123 Мащабните превантивни арести на опозиционни активисти и задържанията по

...
123 Мащабните превантивни арести на опозиционни активисти и задържанията по
Коментари Харесай

Местните избори в Русия се проведоха на фона на протести срещу пенсионната реформа

123
" Мащабните превантивни арести на опозиционни деятели и задържанията по митингите против пенсионната промяна дискредитират провъзгласения от управляващите девиз за свободни и почтени избори ", написа в публицистичен коментар " Ведомости "

123
Участници в митингите са скандирали " Путин е апаш ", " Путин ни открадна пенсиите " и претенции промяната да се анулира.

123
Протестиращи носят афиш с надпис " Крадец " с облика на съветския президент.

Още по тематиката
Неизбежният кмет на Москва

Близкият до Путин Сергей Собянин най-вероятно ще задържи поста си след изборите в неделя
8 сеп 2018
Краят на неуязвимия Путин

Недоволството от пенсионната промяна няма да събори Путин. Но ще усложни последния му мандат
7 сеп 2018
Русия ще смекчи плануваната пенсионна промяна, само че единствено за дамите

Президентът Путин показа по-мек вид на непопулярния план, който понижи утвърждението към него
29 авг 2018 Кметът на Москва Сергей Собянин получи нов мандат с близо 70% от гласовете на вчерашните избори, а ръководещата " Единна Русия " завоюва на доста места във вота за локална и районна власт и частичния за законодателна, който се организира през вчерашния ден в Русия.

Победата на Собянин, който заема поста от 2010 година и този път беше самостоятелен претендент, пристигна на фона на митинги против пенсионната промяна из цяла Русия, арестуваните може да са минимум 1018 души. Това сочат малко след 10 ч. българско време данните на " ОВД-Инфо ", план, който следи политическите преследвания в Русия, оповестява dnevnik.bg.

Руски издания описват, че участници в митингите са скандирали " Путин е апаш ", " Путин ни открадна пенсиите " и претенции промяната да се анулира. Премиерът Дмитрий Медведев предложи през юни повишение на пенсионната възраст с 5 години за мъжете и с 8 - за дамите (ако тя се одобри, те ще се пенсионират надлежно на 65 и 63 години). Впоследствие президентът Владимир Путин смекчи плануваните промени, като вкара обилни отстъпки за дамите, само че това не понижи недоволството.

По-ниска изборна интензивност в Москва

Изборите в Москва протекоха при по-ниска интензивност от тази през 2013 година - 27.5%, съпоставени с 32% преди. Руският в. " Ведомости " отбелязва, че митингите в 59 от 71 града не бяха позволени поради опасения, че акциите ще се отразят на резултата. Още предния ден - или преди да стартират акциите, полицията задържа няколко десетки опозиционни деятели, най-много от щабовете на Алексей Навални (осъден за 30 дни преди протестите).

" Мащабните превантивни арести на опозиционни деятели и задържанията по митингите против пенсионната промяна дискредитират провъзгласения от управляващите девиз за свободни и почтени избори ", написа в публицистичен коментар " Ведомости ".

Изборите

В цяла Русия в неделя имаше избори за общо 4700 длъжности, а 65 млн. души имаха право на глас. Губернаторските бяха в 26 от 85 района на Русия. В три от областите - Хакасия, Иркутия и Уляновска област - " Единна Русия " по предварителни данни е отстъпила първото си място на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

Руските медии регистрират втория тур в най-малко четири района - Хабаровския и Приморския край, Владимирска област и република Хакасия - като неприятна изненада.
Лидерът на " Единна Русия " - министър председателят Дмитрий Медведев, призна през вчерашния ден, че пенсионната промяна " е нажежавала акцията още повече ", само че назова заслужен резултата, показан от партията. И разпореди да се проучват грешките в проблематичните райони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР