12 хиляди камери с висока резолюция трябва да бъдат инсталирани

...
12 хиляди камери с висока резолюция трябва да бъдат инсталирани
Коментари Харесай

Това е нечувано. 12 хил. камери трябва да излъчват броенето на бюлетини

12 хиляди камери с висока резолюция би трябвало да бъдат конфигурирани в изборните секции на 2 април и да излъчват онлайн броенето на бюлетините. Изискаването за това беше признато с последните ремонти в Изборния кодекс, гласувани в края на 2022 година

„ Това е нечувано “, сподели за Свободна Европа Стоил Цицелков , член на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). „ Идеята е, че цялото преброяване би трябвало да се случва пред камерата по този начин, че да е записано по метод, по който да се вижда резултатът “, сподели Цицелков.

Все още устройствата, с които би трябвало да се снима и излъчва броенето на бюлетините, не са поръчани и доставени. " Бройката е голяма. Те няма да могат да бъдат сертифицирани ", сподели Цицелков. Все още не е ясно дали инсталирането на сходни камери може да съставлява риск за националната сигурност. " Тук думата е в полето на ДАНС “, сподели Цицелков. " Всички знаем един телефон какъв брой е наличен, по какъв начин програмистите могат доста елементарно да основават приложения за него, които са невидими на пръв взор, които основават спящи процеси, които се задействат единствено в избрани обстановки ", разяснява Цицелков.

Според него по-добрия метод за гласоподаване е с машина. " Тя не обърква редове, не маркира неверен номер за преференция. И няма опция някой след това да каже, че е невалидна, тъй като тя е автоматизирано създадена ", сподели Цицелков.

Според него една от задачите на концепцията на ЦИК за разбъркване на бюлетините от хартия с тези от машина при отчитане на изборния резултат е да не стане ясно какъв брой хора са дали своят вот машинно. " Това е подготовка към унищожаване на машините ", сподели Цицелков. По думите му повода е, че „ доста по-лесно се управляват хартии “.

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

- В края на предходната година казахте, че с измененията, които бяха направени в Изборния кодекс, вървим към „ следен безпорядък “. Въпросът е дали това в действителност ще бъде следен или единствено безпорядък?

- Моето съмнение тогава беше, че фактически имаме някакъв сюжет, който доста мощно ни водеше към един развой, който е сложен за управление, само че въпреки всичко имах вяра, че тези, които го вършат, имат някаква концепция какви дивиденти биха извадили. На този стадий, с всичките събития и решения в последния миг дали да апелират или не решения на съда, към този момент се колебая, че може би не е следен. Но безпорядък ще има.

- Когато правихме ангажимента за този диалог, решението на ЦИК за едната рубрика в протоколите, към момента беше в действие. То беше анулирано по-късно. Но дали това значи точка на този спор, тъй като ЦИК въпреки всичко би трябвало да утвърди някакъв протокол, в който да реши по какъв начин тъкмо да се записват резултатите?

- Би следвало да значи. Ако се чете деликатно Изборния кодекс, има няколко разпореждания, които обединението, която се опита да заличи машинния избор, не можа да заличи. Там към момента написа, че машинният и хартиеният протокол се носят настрана в РИК. Още повече в претекстовете на съда има един тълкувателен текст, който изяснява за какво това е положителната процедура. Базират се и на решения на Конституционния съд. Би следвало ЦИК да одобри тези причини, тъй като те са стоманени.

- Другото, което ще е друго на тези избори, е видеозаснемането. Какво тъкмо ще се случва на 2-ри април?

- В доста страни може да се снима, когато е разрешено, не се снимат персонални данни, даже и гласоподавател може да снима.

- Да вършим разлика сред видеонаблюдение и видеозаснемане, тъй като в тази ситуация приказваме за проявление на бюлетините.

- Точно по този начин. Подобно централизирано..., където честността на вота е натоварена на технологията, т.е. това, което ние ще забележим на едно пикселирано екранче, в някакво неразбираемо устройство, снимано кой знае по какъв начин, инсталирано кой знае къде, тъй като тези спекулации занапред ще стартират, това е нечувано.

- Нека да разбираем какво ще се случва. Свършва изборният ден, отваря се кутията и какво би трябвало да стартират да вършат членовете на СИК? Да включат камерата и какво вършат пред камерата?

- Още протокол не съм видял какво тъкмо би трябвало да се случи. Не са оповестени методически инструкции. Още не се знае какви са устройствата. Идеята е, че цялото преброяване би трябвало да се случва пред камерата по този начин, че да е записано по метод, по който да се вижда резултатът. Трябва да има време да концентрира механически.
Ще се отпечатва една записка, като касова записка
- Вади се бюлетината и...

- Вади се. Нека да не я назоваваме бюлетина. Бюлетина е едно нещо... в закона си написа какво е бюлетина. То си има сериен номер. Отрязък за надзор. В всеобщия случай допускам, че доста хора ще гласоподават с машина и ще се отпечатва една записка, като касова записка.

- Вадим листчето и какво вършим с това листче пред камерата?

- Показваме го по метод, по който да стане ясно какво написа в това листче, в това число преференцията, с изключение на партията.

- Взимаме листчето, задържаме го пред камерата и споделяме: имаме листче един глас за партия Х и преференция за някой от номерата в листата. Бюлетината е годна. Броим я. И това се случва с всяка обособена бюлетина.

- С всяка обособена бюлетина. Едно листче. Вместо да могат, както до момента, да си ги сортират по партия. След това да видят единствено преференцията. Сега по този начин е планувано. Което е куриозно, необичайно и малко обидно за представителите на партиите по места. Защото те са доверени представители на партиите, подготвени от партиите. Хора, които са изпратени там от партиите и индирекно са платени от партиите. Защото, въпреки, че парите за СИК-овете идват от бюджета, партиите вземат решение кой да получи тези пари.

- Ако изхождаме от дължината на един общоприет кадър, с цел да се схване нещо, минимумът е сред 3 и 4 секунди. Отделно имаме почти толкоз от взимането, до слагането, до четенето. Стават към 10 секунди. Което значи, че за един час, максимумът, при доста добра организация, който може да мине, е изчитането на 100 бюлетини.

- Това е абсолютният най-много съгласно мен. По-скоро, в случай че са по 10 секунди, значи 6 на минута.

- Между 60 и 100.

- Това е в случай, че е някой, на който не му трепери ръката, пил си е хапчетата. Трудно е. Затова не встъпвам в тези елементи, тъй като изборите не са технологиите. Много ни карат да се вглеждаме. Аз не съм уверен, че това ще се случи. Не съм уверен, че ще има 12 хиляди устройства. Не съм сигурен, че те ще бъдат сложени по подобаващия метод – с положително осветяване. Това не е нещо, което може да вмените на някого – на възрастен човек, който може да няма подобен телефон.
Председател на СИК подписва документи, които даже не схваща разбира добре
Ние нямаме учебен ценз за хората, които работят в СИК-овете. Масово те в България не приказват български. Нашите наблюдаващи в Хасково рапортуваха подобен случай. Ние нямаме подозрение за честността на вота – в противен случай. Останалите членове на комисията приказват български и те се познават и си имат доверие. Проблем има в това, че ръководител на СИК подписва документи, които даже не схваща добре.

- В смисъл?

- Не приказва добре български. Не може да чете на български. Номиниран е от партия, само че няма такова условие на какво равнище да му е българският. Никой не го е ревизирал. Нямаме условие и за обучение. Как можем да накараме тези хора да създават добър видеоматериал, на който да се вижда доста характерен текст на гланцирана хартия. Не съм сигурен, че това ще стане и би трябвало да успокоим хората, че не това подсигурява вота. И да не е снимано някъде нещо, това не означа, че е станало кой знае какъв брой фрапантно нещо, тъй като до момента на никое място не сме снимали.

- Това значи ли, че най-малко сред един и няколко часа те единствено ще демонстрират листчета на камерата?

- И то, в случай че вървят на конвейр. А хората ще се уморят.

- И чак по-късно сядат да попълнят протокола.

- Който е задоволително комплициран в България. Има разнообразни индикатори, които правят оценка изборите в България. Ние по някои сме зле. По някои сме по-добре. Но във връзка с контролите, България се класира на едно от най-високите места в света. Това е нещо положително, което би трябвало да кажем за нашия избирателен развой. След всичките ни наблюдения на избори, рекомендации, Венециански комисии... те извънредно доста са усложнили нашите протоколи. И въпреки че те дават една доста огромна сигурност, в случай че са попълнени вярно, те затрудняват пъклен доста хората в СИК. За тях са много комплицирани, много комплицирани.

Ние от от дълго време молим това по някакъв метод да се облекчи и някои от тези изчисления да се правят непосредствено в Районните изборни комисии (РИК) или в „ Информационно обслужване “. Спокойно можем да им изпратим двете [числа от хартиеното и машинното гласуване] настрана и те да си ги събират.

Друг вид е да използваме машини, които вършат калкулациите автоматизирано. Но по метода, по който в този момент е направено, сходно нещо се случи през 2019 година (да ги събираме на равнище СИК от едни изтощени хора) – имахме невиждано доста неточности. Тогава обаче с машини се гласуваше лимитирано. В доста малко секции. 2020-а още не беше пристигнала тази партия, която ги направи наложителни.

Сега обаче ще има машини на всички места и доста хора ще изберат да гласоподават с машини. Даже аз ги приканвам да гласоподават по този начин. Все отново това е по-коректният метод. Очакваме ужасно доста неточности. Не са единствено 3-4 часа [броене пред камера]. За всяко едно разминаване и неизлизане те ще би трябвало да ги трансферират още веднъж. И тук сега, тъй като нямаме методически инструкции от ЦИК и не знаем и по кое време ще имаме, с цел да стартираме образование, както на публицисти, по този начин и на нашите наблюдаващи, на покровители, представители на партии. Докато няма методически инструкции, всевъзможни хипотези са вероятни. Може да ги накарат още веднъж да ги преброят пред камера.

- Правим клапа и продължаваме.
Как ще убедите след това непредубедения фен, че не е станала някаква шашма
- Да, тъй като, в случай че на камерата веднъж е казано едно, по какъв начин ще убедите след това непредубедения фен, че не е станала някаква шашма. Когато товарим технология и то толкоз неразбираема и непризната за доказателство в българския съд като видеозаснемане, когато товарим честността на изборите върху всичко това, би трябвало да сме доста деликатни. И в действителност би трябвало се планува, че може би няма да има снимане.

- Откъде ще дойдат 12 хиляди устройства? Знаем какъв брой е мъчно човек да си вземе нов модел телефон. Чака се доста, тъй като има закъснение на доставките. За камери се чака доста време. И то за една. 12 хиляди от кое място ще дойдат или те към този момент са купени от някого?

- Предполагам, тъй като от много време тече процесът, евентуално някъде към този момент е ясно по какъв начин би се случило, кой би ги доставил, тъй като броя е голяма. Те няма да могат да бъдат сертифицирани явно, само че допускам, че ще се направи някакво уверение за сходство, т.е. едно-две устройства ще бъдат разглобени и тествани и ще се подсигурява, че другите ще работят по същия метод. За това те би трябвало да безусловно идентични по спецификация. Това е съвсем невероятно. Вие, в случай че влезете в един магазин за техника, два телефона от идентичен модел, дребната спецификация откъм гърба е друга, тъй като за едната партида са доставени един тип чипове, а за другата – различен. Така че това е невероятно като упражнение.

Или ние би трябвало просто да кажем – това ще бъдат мобилни телефони, който с каквито се снабди. Тогава всички ще би трябвало да минат през някакъв развой на инспекция. Или ще би трябвало да намерим безусловно идентични устройства. На мен второто ми се коства невероятно.

- Какви са рисковете за националната сигурност в една такава обстановка от позиция на това, че имаше подозрения и съмнения за камерите в градския превоз в София, които са китайски, за това, че би могло да има нерегламентиран достъп и пробив в тази система?

- Тук думата е в полето на ДАНС. Те имат доста положителни експерти. Надявам се да имат задоволително време, с цел да излязат със мнения и рекомендации и аз по тази причина позволявам, че можем да се откажем от тази случка, която ни беше заложена от отиващия си парламент – да снимаме преброяване. Защото аз не виждам метод. Спомнете си какви съществени терзания имахме за тези машини, които използваме, дали в България те не са вързани с интернет, дали някой бях хакер не ги джурка, дали някой не бърка кодовете. Всякакви истории чухме по тематиката.

Всички знаем един телефон какъв брой е наличен, по какъв начин програмистите могат доста елементарно да основават приложения за него, които са невидими на пръв взор, които основават спящи процеси, които се задействат единствено в избрани обстановки. Не знам по какъв начин ще убедиш някого. И за сходна сертификация, както за машините, са нужни няколко месеца, с цел да бъде направена от самостоятелни инспектори. Две-три компании го вършат това в България. Например в Брюксел преди избори тези машини минават един доста комплициран одит. Това в България не е правено към момента в никакъв случай. Много е комплицирано, доста е трудоемко и нямаме време преди изборите.

- Друг проблем е мястото, където това нещо ще се излъчва. Това са 12 хиляди камери с висока резолюция, предаващи в действително време. Знаем по какъв начин забива системата при един телефон, при една камера. Какъв размер от информация съставляват 5-10 мин. с висока резолюция фрагменти. Тук приказваме за нещо, което е доста огромно. Как се случва това?
Тук някой джурка кодовете
- Не мога да ви кажа. Ние сигурно ще натоварим нашата мобилна мрежа доста с това. Със сигурност знаем, че има места в България, към 10 на 100 от секциите евентуално са без добър обсег или подобен, който не разрешава живо предаване. Само отваря подводни камъни, с цел да може след това да пристигна някой и да каже: вижте, тук някой джурка кодовете, тук някой нещо е направил. Това не подсигурява сигурността на изборите. Не можем да разчитаме, не можем да го натоварим. Нека да го има като един коректив.

Някой, в случай че има желание да прави някакви огромни операции, като погазване на бюлетини, може би това ще го възпре. Като една превантивна мярка, веднага като е решено да се изхарчат тези пари, очевидно ще се случи. Но да чакаме, че всяка една записка ще се демонстрира, че ще произведем по 5-6 часа видеоматериал в 12 хиляди секции и някъде ще можем да го качим на някакъв облак и че някой въобще ще го гледа... За мен това е доста нереалистично.

- Но ние един месец преди изборите приказваме точно за това. Аз стартирам да се комплицирам по какъв начин ще се гласоподава чисто механически. Къде ще е разликата?

- Понеже допускам, че гласувате в огромен град и в с над 300 гласоподаватели, ще ви посрещне една машина за гласоподаване такава, каквато я познавате. Само че сведена до калкулатор. Вече няма да се взима тази контролна памет, която има. Това ще става единствено при положение на правосъдно решение при оборване на резултат. Но тази машина към момента ще създава бележката, която създава. В закона записахме, че това е бюлетина от машинно гласоподаване, само че то към момента си е касова записка. Вероятността в тази записка да има нещо неопределено е доста по-малка, в сравнение с в случай че даже сами попълняме бюлетина. Тя не обърква редове, не маркира неверен номер за преференция. И няма опция някой след това да каже, че е невалидна, тъй като тя е автоматизирано създадена.

Докато с хартията сме виждали всевъзможни тълкувания – била е нацапана. Често цялата бюлетина е инвалидирана, тъй като някой е избрал две преференции. Това съм го виждал с очите си. И като наблюдаващ нямам право да се намеся по време на преброяване, чак по-късно мога да изпратя сигнал. Все още ще бъде по-лесно да гласуваме с машини за нас като гласоподаватели, само че ще усложним живота на хората в СИК-овете. Първо, че по-трудно ще го покажат на камерата в четим вид. Просто по-добре се вижда образно, когато е по-голямо. Масово преференциите отиват за един или двама претенденти, които са по-популярни. Човек доста по-лесно може да се ориентира дали е първа, втора или последна преференция и да ги сортира.

- Съветът ви е хората да продължат да употребяват машини като по-добър вид за гарантиране на оптималната почтеност?
Това е подготовка към унищожаване на машините
- Със сигурност. И освен. Една от аргументите да желаят да смесим хартиения с машинния избор е да не стане ясно какъв брой хора са избрали машината. Това е подготовка към унищожаване на машините. Първо ги лишаваме от съществени функционалности, които са да създават електронен протокол. После вършим тяхна спомагателна функционалност, която е да дава контролна квитанция, която е единствено за гласоподавателя при положение, че не е сигурен дали не се объркал за кого е дал своя вот. Може да види какво е дал своя вот. Решихме да ги събираме тези бележки. В света практиката е човек да си тръгне с тези бележки. В България ги събираме, с цел да вършим контролно броене. Решихме да броим 100 % от случаите 100 % от разписките. Разминаване съществено няма, само че ние в този момент сме натоварили разписката да бъде носителят на резултата, а не това, за което е направена машината. Ние умерено можехме да си купим касови апарати с калкулатори с един дребен принтер, които да правят същата работа.

- С каква цел се прави вкарването на звук в системата? С цел да се демотивират хората да гласоподават, да се объркат, да имаме ниска изборна интензивност и тежестта на следения избор да е по-голяма?

- Точно по този начин. Подготовка за локални избори. Ако можем да кажем, че никой не харесва тези машини. Просто да ги обезсмислим. Ние на процедура ги обезсмисляме – вършим ги калкулатори. Хората в един миг ще си кажат: ще си гласоподавам с хартия, аз съм образован, мога да държа химикал, не ми би трябвало да натискам екрана.

- Защо подготовка за локалните избори?
Много по-лесно се управляват хартии
- Защото доста по-лесно се управляват хартии и множеството изборни схеми са посредством хартиени бюлетини. Българската нишка, която тук към момента назоваваме „ индианска нишка “, тъпченето на бюлетини. Ние към момента не сме изяснили по какъв начин наподобява този заслон. Понякога две партии, които са с най-силно въздействие в избран район, са доста надалеч в листа, човек може доста елементарно да се ориентира за кого гласоподава някой. Дори без да вижда неговата бюлетина. Той може да види дали той маркира високо или ниско. Това усилва следения избор – хартията. С машината е доста по-трудно.

- Другата причина да се прави каква е?

- Това не е единствено български феномен. Политическата класа се пробва да ни убеди, че те вземат решение. Това се случва в този момент и в България. Те вземат решение по какъв начин ще гласуваме. Някой различен взема решение какво и по какъв начин ще броим, по какъв начин ще се регистрира, кой ще го снима. Това всичко води до едно чувство у гласоподавателя, че „ от мен не зависи толкоз доста “. Едно възприятие за непредставеност остава и от ден на ден българи се отхвърлят да гласоподават. Това е съзнателно деяние.
Ако нашият глас не беше значим, нямаше да го купуват за по 100 лв.
Ако нашият глас не беше значим, нямаше да го купуват за по 100 лв.. Един глас, платен за 100 лв., коства най-малко 300 лв.. Този, който купува вашия глас и ви дава 50 или 100 лв., той е получил повече. През последните избори партиите поизхарчиха парите си за пазаруване на гласове или се отхвърлиха напълно от практиката, или се наложи на дилърите на гласове да разделят част от облагата си. Но те нямат и необикновен риск – разкриваемостта е дребна, ефикасни присъди има малко, само че с всичките предупредителни протоколи и акции за пазаруване на гласове, цената още веднъж се подвигна.

Искам хората да се замислят – в случай че някой е подготвен да заплати 300 лв. за вашия глас, в случай че от самото начало изкривява разпоредбите.. Разбирате ли какъв брой е значим вашият глас! Един избирателен специалист беше направил разбивка с какъв бюджет за 4 години разполага всеки един народен представител и с какъв брой гласа е определен депутата и беше сметнал какъв брой доста с всеки наш глас овластяваме тези, които ни съставляват. Това са значимите неща, а не технологията.

- Но тя е значима.

- Важна е доста, тъй като те се пробват посредством нея да изкривят. Под „ те “ имам поради всеки един, който е на власт.

- Какви ще са задачите и дилемите на Организацията за почтени избори (ОЧИ), която беше учредена? Кои са главните опасности, които набелязахте?

- Организацията е невиждана. Казва се ОЧИ. Тя е най-голямото обединяване за почтени избори, за което аз знам, в България. Рисковете са известни. Антикорупционният фонд е писал доста, Институтът за развиване на обществената среда също.

Ние се борим посредством проява на данни, визуализация на данни. Данни, които са обществено налични, те са сложни за осмисляне. Когато видя таблици, доста елементарно мога да се объркам. Когато обаче някой ги направи цветни и види, че на едни и същи избори 100 % от хората са дали своят вот за една партия за кмет, само че по диагонал разнообразни за общински консултант, човек схваща, че тук има нещо. На избори след един месец те 100 % сменят ш от една синя партия, гласоподават за една алена партия още веднъж на 100 %.

Подобни данни, даже без коментар, ще покажат на хората по места какво се случва там и какъв брой значим е гласът им. Идеята на ОЧИ е посредством всички тези демонстрации на данни и образования, да се стигне към едно – да накараме хората да гласоподават. Да излязат и да гласоподават всеобщо. Да гласоподават за бъдещето си. Да гласоподават за себе си. Това не е факсимиле. Това е нещо, за което сме се борили като общество – за равно право на глас, да сме показани, сами да избираме кой да ни съставлява. Това е нещо, което най-вече тормози партиите – мощният преференциален избор, мощна гражданска готовност. Независимо за кого ще гласувате. Високият % гласоподаване ви подсигурява, че огромен % от нас ще бъдат показани в Народното събрание. А това е, което всички желаеме.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР