12 В последните месеци унгарският премиер Виктор Орбан втвърди още

...
12 В последните месеци унгарският премиер Виктор Орбан втвърди още
Коментари Харесай

Предизборните тактики на един автократ

12
В последните месеци унгарският министър председател Виктор Орбан втвърди още повече антиимигрантската си реторика

© Reuters 12
Орбан води гневна борба против демократичната идеология на финансиста Джордж Сорос

© Reuters Още по тематиката
Изолирайте Орбан

Премиерът подкопава върховенството на закона в Унгария и Европейски Съюз към този момент стартира дейности против него
5 май 2017
Путин от центъра на Европа

Унгарският министър председател Виктор Орбан желае да построи " нелиберална народна власт "
2 авг 2014 Това е част от анти-Сорос акцията на Орбан, която намерено цели да демонизира финансиста. Управляващата партия " Фидес " има забележителна преднина в социологическите изследвания макар обвиняванията към премиера, че е стиснал Унгария в властническа хватка. Унгарският министър председател Виктор Орбан решително се готви за нов мандат след парламентарния избор на 8 април. Но предизборната акция не минава без разтърсвания, като в завихрилия се в последно време шпионски скандал се множат въпросителните дали държавното управление на Орбан има пръст в приключването на записи на ръководители от гражданското общество.

Контролираните от премиера медии не стопират да настояват, че " непознати сили " се пробват да се бъркат в унгарските вътрешни въпроси. И разгласяват остри материали, основани на секрети записи на водачи на неправителствени организации и на лица, свързани с финансиста Джордж Сорос. Тази анти-Сорос акция обаче може да даде нежелателен резултат. Защото води до от ден на ден опасения, че ръководещите може да са забъркани в противозаконни действия евентуално в съдействие с задгранични групи или разследващи организации за приемането на " компрометиращи " материали за самостоятелни цивилен организации.

Кампанията загрубява

На власт от 2010 година, ръководещата партия " Фидес " продължава да има забележителна преднина в социологическите проучвания, като съгласно последното изследване на Median тя се радва на поддръжка от 39% (но 29% от гласоподавателите към момента не са решили за кого да пуснат бюлетина). В опит да активизира електората, в последните месеци Орбан втвърди още повече антиимигрантската си реторика. Той упреква Сорос, че се пробва да залее Европа с мигранти мюсюлмани и води борба против неговата демократична идеология, която намерено демонизира. Правителството по едно и също време канализира финанси към своите поддръжници и лимитира различните източници на средства за неправителствените организации, които не поддържат неговите политики. То принуждава правозащитните групи, получаващи над 24 000 евро от непознати източници, да се записват при управляващите. Но наподобява, че в последно време акцията загрубява.

Унгарската разследваща организация – Служба за отбрана на конституцията, ревизира данни за непознати жители, които са събирали информация за неправителствени организации, написа Politico, базирайки се на свои източници. Към най-малко четири организации, измежду които финансираната от Сорос Open Society Foundations и Hungarian Helsinki Committee, през последните месеци са били отправени подправени оферти (често от името на евентуални сътрудници или донори) с желание да се създадат " уличаващи " секрети записи на техния личен състав. Схемата е следната – до организациите са изпратени имейли от лица, твърдящи, че са предприемачи от чужбина, подкрепящи тяхната идея (свободен пазар, интеграция на бежанци и други). Те са показали подправени компании, уеб страници и телефонни номера. Някои организации не са дали отговор на имейлите, други са се съгласили на срещи, които са се провели през януари и февруари.

Направените тогава записи са стигнали до проправителствени медии, като НПО-тата настояват, че някои цитати са изопачени, извадени от подтекста или измислени, с цел да се нападат претекстовете и работата им. По думите им това съставлява " ново ниво на офанзиви против гражданското общество, което повече припомня на тактиките на тайните служби по времето на комунизма, в сравнение с предстоящото държание на страна - членка на Европейски Съюз ".

Срещу " външните врагове "

" Загрижени сме по отношение на усилването на натиска върху гражданското общество в Унгария. Тези способи включват секрети офанзиви и невиждано до момента равнище на мръсни трикове – изявленията от засада, записи и изфабрикувани цитати. Кампанията е част от продължаващите старания на държавното управление да дискредитира гражданското общество и да отклони вниманието от корупционните кавги дни преди парламентарните избори ", споделя представител на Open Society Foundations.

Същевременно ръководещите побързаха да разгласят записите като доказателство, че акцията им против гражданските организации и против Сорос е оправдана. Правителствен представител разяснява, че сходни материали " изобличават за следващ път индивида зад кулисите ". По думите му оповестените детайлности " повдигат серия от въпроси по отношение на интервенциите на такива групи и техните същински претекстове, както и по отношение на законността на дейностите им. Когато критиците питат за какво унгарското държавно управление изисква по-голяма бистрота от неправителствените организации, то е тъкмо поради такива случаи ".

Обвиненията, че организации на Сорос се пробват да се намесват в унгарската политика, демонстрират, че Орбан не е трансформирал предизборната си тактика и продължава да се прицелва в неправителствените организации и така наречен външни врагове. При ръководството му стопанската система отбелязва растеж от към 4% през последните години, само че Брюксел е смутен от потреблението на властнически похвати, в това число подкопаването на правосъдната самостоятелност и медийната независимост. Премиерът сполучливо насочва посланията си към консервативните унгарци, които се тревожат, че страната губи своята еднаквост. Той дава обещание да отбрани националните характерности и християнските полезности, като подчертава върху нуждата от " етническа еднородност ".

В разбор, озаглавен " Как Орбан подчини унгарското общество на волята си ", в. New York Times обобщава, че " за доста продемократични западняци опитите на премиера да построи " нелиберална народна власт " в Европейски Съюз са плашещи. Докато измежду доста крайнодесни популисти от двете страни на Атлантическия океан той е уважавана фигура ". Правителствени чиновници разказват неговите старания за съществена смяна на обществото като опит за нужна промяна, а не като идеологическа акция. " Управляващите употребяват демократичната си легитимност освен с цел да реформират страната, само че и с цел да реформират обществото ", твърди пред New York Times проф. Андраш Патий, началник на нов университет, учреден от " Фидес " за обучаването на бъдещи държавни чиновници. По думите му френският президент Еманюел Макрон прави същото. " Това е всекидневно в демократичните общества ", твърди Патий. И доколкото Орбан до момента ясно е показал решимостта си да не стопира пред рецензии и да не заобикаля конфликти, може да се чака, че след 8 април ще продължи да упражнява демокрацията по този начин, както я схваща. Теория на конспирацията

Контролирано от държавното управление унгарско издание разгласява материал, в който твърди, че разполага с " компрометиращ " запис. В него водач от гражданското общество в Украйна, който е бил отпред на финансирана от Сорос организация, си признавал, че неговата група е изиграла роля в така наречен майданска гражданска война, свалила някогашния украински президент Виктор Янукович. Материалът обобщава, че Централно разузнавателно управление на САЩ и Сорос са били зад промяната на ръководството в Украйна, и загатва, че сходно нещо може да се случи и в Унгария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР