120% ръст на пътуванията на българите в чужбина през май

...
120% ръст на пътуванията на българите в чужбина през май
Коментари Харесай

Експерт: Умря онзи персонал, който през социализма работеше за без пари

120% растеж на пътуванията на българите в чужбина през май месец, това регистрира Националният статистически институт.

" Става въпрос за трети месец с растеж над 100% на пътуванията на българите в чужбина. От една страна това е след пандемията, а от друга - знаем, че има извънредно доста спестявания в банките и инфлацията принуди хората да търсят способи по какъв начин да си употребяват парите. В някои случаи е мъчно да се запишете за дадена група ", каза директорът на Института за разбори и оценки в туризма доцент Румен Драганов в студиото на " България заран ".

" Имаме доста огромен напор на чужденци, увеличение на полетите по летищата. Не се усеща войната в Украйна. Най-често българите избират да пътуват до Турция, Гърция, Египет, Тунис, Дубай. Летният сезон започва извънредно мощно спрямо това, което беше през миналите 2 години. Хаосът по летищата е провокиран от многото пътувания и компликацията от обслужване. Ръководството на въздушното придвижване сподели, че подобен голям трафик от самолети над България не са виждали ", добави Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма показа, че сега в Албена се организира конференция по какъв начин може да се употребяват балнео курортите за лекуване след Ковид-19.

" Нашите балнео и SPA комплекси работеха извънредно добре по време на пандемията. Това бяха местата с най-висока претовареност. Но туризмът постоянно е под някакво напрежение и постоянно има нещо, което се случва. Вече гледаме към идващия сезон и имаме своите терзания какво би се случило ", акцентира Драганов.

От думите му стана ясно, че германците, които са в България на отмора, употребяват всичките услуги на немската здравна каса.

" Нашата Здравна каса няма пътека, която да се споделя " Пост-Ковид " и да се употребява в SPA курортите. Най-хубаво е, че ваучерите за храна ще станат и ваучери за туризъм. Над милиард са парите, които са заделени в тази част ", уточни Румен Драганов.

Попитан дали към момента има проблем с личния състав, той отговори: " Проблемът с личния състав стои дотолкоз, доколкото личният състав се научи да си търси парите, за които работи. Онзи личен състав, който работеше през социализма и работеше без възнаграждение, умря. Големият проблем на тези, които работят, да могат да контролират заплащанията. Не може да се конкурираме с Гърция, тъй като тя не познава системата " ол инклузив ", Гърция има таверни. "

Драганов добави, че междинната цена на два шезлонга с чадър у нас е 27 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР