12 Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след

...
12 Президентът Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след
Коментари Харесай

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

12
Президентът Клаус Йоханис бе избран отново за втори мандат след балотажа на 24 ноември

12
Оглавяваното от Лудовик Орбан държавно управление завоюва избор на доверие в Народното събрание на 4 ноември

Страната получава редкия късмет да постави завършек на интервала на корупционни кавги и спорове с Брюксел. Трудностите предстоят с неприятелски парламент, раздути публични разноски и повишен бюджетен недостиг. " Победителят през днешния ден е модерната Румъния, европейската Румъния, естествената Румъния ", съобщи президентът на страната Клаус Йоханис, откакто бе избран отново за втори мандат на балотажа на президентския избор на 24 ноември. Друга победна тирада сочеше в същата посока. " Трябва да поемем отговорността за установяването на самостоятелна правосъдна система в Румъния, без намесата на политици и други институции ", разгласи новият министър председател Лудовик Орбан, откакто ръководеното от него държавно управление на Националнолибералната партия завоюва избор на доверие в Народното събрание на 4 ноември. Управленското дуо дава обещание разкъсване с досегашната политика, нова про-ЕС епоха и промени, само че компликациите предстоят.

" Предизвикателствата са оправянето с корупционното завещание, както и поляризираната политическа система, които доста затрудняват разбиването на модела от предишното. Това не се базира на необятния консенсус за битка против корупцията, който виждаме посредством публичните митинги, а е нужно да се трансформира в същинска политическа смяна, която да е устойчива при многократни избори. Това ще е същинският тест ", споделя пред " Капитал " Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски проучвания към Университета в Грац.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два шамара за социалдемократите

Центристът Йоханис предстоящо победи левия си конкурент Виорика Дънчила, като концентрира акцията си върху заричане да възвърне правосъдните промени, забавени по време на ръководството на Социалдемократическата партия. През последните години Румъния анулира някои антикорупционни ограничения, за което бе остро подложена на критика от Брюксел, а през октомври Европейската комисия съобщи, че " промените вървят наопаки ". Докато президентът бе хвален от Европейски Съюз, че се пробва да отбрани върховенството на закона и се опълчва на опитите да се повлияе на независимостта на съдиите. Неговите пълномощия са лимитирани, само че той завоюва балотажа поради очакванията, че ще назначи прокурори, които ще се борят против корупцията с поддръжката на новия министър председател Орбан, който е един от съдружниците на Йоханис от Националнолибералната партия.

" Президентът се отличи с две начинания. Първо, оказа помощ за обезпечаването на публично утвърждение предишния май в референдум, призоваващ да се забрани на държавното управление да трансформира законодателство посредством изключителни декрети. И второ, застъпи се за възбрана на амнистията за свързани с подкупи закононарушения ", обобщава разбор на Reuters. Йоханис може да разчита на поддръжката на гражданското общество – предходни опити на социалдемократите да декриминализират корупцията и отстраняването на някогашния върховен антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши доведоха до едни от най-големите митинги в страната след рухването на комунизма.

Три седмици преди преизбирането на президента държавното управление на малцинството на Орбан бе подкрепено от 240 депутати в Народното събрание, което е със 7 гласа повече от нужното. Социалдемократическата партия, която бе свалена от власт с избор на съмнение на 10 октомври в огромната си част бойкотира гласуването. След избирането му Орбан съобщи, че ще анулира някои фискални и правосъдни ограничения на социалдемократите, които бяха подложени на критика от вложители и дипломати. Новият кабинет ще ръководи до парламентарните избори идната година, само че се чака да среща спънки с обезпечаване на нужните гласове за всеки законопроект.

" Президентът и новото държавно управление към този момент оповестиха разкъсване с досегашната политика. Това обаче е държавно управление на малцинството и би трябвало някак да ръководят с неприятелски парламент. Това не е нещо ново за Румъния, Народното събрание постоянно е бил неприятелски към всевъзможен тип промени и към борбата против корупцията. Но защото в този момент социалистите понесоха няколко шамара един след различен, са малко в отбранителна позиция и даже да имат нужните депутати, не могат доста да блокират нещата, защото изгубиха моралните си позиции ", твърди пред " Капитал " Сорин Йоница, анализатор от основания в Букурещ тинк-танк Expert Forum.

Минимализиране на вредите

Социалдемократите си завоюваха имиджа на групировка, която прави огромни обещания, само че в последна сметка е потънала в кавги. Както написа в. New York Times: " През 2016 година една партия взе властта в Румъния, обещавайки великодушни обществени разноски, орязване на налозите и продължение на доближаването с Европейски Съюз. Това, което последва, бе вълна от корупционни кавги, до момента в който държавното управление, водено от Социалдемократическата партия, мина през трима министър председатели. "

Последните събития обаче дават редкия късмет да се постави завършек на политическия безпорядък. Според Оана Попеску Замфир, шеф на букурещкия институт Global Focus, това, че Йоханис и Орбан са на власт дружно, дава по този начин нужното чувство за непоклатимост. " Ще имаме президент и държавно управление, които са от една и съща страна на барикадата ", разяснява тя пред Financial Times. Двамата ще се сблъскат с доста провокации и малко време, през което да се оправят с тях, защото локалните и парламентарните избори ще се състоят през 2020 година Сред проблемите са раздутите публични разноски и огромен бюджетен недостиг, както и намаляващо доверие от страна на вложителите. Румъния ще би трябвало да възвърне средата на предвидимост и да вземе ограничения по отношение на най-високите равнища на обществени разноски в Европейски Съюз – към 70% от обществените доходи.

По думите на Сорин Йоница дневният ред е пределно явен и е заложен от митингите в последните три години. " Първата задача е да се минимализират вредите от нездравословните промени на социалдемократите в правораздаването. Смешното е, че социалдемократите ще внесат законопроектите за коригиране на личните си неточности, преди кабинетът да е излязъл със свои лични законопроекти. Има нещо като състезание за политическа известност. Комично е, само че е хубаво, тъй като е в вярната посока ", показва анализаторът от Expert Forum. Според него втората задача е да бъдат върнати на локално равнище изборите за кметове в два тура: " Сега са единствено в един тур - това е нещо ново и беше въведено от огромните партии, най-вече социалдемократите, с цел да запазят позициите си. Това би трябвало да бъде променено, тъй като има локални избори през юни, преди парламентарния избор през ноември. И е доста значимо, тъй като както в България властовата база на партиите е построена въз основа на кметовете и на териториите, които управляват. Трябва да се върнат изборите в два тура, с цел да могат реформистките партии да образуват обединения на втория тур. "

Визирайки неустойчивостта през последните години, Йоханис не инцидентно натъртва на апела за една " естествена Румъния ". Той не е оглушителен и впечатляващ, само че благодарение на Орбан се надява да е изпълним. Истинската борба обаче ще бъде следващата година. " Важен дейтал е, че в идните два вота диаспората не може да гласоподава, както го направи в президентските и европейските избори, когато имаше близо 9.9 млн. гласове от чужбина. Почти 10% от гласовете пристигнаха от диаспората, беше четири пъти повече от върха до момента. Всички тези хора няма да могат да гласоподават в локалните избори, ще бъде мъчно и за студентите да гласоподават в тях, тъй като би трябвало да пътуват до родните си места. В президентските и европейските не е по този начин, могат да гласоподават на всички места. Така че за изборите следващата година диаспората и студентите са отвън сметките - външните и вътрешните имигранти няма да вземат участие ", споделя Йоница. А това значи, че няма да е толкоз елементарно, както беше в този момент, за някогашната към този момент съпротива да победи социалдемократите още веднъж в локалния и в парламентарния избор.

" В предишното следим, че при избори социалдемократите печелят, тъй като имат мощна готовност в провинцията и измежду избрани групи от гласоподаватели ", показва Флориан Бийбър. Което значи, че Националнолибералната партия ще би трябвало да се приготви за тежка борба. Нагоре, нагоре

Румънският кабинет съобщи, че ще усили бюджетния недостиг за тази година до 4.3% от Брутният вътрешен продукт (при първична цел от 2.8%). Според финансовото министерство бюджетът за 2019 година е бил изчислен от предходните ръководещи въз основата на неверна информация и надценяване на приходите. Новият министър председател Лудовик Орбан показва, че дефицитът надминава разрешените от Европейски Съюз равнища поради повдигането на пенсиите и заплатите в държавния бранш, въведено от социалдемократите. " Ще опитаме да понижим недостига, колкото е допустимо, само че ще бъде мъчно ", споделя той. Според Янку Гуда, президент на Румънската асоциация за финансов разбор, на чиновниците в държавния бранш се заплаща с до 80% повече от тези в частния бранш. " Спешно се нуждаем от ограничения за орязване на обществените разноски с най-малко 10%, тъй като не можем да си го позволим ", твърди той пред Financial Times. Анализаторът от Expert Forum Сорин Йоница споделя по какъв начин в последния си месец на власт - през октомври, социалдемократите са прокарали доста бързо през Народното събрание закони за увеличение на минималната заплата и пенсиите от лятото на 2020 година " Става въпрос за огромно нарастване, което ще взриви бюджета. До момента никой не смее да допре този въпрос, тъй като е доста мъчно да бъде анулирано това, което един път е дадено. Очевидно го вкараха за, в случай че либералите го анулират, социалистите да създадат цялата си акция единствено върху това и през цялата последваща година, която е изборна, да тръбят за пенсии и заплати ", твърди Йоница.По тематиката работи и Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР