12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и

...
12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Дончев: До 2030 г. България ще има на разположение 50 млрд. лв. |

12-те милиарда лв. в границите на Плана за възобновяване и резистентност са единствено един от европейските принадлежности, с които ще се възвръща стопанската система от вредите, породени от ковид. Това сподели пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Сумата, която ще е разполагаем на България до 2030 година е 50 милиарда лева, уточни той и изясни, че става дума за кохезионната политика, директните заплащания, Програмата за развиване на селските райони, 1,3 милиарда лева за бързи ограничения против пандемията и икономическата рецесия, 2,3 милиарда лева за т.нар „ Справедлив преход “.

Новият програмен интервал стартира с началото на идната година, а упоритостта на държавното управление е и възстановителният проект да е подготвен в границите на 2 месеца след разискване с всички заинтригувани страни.

Предложени са близо 100 плана за повече от два пъти от разполагаемото финансиране, сподели вицепремиерът.

Как ще се управлява усвояването на евросредствата? Има национални одитни органи и без значение от тях работещи европейски инспектори, при данни за нарушавания ще бъдат ангажирани Министерство на вътрешните работи, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ, отговори Томислав Дончев. Сектори като образованието, промишлеността, обществената сфера, развойната активност и енергийният пазар би трябвало да бъдат реформирани, сподели Дончев.

„ Българската промишленост е доста енергийно ефикасна. За единица Брутният вътрешен продукт българка компания употребява 3,6 пъти повече сила от средноевропейска компания “, даде образец Дончев и изясни, че ограниченията ще разрешат, да вземем за пример замяна на остарели машини, поправки на индустриалния сграден фонд и така нататък Ще има и възобновяване на стратегиите за енергийна успеваемост на жилищните здания. „ Да спрем да я свеждаме единствено до пакетиране на постройките с фасадна изолираност и дограма “, прикани вицепремиерът. По думите му би трябвало да стартират да се инсталират слънчеви панели и термопомпи на по-големите здания.

Кредитите са опция, не е наложително да се употребяват, макар че те ще са при преференциални условия и ниски лихвени нива. Не е взето решение дали ще се употребява сходен заемен запас, сподели още Дончев във връзка записаното в Плана за възобновяване и резистентност, че той ще се финансира с 12 милиарда лв. грантове от Европа и до 9 милиарда лв. достъп до заеми. 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР