12 Електробусите в София ще са същия модел и визия

...
12 Електробусите в София ще са същия модел и визия
Коментари Харесай

15 бързозарядни електробуса тръгват в София до есента

12
Електробусите в София ще са същия модел и визия като тези в Ла Специя (Италия)

© Капитал 12
Електробусите на Higar са в постоянна употреба в Белград от 2016 година

© Капитал Българо-китайският консорциум " Хайгар-Аоуей " (Higar-Aowei) е спечелил търг на сдружението " Столичен електротранспорт " за доставка на 15 електробуса и 6 зарядни станции за 8.37 млн. евро без Данък добавена стойност. Средствата са обезпечени посредством заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), като финансиращата институция е подготвила и провела процедурата за избор на реализатор. Информацията беше доказана за " Капитал " от инж. Евгений Ганчев, началник на " Столичен електротранспорт ", и от представители на изпълнителя.

Автобусите, които ще бъдат доставени в София до есента на тази година, са от вида бързозареждащи се. Вместо с акумулатори, те се зареждат с така наречен ултракондензатори (или суперкондензатори). Те изминават по-кратки дистанции с едно зареждане (11-12 км), само че зареждането лишава доста малко време (5-8 мин.), по-компактни са и не съдържат евентуално рискови субстанции като батериите. Технологията е създадена и патентована от шанхайската компания " Аоуей " (Aowei), а производител е една от най-големите китайски компании за рейсове " Higar ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Бързозарядните рейсове набират известност като по-добрата опция на електробусите с акумулатори с постепенно зареждане и в това отношение София не изостава от Западна Европа ", разяснява пред " Капитал " Милен Милев, пълномощник на " Чериът моторс " (Chariot Motors), сдружението, което публично съставлява спечелилия консорциум.

През 2014 тестов електробус, създаден от Higar и доставен от Chariot Motors, се движеше по линията на тролей 11

Фотограф: Велко Ангелов През 2013 година " Чериът мотърс " даде един електрически рейс на " Столичен електротранспорт " за тестово прилагане за интервал от една година. Целта беше да се ревизират индикаторите на транспортното средство при разнообразни климатични условия и да се реши дали този вид транспортни средства имат бъдеще в България. Към оня миг София беше единственият европейски град, в който се движеше бързозаряден рейс с ултракондензатор. Сега " Чериът моторс " доставят електробуси за Белград, Грац (Австрия), Аалборг (Дания), Ла Специя (Италия), Тел Авив и други

Поръчката

Поръчката за електробусите е оповестена при започване на май 2018 година Между опциите да бъде извършена по реда на българския Закон за публичните поръчки и по разпоредбите на Европейска банка за възстановяване и развитие, възложителят и финансиращата институция за предпочели второто. Тръжната документи е подготвяна съвсем година от консултанти на банката, а заинтригувани са били към 30 евентуални доставчика. В последна сметка предложения са подали двама претенденти: консорциумът " Хайгар-Аоуей " и китайският колос Build Your Dreams (BYD), в която акционер с 10% е една от фирмите на Уорън Бъфет. BYD са предложили рейсове с акумулатори и надлежно са отстранени, защото търгът е за доставка на бързозарядни транспортни средства.

" Цената на един рейс е 488 хиляди евро, като в тази цена е включена доставка, проби, образования, 10-годишна гаранция на ултракондензатора спрямо 5 до 7 години гаранция при батериите и други За съпоставяне новите тролейбуси Skoda Solaris, доставени през 2014 година, сега костват над 500 хиляди евро единият ", разяснява Милен Милев от " Чериът моторс ". Договорът планува година след стартирането на електробусите в употреба, в случай че е удовлетворен, " Столичен електротранспорт " да поръча още 15 возила при същите условия. Така до две години рейсовете с нулеви излъчвания в София могат да станат 50. От края на предходната година две от линиите на градския превоз се обслужват с 20 нови електробуси Yutong с технология за постепенно зареждане.

Инж. Ганчев разяснява, че за него бързозарядните са по-добрият вид на електрически рейсове. Той сподели още, че заемът от Европейска банка за възстановяване и развитие е в размер на 14.7 млн. евро (за 15 плюс още 15 автобуса) и ще се връща със лични средства на сдружението. Имаме гратисен интервал, ниска рента и период от 10 години за разплащане, изискванията са по-добри от тези за лизинг, уточни Ганчев. По думите му новите електрически рейсове ще заменят остарели, които обслужват натоварени линии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР