12 са пожарите през месец ноември в област Монтана, при

...
12 са пожарите през месец ноември в област Монтана, при
Коментари Харесай

За месец: 12 пожара с щети избухнаха в Монтанско, ето препоръките на огнеборците

12 са пожарите през месец ноември в област Монтана, при които са нанесени директни материални вреди. Пет от тях са зародили от немарливост при боравене с открит огън, 3 - от късо съединяване, 1 – при погрешно прилагане на отоплителен апарат, 1 - от техническа нередовност, 1 – при огневи работи, повода за един е в развой на определяне. През месеца са гасени 9 пожара в комини, 5 – в жилищни здания, 4 – в спомагателни постройки, 2 – в транспортни средства. Регистрирани са 15 излизания за гасене на запалени боклуци и 10 – за запалени сухи треви.
През отоплителния сезон, се усилва заплахата от пораждане на пожари от непочистени комини и димоотводни тръби, както и от неизправни отоплителни уреди. В тази връзка Рeгионална дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Монтана припомня съществени правила при употребата на отоплителните уреди:
Отоплителните уреди и уреди би трябвало да се ревизират, като всички неизправности се отстраняват неотложно, а в случай че това е невероятно, уредите се стопират от употреба.
Комините и димоотводните тръби би трябвало да се почистят от сажди и отлагания преди употребата им, както и от време на време при нужда през отоплителния сезон. Почистването на комините се позволява единствено механично, неразрешено е умишленото им запалване!
Локалните отоплителни уреди (печки) и димоотводните им тръби се слагат на разстояние, най-малко 0.5 м от горими материали, градивни детайли и мебели.
Отоплителните уреди се експлоатират върху негорима основа, а пред печките за твърдо гориво се слага негорима поставка за ограничение рухването на въглени върху горимия под или настилки.
Газовите бутилки с пропан-бутан, би трябвало да преминат механически обзор в лицензиран сервиз. Необходима е инспекция за редовността на редуцир-вентилите, уплътненията и на газопроводите. При нередовност, същите би трябвало да се подменят.
Електрическите съоръжения в постройките се поддържат в изправно положение. Недопустимо е подсилването на електрическите предпазители.

ВНИМАНИЕ:
- Не се оставят без наблюдаване включени отоплителни и електронагревателни уреди!
- Не оставяйте сами в къщи и без наблюдаване дребни деца, а също по този начин и възрастни хора! На децата ограничете достъпа им до кибрити, запалки и други огнеизточници, а на възрастните припомняйте непрекъснато ограниченията за сигурност.
- При пораждане на пожар, или приключване на газ, неотложно напуснете помещението и се обадете на тел. 112.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР