1200 възрастни хора чакат да бъдат настанени в дом, както

...
1200 възрастни хора чакат да бъдат настанени в дом, както
Коментари Харесай

1200 възрастни хора чакат настаняване в дом

1200 възрастни хора чакат да бъдат настанени в дом, както към този момент 800 са настанени сега. Около 200 са домовете за възрастни хора у нас.

Това стана ясно от коментара на заместник-социалния министър Зорница Русинова, която посети дома за остарели хора " Надежда " в София. Един от уговорките на това държавно управление е да стартира сериозна промяна в деинституционализацията на възрастните хора, по думите й.

Целта е да се рефлектират услугите за възрастните хора. Стартираме в този програмен интервал с д есет пилотни плана за домове , акцентира Русинова. Приоритетно това са домове с неприятни битови условия и в отдалечени обитаеми места. Тя желае да се сътвори нова съвременна интегрирана услуга.
 С 1.7 млн. лева БСК и КНСБ връщат пенсионерите на пазара на труда
С 1.7 млн. лева БСК и КНСБ връщат пенсионерите на пазара на труда

Основната цел е превъзмогване на дефицита на работна ръка и увеличение на каузи на заетите лица

Идеята е да се сътвори радикално друга грижа. 800 души ще бъдат изведени от домовете. Домовете би трябвало да са в жилищни квартали и да са близо до лечебни заведения. Другата ни упоритост е да развием услугите в домашна среда, акцентира заместник-министърът. Над 120 000 души в последните години да употребили услугите домакински и лишен помощник.

Проект планува здравно лице до два часа дневно да посещава възрастен човек. 13 000 възрастни хора ще бъдат включени в разнообразни стратегии. Столична община към този момент набира личен състав. От ноември ще започват и плановете. Нови 100 услуги ще бъдат основани в програмния интервал. Над 2200 възрастни хора ще могат да получат разнообразни грижи, по думите на Русинова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР