12 страни ще имат допълнителни места в следващия Европарламент заради

...
12 страни ще имат допълнителни места в следващия Европарламент заради
Коментари Харесай

Заради демографски промени: Още страни ще имат допълнителни места в следващия ЕП

12 страни ще имат спомагателни места в идващия Европарламент поради демографски промени. Европейският съвет, представляващ водачите на 27-те държави-членки, ни твърди, че това решение е „ бюджетно неутрално “ , т.е. не води до увеличение на бюджета на Европейски Съюз.

Броят на членовете на Екологичен потенциал се преразглежда преди всеки европейски избор. Лисабонският контракт планува оптимален брой от 751 членове на Екологичен потенциал /включително председателя/, като всяка страна има не по-малко от шест членове на Екологичен потенциал и не повече от 96.

Германия, най-населената страна в Европейски Съюз, има 96 членове на Екологичен потенциал . Броят на местата понижа на 1 февруари 2020 година от 751 на 705 заради напускането на английските членове на Екологичен потенциал вследствие на Brexit.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат в 27-те страни от Европейски Съюз от 6 до 9 юни 2024 година Те ще доведат до възобновяване на ръководителите на европейските институции, в това число Комисията и Европейския съвет. Това нарастване с петнадесет места отразява „ демографските промени в страните членки “ , се показва в изказване на Съвета.

Броят на членовете на Европарламента се преразглежда всякога преди европейски избори. Лисабонският контракт планува оптимален брой от 751 депутати , което включва и ръководителя, като всяка страна има не по-малко от шестима и не повече от 96 представители в него.

Евродепутатите се избират посредством всеобщи директни избори за период от 5 години .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР