12 години след началото на гражданската война в Сирия арабските

...
12 години след началото на гражданската война в Сирия арабските
Коментари Харесай

`Руслан Трад за връщането на Сирия в Арабската лига: Има две реалности - дипломатическа и на терен

12 години след началото на гражданската война в Сирия арабските страни взеха решение да оправдават връзките си с Башар Асад. Външните министри на Арабската лига взеха решение да върнат Сирия в редиците си. Бойните дейности в страната съвсем са затихнали, въпреки това да не значи настъпване на мир. Страната продължава да бъде териториално раздрана.

Предисторията на това решение за връщане на Сирия в Арабската лига е неколкогодишна – след 2018 година, когато бяха реализирани първите съглашения за прекъсване на огъня, означи пред БНР журналистът Руслан Трад. По думите му даже след 2016 година, след тежката блокада на Алепу, са пристигнали първите сигнали за нормализиране на връзките с режима на Асад освен от арабските страни, само че даже от европейски страни като Франция.

„ За Русия би било победа първоначално, на дипломатическия фронт, и нищо повече. Имаме две действителности – едната е дипломатическата, на другата линия е втората реалност – на терен . Докато се водеха договарянията  за Арабска лига, имахме обстрел върху опозиционните селища в Северозападна и Северна Сирия от режима на Асад и ирански милиции. (…) За Русия всичко това дипломатически значи триумф, само че в подтекста на войната в Украйна Русия не е удовлетворена от това, режимът продължава първо да не управлява огромни елементи от Сирия и второ, не съумява да поддържа своята територия “, разяснява Руслан Трад в предаването „ Събота 150 “.

Запитан има ли връзка сред връщането на Сирия в Арабската лига и идните избори в Турция с оглед апела на Москва за нормализирането на връзките сред Сирия и Турция, Руслан Трад акцентира, че Сирия е една от главните тематики в подтекста на изборите в Турция.

Москва от дълго време се пробва да направи това доближаване по-лесно . За Турция, която управлява елементи от Северна Сирия, сходни договаряния носят двояко значение. В Турция сега Сирия е една от най-важните тематики в публичния диалог. Все повече се ускоряват мненията за прогонване на сирийски бежанци, за връщането им в Сирия – нещо, което не е ясно по какъв начин би се случило действително. “

Цялото изявление по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР