123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 ©

...
123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 ©
Коментари Харесай

Защо Централна гара Пловдив стана автогара

123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Основната причина Столарски да вземе концесията и да съумява да я извърши е София. Още по тематиката
Автобус, това звучи куул

Зеленият колос FlixBus стартира транспорти от София. Компанията прекатурна модела на автобусни транспорти и навлиза и в жп бранша
16 мар 2018
Спирки пет звезди

Високите цени на автогарите монополисти постоянно са били проблем за автобусните компании. Решението обаче е задача с нараснала компликация
20 юни 2014
Още пристанища търсят частни оператори

Министерски съвет откри процедура за концесиониране на терминала за контейнери в Бургас и на фериботния терминал в Никопол
28 ное 2012
Тихо! Концесионираме

Цветан Василев и " Химимпорт " са главните претенденти за препоръчаните от страната пристанища
23 ное 2012
39 по скалата на " Московска "

Скандален запис сподели по какъв начин се " провеждат " състезания в столичното кметство
7 ное 2008 Царската чакалня на жп гарата в Пловдив е затворена за гости, само че е реставрирана. Високите тавани, достоверният витраж и огледалото припомнят за славното минало на железницата. Централната гара на Пловдив е последното дело на " Източните железници " в България. Концесионната компания, която строи и ръководи османските жп линии в Европа, оставя плана на италианския проектант Мариано Пернигони в завещание на БДЖ, откакто губи собствеността си при оповестяването на независимостта през 1908 година

Сто години по-късно гарата още веднъж е на концесия. Но не на жп компания, а на автобусна такава. Целта е да бъде реставрирана, защото е културно-исторически монумент. Неин концесионер е известният огромен автобусен транспортьор Миролюб Столарски в тандем с компания, обвързвана с шефа на пътната организация Светослав Глосов.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Диваните и креслата - имитация на остарели мебели, както и таблата в гарата, приканващи да си закупите билет за някой от рейсовете на " Карат-С ", връщат в трагичното настояще на железницата. В него БДЖ от дълго време не е знак на самостоятелност или мотив за горделивост, а надпреварата с рейсовете е изгубено.

За това обаче съществена роля играе страната. Тя да вземем за пример измисля и оформя концесията на една жп гара, с цел да може да я вземе автобусна компания. Заедно с това дава всичко нужно, с цел да може този концесионер да развие бизнеса си и да извърши концесията със наличие. Така през май транспортният министър Ивайло Московски разгласи реконструкцията за " добър образец за публично-частно партньорство ". Само за три години, уточни министърът, концесионерът е вложил 7 млн. лева от общо декларираните 11.2 млн. лева Той пропусна да означи, че над половината от тези пари не са вложени в гарата. Част от тях са за новата автогара, която е в самата гара, част са за съвсем готовия хотел на Столарски, а отляво теренът се разчиства и там би трябвало да бъде издигната многофункционалната постройка на концесионера със зала за събития за 1000 души.

Междувременно автобусният бизнес на " Карат-С " е запълнен със наличие с общителната поддръжка на Столична община, която единствено преди няколко месеца подписва контракт за реализатор на транспортите сред София и Пловдив (виж най-долу).

Състезание с един автобус

Процедурата по намирането на концесионер на жп гара Пловдив беше финализирана през 2013 година Процедурата се организира по време на първото ръководство на Бойко Борисов. Тя беше следващата в оня интервал на ръководството на ГЕРБ, която се организира единствено с един претендент.

Търсеше се вложител, който да поеме частичното строителство и последващите поддръжка и ръководство на постройката през идващите 35 години. Срокът за намиране на нов собственик на обекта беше продължен един път заради неналичието на искащи. Слабият интерес не беше изненада поради условията към претендентите - оборот от най-малко 90 млн. лева общо за последните три години и балансова стойност на активите от 30 млн. лева Допълнителни условия бяха опитът в транспорта на пасажери най-малко за три години и строителна активност.

Като претендент се появи обединяването " Железопътна гара Пловдив ", в което 95% присъединяване има автобусната компания " Карат-С " на Миролюб Столарски. Другият участник е строителната " Биад - С ", със притежател по това време и сегашен началник на пътната организация Светослав Глосов. Глосов след това трансферира сдружението на децата си. Концесията е утвърдена на последното съвещание на първия кабинет на Борисов, който по това време към този момент е в оставка.

Договорът обаче влиза в действие едвам през март 2015 година поради обжалване от страна на предходния собственик на подлеза под гарата, пловдивският предприемач Тодор Бурджиев.

Причината " Карат-С " да отговори на условията на поръчката към 2013 година, беше Столична община. Благодарение на противоречивите контракти за обслужване на част от автобусните линии на софийския градски превоз, компанията покри условията за транспорт. Тези контракти бяха подписани по време на ръководството на кмета Бойко Борисов и станаха мотив за редица кавги, компрометиращи аудио записи и оставки в общината (виж карето).

Пак с помощта на София, " Карат-С " дава отговор и на условията за оборот. В една от обхванатите години - 2010 година, общият размер на приходите е малко над 40 млн. лева, като съществена част от тях - 32.6 млн. лева, са по контракта с общината и доста по-малка част от транспортите по междуградските линии, отвън страната и инцидентните транспорти.

Фотограф: Надежда Чипева
Хотелът, молът и козирката

За жп гарата в Пловдив претендентът е предложил да влага най-малко 11.2 млн. лева, като от тях 9.8 млн. лева би трябвало да се вложат през първите 4 години. " Вече сме надхвърлили инвестицията ", изяснява Стоян Димитров, шеф на " Железопътна гара Пловдив ", в царската чакалня. Той твърди, че единствено реставрацията на гарата, която е изцяло приключена, е погълнала 4 млн. лева

Данните на министерство на превоза са малко по-различни. Според отговор от ведомството, към края на третата отчетна година на концесията, т.е. март 2018 година, концесионерът е вложил 8.5 млн. лева, като от тях единствено 2.9 млн. лева са в приемната постройка на жп гарата.

Другите пари са вложени в тези елементи от концесията, които съставляват същинската стойност за концесионера. Две от тях са огромни имоти в необятния център, на които ще има хотел и търговско-жилищна постройка. Според Димитров в новия тризвезден хотел, който се приключва до гарата, на мястото на предходното колетно и митническо бюро, са вложени над 2.5 млн. лева Хотелът е със 111 стаи и ще е извънредно издирван в град, който изпитва мощен дефицит на кревати и му следва да е европейска столица на културата. Той е от така наречен гаров вид с по-маломерни стаи и се явява втори за Столарски, който е притежател и на хотел " Двореца " във Велинград.

От лявата страна на към този момент изравнен имот, където е някогашната транспортна болница, ще бъде издигната многофункционална постройка като подробният организационен проект дава " 5-6 етажа ", както прецизира Димитров, с офиси, комерсиална част и голяма зала за събития за 1000 души. Това също ще е положително попадение - поради некадърното ръководство на Пловдивския панаир от Георги Гергов вторият град изпитва дефицит на качествени места за събития.

Тази постройка ще бъде издигната, когато Национална компания " Железопътна инфраструктура " построи тунела, който ще минава под гарата, с цел да прекарва трафика от едната до другата страна на коловозите. Този тунел занапред ще бъде плануван.

Заедно с тези бизнеси концесионерът е получил и подлеза под гарата, който свързва коловозите. Там има магазини, от които се получава наем. Другите съществени наематели се намират в жп гарата: БДЖ, които продават билетите си там, и две товарни жп компании DB Schenker и Rail Cargo.

Бъдещи автобусни проекти

Но едно от най-ценните неща, които " Карат-С " са получили, е място за автогара в центъра на града. Още при даването на концесията община Пловдив отбелязва, че от двете страни на жп гарата има автогари - подлезът под коловозите в действителност води в автогара " Родопи ", която се ръководи от конкурентното " Хеброс бус " и която обслужва довеждащия превоз до множеството обитаеми места в близките общини.

Сега на паркинга пред историческото здание на Централна гара се е появила козирка и структури, които съставляват новата автогара на " Карат-С ". Тя разполага с 8 бранша за заминаващи и с 3 за идващи. Инвестицията е 300 хиляди лева, споделя Димитров. Причината да е излязла толкоз на ниска цена е елементарна: тя употребява постройката на жп гарата. Вътре в гарата са завършени автобусни каси и са окачени написания на рейсовете на компанията. Благодарение на тази постройка концесионерът покрива условията, на които би трябвало да дава отговор - чакални, тоалетни, стаи за майки и така нататък

" Идеята е автогарата и жп гарата да се съвместят в едно здание. Ние имаме безусловно всички разрешителни. Безсмислено е, в случай че има 30 условия за гара, да вършим чудеса от смелост и да вършим същото още един път ", споделя Стоян Димитров. Отхвърля обвиняванията, че конкурират влаковете, както и това, че са нарушили образа на постройката. Дърветата начело закриват 10 пъти повече от козирката, споделя той.

София е помогнала на обичаната си автобусна компания и тук. На гарата сега стопират единствено рейсовете на Столарски, които обслужват линията София - Пловдив, извоювана неотдавна в противоречив търг на столична община (виж карето). По два пъти дневно има и интернационалните рейсове на " Карат-С " сред Варна и Дортмунд. Конкурентът му от " Хеброс бус " Веселин Дошков показва, че столична община от години " помпа " компанията на Столарски " непозволено и в режим на брутална неправомерност ".

Амбицията на концесионера е да се обособят като интернационална автогара. Сега интернационалните рейсове стопират или на хотел " Тримонциум ", или на автогара " Юг ", която е насреща. Димитров споделя, че ще се опитат да се договорят с фирмите и по-късно да изискат от общината да промени мястото, на което стопират рейсовете. Това е решение, което взима еднолично кметът.

2050 година

Всъщност огромният проблем с концесията е, че няма по какъв начин да се разбере какво е бизнес предлагането и концепциите на концесионера, с които кандидатства. Пред " Капитал " да вземем за пример шефът на компанията уточни, че се е стигнало до увеличение на параметрите на хотела, а бъдещата постройка ще е " няколко пъти " по-голяма. Преди време, когато изиска повреждане на концесията, някогашният транспортен министър Петър Мутафчиев цитира заложено в контракта условие за " свежи вложения, въвеждане на нови технологии и ноу-хау в ръководството на гарата ".

От влизането на контракта в действие страната е получила общо заплащания в размер на 1.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Според концесионния контракт концесионерът е платил еднократно 145 хиляди лева без Данък добавена стойност, задължил се е да заплаща закрепена годишна концесионна такса от 412 хиляди лева и плаваща в размер на 16% от приходите, надхвърлящи 1.8 млн. лева Приходите от всички действия би трябвало да отиват в дружеството-концесионер, твърди Стоян Димитров, шеф на " Железопътна гара - Пловдив ". Според доклада му за предходната година тези доходи са 339 хиляди лева

Това, което ще получи НКЖИ след приключването на концесията през 2050 година, е гара, автогара, постройка с офиси и зала за събития и хотел.
Бизнес класа с вода, солети и таблет
Как " Карат-С " завоюва и продава билетите по линията София - Пловдив

През тази година по линията София - Пловдив се развихри скандал. Оказа се, че компанията, определена от Столична община - " Витоша експрес ", е спечелила линията при цена от 6.95 лева, само че продава билетите на 14 лева За съпоставяне компанията, определена от Община Пловдив - " Хеброс Бус ", вози против 14 лева за билет, като съгласно притежателя й Веселин Дошков тази цена дава отговор на себестойността на транспортите. Договорът с " Витоша експрес " беше преустановен и в края на юли 2018 година Столична община афишира нова дребна поръчка за избор на транспортьор по линията София - Бургас.
В средата на август за реализатор е препоръчан класираният преди всичко " Търговска колегия Бус Перник ", втори е " Груп плюс ". От Национално съдружие на автобусните превозвачи изпращат тъжба до Столична Община, която изяснява, че през септември " Търговска колегия Бус Перник " се е отказала от сключването на контракт. Два дни по-късно от това си право се отхвърля и " Груп плюс ". Така договорът е подписан с третия - " Карат-С ".
Според автобусното съдружие обаче по Закон за обществените поръчки при отвод на спечелилия контракт може да се подписа с втория, а в случай че и това не стане, възложителят приключва процедурата. Другото несъгласие е, че " Карат-С " получава транспортите по линията против цена от 9.50 лева с Данък добавена стойност. В офертите на превозвача обаче има разнообразни оферти към клиентите - първите 8 от седалките да вземем за пример се продават на 14.50 лева и се водят " бизнес класа ": против тази сума клиентите получавали таблет, слушалки, минерална вода и солети. Т.е. " има цена друга от авансово заложените условия и подписания контракт ", като е приложена и фотография на въпросния билет.
На обвиняванията зам.-кметът по превоза Евгени Крусев дава отговор, че нарушавания на Закон за обществените поръчки няма, а инспекция на гарата не е разкрила продажба на VIP билети. Каратът на София
През 2008 година Столична община беше разтърсена от скандал, който докара до оставката на зам.-кмета по превоза Велизар Стоилов. Беше оповестен 40-минутен запис на така наречен оперативка сред зам.-кмета и притежателите на " Карат-С ", " МТК " и " Юнион Ивкони ". На масата се разиграват 60% от автобусните градски линии в София.
Основният въпрос, който от години се върти във връзка с договорите с " Карат-С " за градски линии, е за какво частната компания вози на 3.56 лева на км, а общинската - на 3.00 лева
Нов скандал се развихри през 2012 година, като през юли беше гласувано прекратяването на контракта с " Карат-С " за 16 автобусни линии. Тогава от общината пресметнаха, че би трябвало да платят на Столарски главницата от близо 10 млн. лева забавени заплащания за шестмесечен интервал и лихвата към тях - над 3.2 млн. лева, като се оказа, че при изчисленията има неточност и дължимата рента е в пъти по-малка.
През лятото на 2017 година Столичният общински съвет продължи за период от 2 години договорите с " Карат-С " за 15 автобусни линии от градския превоз, като предложение за това дава зам.-кметът Евгени Крусев през май същата година. От икономическата рамка на градския превоз на Столична община за 2017 година се вижда, че за " Карат-С " са планувани 18.2 млн. лева на цена 3.56/3.00 лева на километър пробег.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР