12 юли 1991 година ще остане в родната история като

...
12 юли 1991 година ще остане в родната история като
Коментари Харесай

Конституцията става на 30 години

12 юли 1991 година ще остане в родната история като деня, в който 7-ото Велико Народно заседание приема Конституцията на Република България. Основополагащият документ на страната ни през днешния ден е признат с 309 подписа от 400 вероятни.

Новата Конституцията на Република България постанова държавно устройство, учредено на разделяне на управляващите и вкарва институцията на едноличен държавен глава - президент. Свикване на Велико Народно заседание (400 национални представители) се планува в случаите, когато се трансформира формата на държавно ръководство и устройство, както и конституцията на страната. Обикновеното Народно заседание се избира за период от 4 години и в него вземат участие 240 народни представители. Въвежда се институцията Конституционен съд, чиято съществена задача е да подсигурява върховенството и спазването на Основния закон на републиката.

30 години по-късно 7-ото Велико Народно заседание остава последното от този тип в историята ни, а Конституцията на Република България продължава да действа без смяна и досега.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР