12 семейства от област Смолян, пострадали от пороите, ще получат

...
12 семейства от област Смолян, пострадали от пороите, ще получат
Коментари Харесай

Отпускат еднократна помощ за пострадалите от наводненията в област Смолян

12 фамилии от област Смолян, потърпевши от пороите, ще получат еднократна помощ от 375 лева, някои към този момент са получили парите в банковите си сметки. Това стана ясно през днешния ден на среща в регионалната администрация в Смолян, на която участва и заместител общественият министър Лазар Лазаров. От страната са дали обещание финансова помощ, само че ще има прецизен надзор по какъв начин се поддържат пътища и подпорни стени.

Само за възобновяване на пътищата до селата Мугла и Триград ще са нужни 30 милиона, пресметнали са общините и регионалната администрация в Смолянско.

Хората от засегнатите обитаеми места също желаят поддръжка, тъй като провалите по имуществото им са големи.

Днес водата в Триград пристигна. Но най-малко до Нова година пътят до селото ще остане недосегаем за коли. А комисия ще може да опише в елементи вредите, едвам когато секторът се пусне. Подпомагането на потърпевшите също ще става след оглед на място.

" Кметствата, съответните общински администрации, дружно с нашите сътрудници вършат визити на място и по този метод разпознават надлежно лица ", сподели Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и обществената политика.

От общественото министерство могат да насочат към разчистването на вредите от бедствията всички 115 души в Смолянска област, които са ангажирани по стратегиите за краткотрайна претовареност.

" Имаме опция да окажем поддръжка с увеличението на тази численост, според от потребностите ", сподели още Лазар Лазаров.

Пари за огромните провали по инфраструктурата ще има, само че прецизно ще се следи по какъв начин се изразходва всеки лев, предизвести през днешния ден регионалният шеф на Смолян. В момента се прецизира от къде и по какъв начин да дойдат парите.

" Контролът, който ще се упражнява, ще бъде по-стриктен от до момента. Експерти на Министерски съвет, персонално на министър-председателя и от Министерство на регионалното развитие ще посетят всички обекти, които са с по-големи стойности, за прецизиране и обзор на документите, която ще се показа. Това, което сподели и министър-председателят - да се търси предварителна защита, а не да търсим решения и да даваме парите по-късно при вредите, съобщи Стефан Сабрутев, регионален шеф на Смолян.

От строителите ще се желае наложително гаранция и контракт за носене на отговорност, тъй като за част от рухналите сега подпорни стени нямало гаранционни документи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР