12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и

...
12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Томислав Дончев: До 2030 година България ще има на разположение 50 милиарда лева

" 12-те милиарда лв. в границите на Плана за възобновяване и резистентност са единствено един от европейските принадлежности, с които ще се възвръща стопанската система от вредите, породени от ковид ". Това разгласи в предаването " Лице в лице " по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

" Сумата, която ще е разполагаем на България до 2030 година е 50 милиарда лева ", уточни той и изясни, че става дума за кохезионната политика, директните заплащания, Програмата за развиване на селските райони, 1,3 милиарда лева за бързи ограничения против пандемията и икономическата рецесия, 2,3 милиарда лева за т.нар „ Справедлив преход “.

" Новият програмен интервал стартира с началото на идната година, а упоритостта на държавното управление е и възстановителният проект да е подготвен в границите на 2 месеца след разискване с всички заинтригувани страни. Предложени са близо 100 плана за повече от два пъти от разполагаемото финансиране ", сподели вицепремиерът.

" Има национални однитни органи и без значение от тях работещи европейски инспектори, при данни за нарушавания ще бъдат ангажирани Министерство на вътрешните работи, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ ", отговори Томислав Дончев. Той означи, че браншове като образованието, промишлеността, обществената сфера, развойната активност и енергийният пазар би трябвало да бъдат реформирани.

" Българската промишленост е доста малко енергийно ефикасна. За единица Брутният вътрешен продукт българка компания употребява 3,6 пъти повече сила от средноевропейска компания “, уточни Дончев и изясни, че ограниченията ще разрешат, да вземем за пример, замяна на остарели машини, поправки на индустриалния сграден фонд и така нататък

Ще има и възобновяване на стратегиите за енергийна успеваемост на жилищните здания. " Да спрем да я свеждаме единствено до пакетиране на постройките с фасадна изолираност и дограма “, прикани вицепремиерът. По думите му би трябвало да стартират да се инсталират слънчеви панели и термопомпи на по-големите здания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР