет " в България и чужбина, както и на други фармапредприятия в чужбина, които са от групата на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

" Стинг " е дистрибутор, чиито съществени клиенти са аптеките, благосъстоятелност на магистър-фармацевти, а през " Фармнет " се доставя главно веригата аптеки " Марешки ". От компанията не намират годината за неприятна и означават, че през нея са почнали да се развиват интензивно и на болничния пазар, който до неотдавна не им е бил предпочитан. " Традиционно мощно показване имаме при медикаментите, отпускани по здравна каса, тъй като главните ни клиенти са известни измежду пациентите със своите преференциални цени и положително обслужване. След разбор на представянето ни през предходната година сме набелязали стъпки за по-добър резултат тази година ", разяснява Веселин Марешки-син от " Фармнет ".

По-здрави фабрики

И тази година по-високите растежи в приходите и по-добрата доходност са при производителите. При тях минуси има в личния състав. В индустриалните компании, които са главно за генерични медикаменти - " Балканфарма " и " Софарма ", има дребни съкращения в екипите. За сметка на това дистрибуторите като се изключи " Фармнет " усилват чиновниците си.

За разлика от предходната година, в която очевидно й се отразяваха преструктуриранията в притежателя на световно равнище – израелската " Тева ", през миналата година огромният цех на " Актавис " - " Балканфарма Дупница ", още веднъж отбелязва растеж в продажбите.

Единственият производител на медикаменти за хуманната медицина с български притежател - " Софарма ", отбелязва спад в продажбите с 3%, само че пък тази пазарна обстановка към този момент е преодоляна през първото тримесечие на тази година. " При 7% растеж в приходите (от 293 милиона през първо тримесечие на 2018 година до 313 млн. лева за същия интервал на 2019 г.) вследствие на оптимизация на активността реализираме 12% растеж в облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA) и 26% растеж в чистата облага ", разяснява Огнян Донев, ръководител на съвета на шефовете на " Софарма ".

В края на тази година " Хювефарма ", главният акционер в " Биовет ", ще приключи плана си за близо 300 млн. лева за създаване на нови индустриални мощности на площадките си в Пещера и Разград, които ще му разрешат да удвои производството си. Проектът беше финансиран със 100 млн. евро по проекта " Юнкер ".

Базираната в Румъния " Ромфарм ", която изнася създадената си там продукция през българския си търговец на едро, отбелязва внезапен спад с над 30% в продажбите, само че пък за сметка на това облагата и рентабилността й не престават да бъдат най-високите във фармацевтичния бранш.

Шарено при вноса

През предходната година българското сдружение на швейцарския тръст Roche измества от десетата позиция " Актавис " (търговското сдружение на израелската " Тева " ) с увеличени продажби поради стартирането на пазара на четири нови медикаменти – три в региона на онкологията и едно за множествена склероза.

" Санофи " изясняват двуцифрения си растеж по отношение на 2017 година с придобиването на две компании, които им оказват помощ да засилят позициите си в лекуването на редки заболявания и способстват за световен растеж 30% през предходната година. Освен това компанията е предложила три нови медикамента за тежки болести, а дивизията й за медикаменти без рецепта бележи 16% растеж на годишна база, отбелязва Лора Илчева, ръководещ шеф на " Санофи България ".

Кирил Николчев, общоприет управител на " АбВи България ", отбелязва, че не престават да бъдат водач в лекуването на възпалителните автоимунни болести и хепатит С. Рикошетът от регулациите

Класацията не показва един доста значим индикатор за фармацевтичния пазар – изтеглянето от произвеждане и импорт на медикаменти, които през последните три години по данни на Изпълнителната организация по медикаментите са били към 1500, или приблизително по 500 на година. Причината е липса на икономическа целенасоченост от интервенциите с тези лекарства. За да бъдат плащани от НЗОК медикаментите им, производителите на лекарства без аналог би трябвало да върнат на здравната каса най-малко 10% от оборота си през годината. Така през 2018 година фирмите са преотстъпили на касата 160 млн. лева, като се чака през тази година тази стойност да доближи 190 млн. лева Причината е, че здравната каса е определила най-малък растеж в заплащанията за медикаменти и изисква фирмите да й възвръщат сумата, в случай че лекарите изпишат лекарства на по-висока стойност. В същото време цените на генеричните медикаменти не престават да понижават поради конкуренцията, а и поради законовото условие в България цените да са най-ниски в Европейски Съюз, без значение че е дребен пазар. Освен това през последните три години цените на медикаментите без рецепта са замразени и производителите не могат да ги усилват.

Всичко това не зависи от фармацевтичните компании, само че разумно се отразява върху облагата им, върху опциите им да влагат в разширение на активността си в България и в личния състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР