1200 подписа са внесли в община Елин Пелин граждани, които

...
1200 подписа са внесли в община Елин Пелин граждани, които
Коментари Харесай

Заради завод за преработка на пластмаси в Елин Пелин искат референдум

1200 подписа са внесли в община Елин Пелин жители, които желаят образуване на референдум . Настояването им е провокирано от новопостроения цех за преправка на пластмаси в региона, оповестява БГНЕС.

Гражданите упорстват допитването да включва 3 въпроса:
Съгласни ли сте неотложно да бъде въведена възбрана на територията на община Елин Пелин да съществуват фабрики за преправка на пластмаси?; Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се стартира неотложно създаване на нова водопреносна и канализационна мрежа?; Съгласни ли сте в община Елин Пелин да се стартира неотложно създаване на различни пътища за тежкотоварни коли?
Към момента събраните подписи не вършат наложителен референдума и единствено от общинския съвет на града зависи дали ще реши да допусне провеждането му.

Жители на Елин Пелин настояват, че всичко към построяването на предприятието е станало тихомълком, капиталовото желание не е било подложено на публично разискване и позволение за построяването на завода е обещано без да бъде направена оценката на въздействието на околната среда (ОВОС). Те недоумяват и по какъв начин обект, предопределен за склад за безалкохолни питиета, внезапно се трансформира в дружество, което събира найлоновите торби на България и Германия.

Зам.-кметът по екология и европейски планове в община Елин Пелин Николай Савов опроверга изказванията на жителите, че не са били осведомени за протичащото се там. И добави, че когато почнали недоволствата, изискали от вложителя да изясни на хората каква е концепцията на плана им, а те от своя страна довели ръководителя на отдел " Кохезионна политика и екооценки " в Главна Дирекция " Околна среда " на Европейската комисия Джордж Кремлис. По думите на Савов обаче не се отзовали доста хора.

Той твърди, че всички документи на компанията са били издадени за цех за преработване, а не като склад за безалкохолни.

Изпълнителния шеф на " Интегра пластикс " Юлиан Белев изясни, че предприятието сега е в тестов интервал и не работи с цялостния си потенциал.

" На база на техническите параметри Регионална инспекция за опазване на околната среда счете, че няма потребност да се прави Оценка на въздействието върху околната среда... Хората приказват за някакви неща, които не схващат и доста от изказванията им са некомпетентни . Не аз назначавам дали да се прави Оценка на въздействието върху околната среда или не ", сподели той.

Думите му, че не е имало потребност от Оценка на въздействието върху околната среда, бяха доказани и от шефа на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР