12 области са в епидемияНай-много болни са лепнали тип А,

...
12 области са в епидемияНай-много болни са лепнали тип А,
Коментари Харесай

Грипът отстъпва след десет дни

12 области са в зараза
Най-много заболели са лепнали вид А, затрудненията са най-вече бронхити

На места учат, други са почивка

До 10 дни се чака грипът да стартира да отстъпва от местата, където сега е оповестена зараза. Тази прогноза направиха лекари на база данните на здравното министерство за заболеваемост в страната. Към момента в 12 области има оповестени противоепидемични ограничения - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София - област, Шумен и Ямбол.

“Може би до седмица - най-много 10 дни грипът ще премине през цялата страна и ще стартират да понижават случаите ”, уточни проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя напомни, че оставен без лекуване, грипът продължава 4-5 дни. Той постоянно има блестящо и ненадейно начало, с висока телесна температура, главоболие, болки в мускулите и ставите и обща изнемощялост. В момента множеството хора боледуват от грип вид А, като затрудненията са бронхити, а до пневмонии се стига по-рядко.

Заради % заболели присъственият образователен развой е прекратен във Варна, Пазарджик и Перник. Това ще продължи до 5 февруари във Варна и Пазарджик, а до 9 февруари - в Перник. В Бургас от 1 февруари се преустановяват присъствените образователни занятия, ваканцията за учениците ще продължи до идващия вторник. Според персоналните лекари там евентуално от 10 февруари заболелите ще понижават.

До 6 февруари неприсъствено ще учат в Ямбол, а в София-област до 7 февруари в това число. В Пловдив няма да посещават учебно заведение до 5 февруари в това число. В Шумен учениците не се разпускат във почивка.

Засега Благоевградска област е надалеч от зараза, само че се чака до 10 дни грипната вълна да се прояви. Най-много са заболелите в общините Петрич, Гоце Делчев и Благоевград.

До края на първия период

Даниела Фархи,
Труд news, Врана

 
Учениците във Варна недоволни от онлайн образованието
 

 



Децата се оплакват, че даже от у дома имат доста свободни часове, тъй като учителите им са заболели.

Варненските възпитаници всеобщо недоволстват против решението от 31 януари да учат онлайн до края на първия период, макар че цялата област е в грипна зараза от 23 януари. “В Бургас ги разпуснаха, отдалеченото не е същинско образование. Караме и свободни часове, тъй като има заболели преподаватели, които не са в положение да вземат участие ”, разясняват децата.

Заболеваемостта измежду тях е най-висока, а за региона към този момент е 246 на 10 000, обясниха от РЗИ на 30 януари, когато удължиха периода на епидемията до 5 февруари в това число. Грипът към този момент изрично измести Коронавирус. Докторите чакат грипната вълна да спадне до 10-15 дни.

Рестрикции
Пациенти заливат болниците във Великотърновско
 

Мислят за удължение, в случай че се постанова



МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” поема лечението на най-вече пациенти.

Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново

Регионалната здравна ревизия във Велико Търново разгласи грипна зараза в региона.

Въведените противоепидемични ограничения ще важат до 5 февруари, а по-късно следва разбор на заболеваемостта. В взаимозависимост от него ще се вземе решение дали рестрикциите ще отпаднат, или ще има ново стягане на рестриктивните мерки.
Засега не се постанова грипна почивка за учениците, защото отсъстващите не надвишават 15%.

Повишената заболеваемост докара до растеж на приетите в болница в лечебните заведения в района. Честотата на инфектираните е 209.18 на 10 000 души.

Най-голямото лечебно заведение в региона - МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ”, всекидневно поема тежестта за терапия на най-вече пациенти с грип и остри респираторни болести. В отделението по педиатрия при потенциал 31 кревати сега са настанени 25 деца с респираторни болести, само че няма такива с открит грип. Инфекциозното поделение е претъпкано. Там при потенциал 13 кревати са приети в болница 16 души. От тях двама са с потвърден COVID-19, а седем - с грип.

Лекарите припомнят, че самолечението на грип може съществено да навреди на пациентите, по тази причина е нужно непременна консултация с доктор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР