12 дни преди да бъде отбелязан Международният възпоменателен ден на

...
12 дни преди да бъде отбелязан Международният възпоменателен ден на
Коментари Харесай

В Израел живеят 192 000 оцелели от Холокоста

12 дни преди да бъде маркиран Международният възпоменателен ден на Холокоста, на който се отбелязва освобождението на лагера на гибелта Аушвиц-Биркенау през 1945 година, или преди 75 година, израелските управляващи разгласиха статистика за оживелите при Холокоста , които към момента са измежду живите, написа " Таймс ъв Израел ".

192 000 души в Израел са приети за оживели при Холокоста . От тях 59 000 са оживели в нацистките лагери на гибелта , били са в гето или са били принудени да се крият по време на войната, разгласи отделът към финансовото министерство, който дава отговор за разпределението на помощите за оживелите.

14 800 оживели , или 7% от всички, са умряли през последната една година.

Около 2/3 от оживелите, 64%, са родени в Европа. Половината от тях (36% общо) са от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, 18% от Румъния и 6% от Полша.

Останалите са от арабски и мюсюлмански страни , където са усетили бруталния резултат от нацистките зверства в Европа.

18% от приетите оживели са алжирски и марокански евреи , които са били преследвани от френския режим на Виши. 11% са иракчани, които са претърпяли Багдадския разгром от 1941 г ., прочут също като Фархуд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР