1200 подписа внесоха в община Елин Пелин граждани, които искат

...
1200 подписа внесоха в община Елин Пелин граждани, които искат
Коментари Харесай

В Елин Пелин искат референдум заради завод за преработката на найлонови торби

1200 подписа внесоха в община Елин Пелин жители, които желаят привикване на референдум. Желанието им е провокирано от новопостроения цех за преправка на найлонови торби в региона.
Гражданите упорстват допитването да включва 3 въпроса:

1. Съгласни ли сте неотложно да бъде въведена възбрана на територията на община Елин Пелин да съществуват фабрики за преправка на пластмаси?;
2. Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се стартира неотложно създаване на нова водопреносна и канализационна мрежа?;
3. Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се стартира неотложно създаване на различни пътища за тежкотоварни коли?

Към момента събраните подписи не вършат наложителен референдума и единствено от общинския съвет на града зависи дали ще реши да допусне провеждането му.
Жители на Елин Пелин настояват, че всичко към построяването на предприятието е станало тихомълком, капиталовото желание не е било подложено на публично разискване и позволение за построяването на завода е обещано без да бъде направена оценката на въздействието на околната среда (ОВОС). Те недоумяват и по какъв начин обект, предопределен за склад за безалкохолни питиета, внезапно се трансформира в дружество, което събира найлоновите торби на България и Германия.
Зам.-кметът по екология и европейски планове в община Елин Пелин Николай Савов опроверга изказванията на жителите, че не са били осведомени за протичащото се там. И добави, че когато почнали недоволствата, изискали от вложителя да изясни на хората каква е концепцията на плана им, а те от своя страна довели ръководителя на отдел „ Кохезионна политика и екооценки " в Главна Дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия Джордж Кремлис. По думите на Савов обаче не се отзовали доста хора.
Той твърди, че всички документи на компанията са били издадени за цех за преработване, а не като склад за безалкохолни.
Изпълнителния шеф на „ Интегра пластикс “ Юлиан Белев изясни, че предприятието сега е в тестов интервал и не работи с цялостния си потенциал.
„ На база на техническите параметри Регионална инспекция за опазване на околната среда счете, че няма потребност да се прави ОВОС… Хората приказват за някакви неща, които не схващат и доста от изказванията им са некомпетентни. Не аз назначавам дали да се прави Оценка на въздействието върху околната среда или не “, сподели той.
Думите му, че не е имало потребност от Оценка на въздействието върху околната среда бяха доказани и от шефа на Регионална ревизия по околната среда и водите - София инж. Ирена Петкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР