12 плажни ивици по цялото ни Черноморие остават без спасители

...
12 плажни ивици по цялото ни Черноморие остават без спасители
Коментари Харесай

Редица плажове остават без спасители

12 плажни линии по цялото ни Черноморие остават без спасители за незнаен интервал, откакто Министерският съвет приключи концесионните процедури за тях. 

Процедурите за отдаването на плажовете бяха стартирани още през април 2021 година от предходното държавно управление на Борисов, само че досега по този начин и не бяха финализирани. Основният претекст за прекъсването на процедурите е обвързван с оповестените начални цени, които съгласно Министерството на туризма са занижени. Другата причина е, че за всяка от линиите се е явил единствено по един претендент, което предизвика въпроси и подозрения от явната липса на  конкуренция.

Слабо

Според хора от сектора обаче нямало нищо подозрително. Това били линии, които не са атрактивни и по тази причина цените били в границите на рационалното. Плажовете, за които е  прекъсната концесионната процедура, са " Созопол-запад ", " Червенка " край Черноморец, " Свети Влас - централен " в община Несебър, " Сарафово юг " в община Бургас и " Василико " в община Царево. Останалите седем плажа с прекъсната концесионна процедура са в област Варна -  " Буните 2 - запад " и " Буните 2 - изток " в община Варна, " Камчия - север 3 ", " Камчия - север 4 " и " Камчия - север 5 " в община Аврен, " Кабакум - юг " и " Кабакум - централен " в община Варна.

Освен 12-те линии с прекъснати процедури без стопани и надлежно без спасители този сезон остават и други 53 плажа в Бургаска област. Това са неатрактивни за концесионерите линии, които обаче са доста посещавани от туристите. " За 10 от най-посещаваните неохраняеми пясъчни линии са обезпечени средства за спасители за интервала от 1 август до края на септември. За два от плажовете - градския в Царево и в Черноморец, водното избавяне посредством директно договаряне ще е обезпечено от 1 юли до 15 септември “, съобщи регионалният шеф на Бургас Стойко Танков. " Проблемът с тези неохраняеми плажове е сериозен. Нужни са законодателни промени, с цел да може да преминат към общините, които най-добре знаят по какъв начин да обезпечат спасители, още повече че те получават и средства от концесиите “, разяснява регионалният шеф.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР