1201 г. През 1201 година България, под управлението на цар

...
1201 г. През 1201 година България, под управлението на цар
Коментари Харесай

821 години от освобождението на Варна от цар Калоян

1201 година През 1201 година България, под ръководството на цар Калоян, е във напредък. По това време мощната цитадела Варна е притежание на Византия. Тя е на значимо стратегическо място и съставлява опасност за българската страна. Крепостта е предпазена от морето от една страна, и от трап от другите три страни. Цар Калоян обсажда Варна от 3 страни. След тридневни обсадни дейности на 24 март 1201 година войските на Калоян овладяват крепостта Варна и тя дефинитивно е присъединена към България. За преодоляването на Варна (важна византийска цитадела с гарнизон, формиран от подбрани войски, включително и рицарски дружини) Калоян употребява многоцелева бойна техника.

През 1201 година цар Калоян с изненадващи удари съумява да превземе поредно крепостите Констанция (при днешния Симеоновград) и Варна - последния византийски бастион в Северна България. Тогава Варна е защитавана от многочислен гарнизон, набран от западни наемници, които се славели като „ най-храбрите " измежду ромейската армия. Войските на цар Калоян построяват обсадна машина, която на ширина била колкото външния трап, а на височина стигала крепостните стени. С нея българските войски реализират две цели – те я употребяват по едно и също време като мост над рова и като стълба до зъберите на стената.

На третия ден от обсадата войските на цар Калоян нахлуват в града и над Варна се развява знамето на българския държател. За обсадата на Варна написа византийският историк Никита Хониат: „ Без да се уплаши от светостта на деня (било Великден) и без да се засрами от името Христово, което той (т.е. цар Калоян) произнасяше единствено с уста, подтикван от кръвожадни демони, блъскаше в рова всички, които беше заловил живи, и хвърляше пръст, до момента в който извърши рова.

Така мястото стана общ гроб. След като унищожи крепостните стени, той се завърна в Мизия, като отпразнува деня с такива жертви и кървави помени. " В края на 1201 година сред България и Византия стартират договаряния за мир. Мирът е подписан при започване на 1202 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР