120 години от рождението на патрона на Регионалната библиотека –

...
120 години от рождението на патрона на Регионалната библиотека –
Коментари Харесай

В Перник отбелязаха 120 години от рождението на Светослав Минков

120 години от рождението на патрона на Регионалната библиотека – писателят Светослав Минков, се навършиха на 4-ти февруари.

С галерия на книги, фотоси и материали от периодическия щемпел, библиотеката отбелязва годишнината. Изложбата е подредена в огромната читалня на книгохранилището. Писателят става патрон на пернишката библиотека през 1983г. Решението за това е на Окръжния национален съвет в Перник и е взето година откакто пернишката библиотека е удостоена с медал „ Кирил и Методий ”- първа степен във връзка 25-та годишнина от основаването й.
В изложбата са показани някои от най-известните творби на писателя, именуван „ татко на българската фантастика ”, измежду които несъмнено най- прочут е разказът „ Дамата с рентгеновите очи ”. Писателят оставя и доста детски книжки, част от които са подредени в изложбата. Сред най-известните му приказки са „Маскираната лисица“, „Цар Безсънко“, „Захарното момиче“, „Сапунени мехури“ и други Минков е прочут и като преводач на Андерсеновите приказки и „ Приказки на Шехерезада ”.
Сред най- забавните изследвания за Минков е проучването на литературния историк Румяна Пенчева, озаглавено „ Светослав Минков Строго секретно ”. Пенчева търси и изследва целия документален материал за писателя и написа труда си 8 години. В изложбата могат да се видят още био-библиографския справочник за Светослав Минков от Иван Александров, както и книгата на Валери Стефанов- „ Разказвачът на „ модерните времена ”. Изключително забавни са вестникарските материали, показани в експозицията, оповестени в „ Капитал ”, „ Сега ”, „ Седмичен труд ”, „ Уикенд ” и други. Част от заглавията- „ Светослав Минков пишел, облечен като лорд ”, „ Вестниците са ключът към творчеството на Светослав Минков ”, „ Писател остана без медал, поради „ мрачно минало ”, а това „ мрачно минало ” е фактът, че е бил посланик във „ фашистка Япония ”. Интересни обстоятелства за живота на Минков са показани в осведомителната листовка, която библиотеката издаде особено за годишнината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР