12 години след членството на България в Европейския съюз българите

...
12 години след членството на България в Европейския съюз българите
Коментари Харесай

Изследване: Българите вярват повече на институциите на ЕС, отколкото на местните

12 години след участието на България в Европейския съюз българите не престават да имат вяра повече на европейските институции, в сравнение с българските. Това сочат данните на Петата вълна на Европейското проучване на полезностите, което се организира в Европейски Съюз един път на 9 години. Има ли рецесия на европейските полезности и за какво съгласно специалисти, демокрацията в България е в оттегляне, дискутираха учени, политици и специалисти на среща в Парламента под патронажа на ръководителя Цвета Караянчева.

``
реклама

53% от българите, изследвани в Петата вълна на европейските полезности, утвърждават демокрацията (основната европейска ценност) - два пъти повече от 2008-а, само че в същото време 50% не са удовлетворени от действието й в България.

И колкото и демократични да сме, 60% от българите желаят мощна ръка в ръководството, сочи проучването, коментирано на полемиката в Народното събрание.

Цвета Караянчева, предс. на Народното събрание: Нека нямаме илюзии - рецесиите са забележими. Те будят паника за бъдещето на Европейски Съюз. Сигурността, новите талази на популизъм, Брекзит и миграционната вълна трагично трансформират мисленето на европейците и слагат европейските полезности в нов подтекст.
Изключително ниско равнище на доверие в България имат правосъдната система, прокуратурата и политическите партии - едвам 14%. Българите имат вяра повече на Европейска комисия и Европейския парламент.

Даниел Смилов, политолог: Това, което е характерно при нас, е, че ние се отнасяме към съд и прокуратура по този начин, както се отнасяме и към политическите партии, т.е. възприемаме ги като политизирани и доверието в тях е даже по-ниско, в сравнение с в политическите партии.
Обяснението за по-голямото доверие в Европейски Съюз е просто

проф. Антоний Тодоров, политолог: Гражданите си споделят - имаме дребна власт върху личните си институции, по тази причина е добре да има някой извън, който да може да ни оказва помощ, когато желаеме да ги ограничим.
Доверието е много ниско и в обичайните медии.

Татяна Буруджиева, политолог: Огромният проблем на актуалните медии е, че те се отхвърлиха от своите функционалности по отношение на обществото.
20% от българите желаят по-добри стопански условия за живот, сочи проучването. Българите в същото време са и консерватори - в отбрана на обществото от външни закани, и либерали - в отбрана на самостоятелните свободи.

Боряна Димитрова, социолог: И това се видя в Истанбулската спогодба.
Предстоящите евроизбори ще са голямо тестване за европейските полезности.

Цветан Цветанов, предс. на ПГ на ГЕРБ: През последните 3 години Европа е подложена на сериозна хибридна офанзива, за огромно страдание има много проводници, които спомагат това да се случва.
И най-после - съгласно специалистите Европейски Съюз няма да се разпадне, тъй като полезностите му са станали универсални за цялото човечество - независимост и народна власт. Но ще се промени.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: