12 души са загинали, а близо 90 са ранени при

...
12 души са загинали, а близо 90 са ранени при
Коментари Харесай

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност: Това лято минахме границите на всичко нормално

12 души са починали, а близо 90 са ранени при 75 тежки произшествия през миналите четири дни. Регистрираните нарушавания са над 20 000 - повече от половината са за превишена скорост.

Във връзка с черната статистика Институтът за пътна сигурност стартира невиждан 24-часов мониторинг на българските пътища. Той ще се реализира благодарение на жителите. Всеки месец институтът ще показва бюлетин с проблемите по българските пътища.

„ Това лято минахме границите на всичко обикновено. Повтаряме една и съща неточност и отговорността за положението на пътната сигурност е на българската политическа класа”, съобщи в „ Тази неделя” по БТВ Богдан Милчев, ръководител на Института за пътна сигурност.

„ Няма нито един водач, който да желае да излезе и да убие или да бъде погубен на пътя. Хората обаче постоянно ще позволяват неточности. Ние би трябвало да сменим цялата си политика и философия. Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен служител на реда, който да го управлява и глобява”, на мнение е Милчев, съобщи БТВ.

По думите му хората не могат да бъдат изменени, а това би трябвало да бъде направено със средата – инфраструктура, законодателство и механизмите за взаимоотношение и надзор сред съответните институции. Според него тази смяна би трябвало да бъде направена от българската политическа класа, която обаче е излязла в „ междуизборна летаргия”.

„ Откакто свършиха изборите до момента са починали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил. Изкарахме Пътна полиция на улицата с пиар акции –нямаме потребност от това. Проблемът е доста световен и политиците не могат да го решат”, сподели още Богдан Милчев.

Той сложи и диагноза на пътната сигурност в България - лакомия, непросветеност и безнаказаност.

Богдан Милчев разяснява още, че е на път да се убие най-хубавата концепция, която е давана до момента, а точно основаването на Държавна организация за пътна сигурност, която е инструмент на политическата класа да накара всички институции да стартират да си правят работата.

„ Повече от 10 година те не издават отчет за положението на пътната сигурност и да проучват казуса. В средата на годината сме, а към момента няма подобен за 2018 г.”, разяснява Милчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР