123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева -

...
123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева -
Коментари Харесай

Морският low cost десант

123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева

- Нискотарифните полети до летищата в Бургас и Варна се усилват фрапантно.

- Това ще отвори нова ниша за самостоятелен туризъм, от която би спечелил главно дребният и междинният бизнес.

- Предстои още доста работа за удължаването на сезона в морските общини. Част от тематиката Новият летен сезон
Ефектът WOW-cost

Нискотарифните компании могат да изведат една дестинация на картата и да я изтрият

Петте нюанса на лятото

Какви трендове ще оформят новия сезон
Още по тематиката
Кои са новите колониалисти

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
8 юни 2018
Летищата във Варна и Бургас чакат растеж на трафика от 10%

Концесионерът Fraport ще прави някои разширения на аерогарите през 2019 и 2020 година
19 апр 2018
Държавата търси концесионери на три атрактивни плажа

Конкурсите ще са за 15 години в Албена, Приморско и Св. св. Константин и Елена
29 мар 2018
Нови директни и чартърни полети стартират на летище София

Те ще са до Любляна, Ница, Лисабон, Малага и други
25 мар 2018 250
хиляди пасажери ще транспорти Rayanair до Бургас.653
хиляди души е потенциалът на линиите, които Wizz Air обслужва до морските летища.
Крилата на сезона е постоянно употребен диалект в туристическия бранш. Той дефинира интервала преди и след най-натоварените месеци за визити - в тази ситуация с българския морски туризъм крилата са април, май, септември и октомври. Ако питате хотелиерите и туроператорите, най-важната цел е привличането на повече туристи през тези месеци.

Едни други криле обаче са на път да донесат по-голямата смяна, която от тази година ще се случи по Черноморието. На фона на забавящия се растеж на проведения туризъм, най-много поради спада на съветския пазар, на двете съществени летища в Бургас и Варна има мощно нарастване на нискотарифните полети. Те към този момент водят повече посетители отвън най-силните месеци и ще заемат все по-голям дял от въздушния трафик в най-натоварените.

Това носи смяна по няколко посоки. Първо, отваря ниша за доста повече самостоятелни пътувания, а оттова и основни благоприятни условия за дребния и междинния бизнес в района, изключително на фона на типичния в последно време за българското Черноморие all inclusive модел. Второ, ще донесе смяна в профила на туристите и дестинациите, от които идват, а затова - и в услугите, от които имат потребност. Трето, може най-сетне да направи българския бряг разпознаваема дестинация за повече от досегашните основни пазари и избрани групи и по този начин да помогне на бранша, който сега носи 5 милиарда годишни доходи, да порасне доста.

Лято с положителни упования

Според формалната прогноза на туристическото министерство, през летния сезон ще бъде регистриран 5% растеж на туристите, т.е. той ще се забави по отношение на последните две години (виж трендовете). Към този миг упованията на концесионера на двете морски летища в Бургас и Варна " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " са за растеж на пасажерите от към 10%. Така за пръв път варненската аерогара се чака да обслужи над 2 млн. души, а бургаската - над 3 млн. за годината. Основният трафик обичайно ще бъде от страни като Германия, Русия, Полша, Англия, които са и най-големите пазари за морския туризъм. На двете летища се чака да стъпят по нови осем самолетни компании, изпълняващи чартърни и постоянни полети, излиза наяве от данните на концесионера.

Бургас на 20 евро разстояние

Освен предстоящото нарастване на пасажерите на двете морски летища там ще се случи и основна смяна, която ще даде директно отражение върху туристическия бранш. На бургаската аерогара стъпва най-големият нискотарифен транспортьор в Европа Rayanair, който отваря втората си база в България след София с инвестиция от 100 млн. $. Същевременно различен главен състезател на европейския пазар - Wizz Air, който от няколко години участва на двете морски летища, усилва мощно броя на седалките, които ще предложи. В бранша има и трета компания, към този момент изпълняваща полети до Черноморието - нискотарифната скандинавска Norwegian air.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Така съгласно информация на концесионера " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", предоставена на " Капитал ", за годината 22% от полетите до Варна ще се извършват от нискотарифни самолетни компании, а в Бургас делът е 12%.

От Rayanair, които реализираха първите полети до Бургас в края на март след едногодишни договаряния с концесионера, оповестиха, че през тази година ще работят 11 линии от летището. Сред тях са градове в Германия - най-големият пазар за морския туризъм, централноевропейските Полша и Словакия, които означават най-високия растеж през последните години, както и Израел и Латвия, откъдето също има засилен интерес към почивки в България, въпреки и в по-малки размери. Компанията има полети още до Италия, откъдето съгласно данни на хотелиери към този момент има проведени стратегии за визити в региона посредством дребни туроператори. От Rayanair оповестиха пред " Капитал ", че проектите им са за 2018 година да бъдат обслужени 250 хиляди пасажери, и чакат " да продължат да усилват маршрутите, трафика и работните места в Бургас ". Така, в случай че се вземат данните от прогнозата на летището, нискотарифният транспортьор ще има към 8% дял в трафика през първата си година на наличие със поръчка за нарастване.

Тази година се чака да бъде по-силна и за Wizz Air. Компанията, която участва от няколко години на летищата, ще оперира девет линии от Варна, с една повече по отношение на предходната година. Сред тях са градове в Германия, Англия, Израел, Кипър, Холандия, Италия, както и София. Новата линия от варненското летище е много значима - до австрийския транспортен хъб Виена. До Бургас Wizz Air ще извършва полети от Полша, Унгария и Англия, като няма планувано отваряне на линия до нова дестинация за тази година.

" Виждаме непрекъснато повишаване на интереса както по маршрутите до Варна, по този начин и за Бургас ", оповестиха от компанията в отговор на изпратени въпроси. През тази година сдружението ще предложи 491 хиляди седалки по линиите си до Варна, което е растеж от 47% на годишна база, и 162 хиляди седалки от и до Бургас, т.е. ще има нарастване от 23% по отношение на 2017 година

Надолу по веригата

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Присъствието на тези авиолинии трансформира туризма. Този резултат елементарно се вижда в София през последните две-три години. Макар и към момента с неразгърнат мащаб, наклонността стартира да се усеща и по морето. Според данни на ръководителя на Бургаската районна туристическа камара Иван Иванов първите полети на Rayanair са довели до сериозен растеж в предсезона. Така да вземем за пример през април са били посрещнати над 24 хиляди туристи при общо под 10 хиляди за предходната година. " Никога не е имало по-добра запълняемост през тези месеци в Сарафово и в Бургас ", даде образец той. По данни на Варненската туристическа камара нарастването на нискотарифните полети до града е довело до растеж с 10% през предходните месеци, а упованията са тази наклонност да продължи и в пиковия сезон.

Но с изключение на растеж нискотарифните полети носят и смяна в туризма. Индивидуалните туристи, които ги избират, постоянно употребяват апартхотели, къщи за посетители, посещават локални заведения и забележителности и се хранят и пият на открито. Според ръководителя на Варненската туристическа камара Стоян Маринов по-голямата част от тях са относително младежи, динамични и добре платени, които употребяват спестените от полетите средства за различен вид услуги. Така да вземем за пример огромна част от тях наемат екскурзоводи по Черноморието и вътре в страната, което естествено се отразява на заетостта в бранша, даде образец той. Ако туроператорите са лимитирани от строгите условия към рейсовете, които би трябвало да возят групите им, единичните туристи са свободни сами да избират превоза си.

Според Иван Иванов първите полети в предсезона към този момент са довели до мощно търсене на коли чартърен в Бургаския район, а туристите са посещавали забележителности в Несебър, Созопол и други градове.

Впрочем нискотарифните превозвачи също участват мощно в тези сегменти - и през Wizz Air, и през Rayanair могат да бъдат резервирани коли чартърен, места за настаняване, прехвърляния и други От двете компании оповестиха, че тези услуги се оферират и за морските летища в България.

Нова игра, нови правила

Според хотелиери, с които " Капитал " беседва, част от седалките на нискотарифните превозвачи са резервирани от дребни туроператори, които провеждат освен почивки в черноморските хотели, само че и екскурзии до разнообразни забележителности. Подобни екскурзии не са изключение, разнообразни компании провеждат такива и за български туристи в чужбина.

Същевременно упованията в сектора са този вид полети да доведат до повече посетители главно в апартхотелите и къщите за посетители в най-популярните курорти. Доказателство за това е увеличаващият се брой оферти в известни платформи като booking.com airbnb. Така да вземем за пример в airbnb към този момент се оферират към 300 жилището единствено във Варна. Проверка в booking.com демонстрира, че жилищата и къщи за посетители в Бургас са близо 100, а в курорти като Слънчев бряг да вземем за пример са над 200.

Променя се и друго - поради обстоятелството, че постоянно самолетните билети за нискотарифните превозвачи са купени даже няколко месеца по-рано, нормално резервациите на нощувки също се " изместват ", което дава опция за по-добро обмисляне на заетостта и на този сегмент от туризма. Досега той се влияеше от пътуващите главно по пътищата български туристи, които постоянно търсят квартири едвам при идването си на място.

Още доста работа

Идването на нискотарифните превозвачи ще помогне за отваряне на нови ниши за летния туризъм. Но то може да се окаже и добра опция да се разбие модела на късия сезон по морето и да трансформира Бургас и Варна в дестинации за градски или културен туризъм.

Както разяснява кметът на Бургас Димитър Николов през зимата, когато Rayanair разгласи стъпването си в града: " Досега всичко за Бургас приключваше с последния летен чартър и оставаха единствено полетите до Москва и Лондон. Очертава се отсега нататък да посрещаме много повече туристи, от което ще имат изгода всички - заведения за хранене, хотели, таксиметрови компании, туроператори, туристически обекти. "

За да се случи това, обаче трябват към момента доста старания от всички страни. Така да вземем за пример съгласно Иван Иванов от Бургаската туристическа камара през тази пролет и институциите, и бизнесът не са били подготвени за по-ранен старт на сезона. Например събитийният туризъм - музикални фестивали, спортни мероприятия и други, постоянно се сочи като ключ за удължение на сезона, само че в същото време доста дребна част от тях по Черноморието се провеждат отвън юли и август.

А както знаем, рядко имаш късмет да направиш второ първо усещане. " Трябва извънредно доста работа, споделя Иванов. И по инфраструктурата, и по обогатяването на културните стратегии, и на нощния живот. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР