12 станчинарски групи ще излязат на сцената срещу сградата на

...
12 станчинарски групи ще излязат на сцената срещу сградата на
Коментари Харесай

Отново! Станчинарски игри – най-масовото събитие за община Петрич

12 станчинарски групи ще излязат на сцената против постройката на Община Петрич в първия ден на новата 2023 година, с цел да прогонят злите духове и да орисат за здраве, берекет и благоденствие.

Традицията в Петрич се пази десетилетия наред и след пандемията още веднъж оживява.

Стотици ще покажат, че сме съхранили своите обреди, традиции и ги предаваме на идващите. Община Петрич ще сътвори нужната организация за безпроблемното протичане на Станчинарските игри.

Точно в 12.00 часа на 1 януари ще бъде сложено началото с показване на първата група – тази на кв. „ Изток “.

Всяка станчинарска група ще има разполагаем 20 минути, с цел да покаже хореография, персонажи, маски, обреди. Ясен е и състава на журито, което ще прави оценка. То ще бъде управлявано от доцент Петър Петров – учител в ЮЗУ „ Неофит Рилски “, а членове на журито ще бъдат: акад. Иван Симеонов – етнограф и фолклорист в Българска академия на науките, Мартин Влахов – началник на Търговска колегия „ Влахов Денс “ – Бл- д, Георги Славков – музикален шеф на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ и Методи Бисерков – шеф на Исторически музей – Петрич.

Да си честитим дружно 2023 година! Да посрещнем станчинарските групи и да уважим тяхната подготовка, любов и усърдие към отколешната традиция!

Заповядайте на 1 януари от 12.00 часа! Започват!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР