12 © Надежда Чипева 12 Изпълнителният директор на Airbus Джон

...
12 © Надежда Чипева 12 Изпълнителният директор на Airbus Джон
Коментари Харесай

Wizz Air ще купи 146 нови самолета от Airbus

12 © Надежда Чипева 12
Изпълнителният шеф на Airbus Джон Лейхи, дружно с вложителя Бил Франке от Indigo Partners

Още по тематиката
Wizz Air регистрира рекорден растеж на бизнеса си - с 25%

Нискотарифната компания възнамерява агресия - да удвои флотилията до 2024 година
8 ное 2017
Скритите проблеми на лоу-кост модела

Ryanair анулира нови 18 хиляди полета сред ноември и март, английската Monarch банкрутира, а в това време Wizzair се уголемява
7 окт 2017 " Технологията от ново потомство ще ни разреши да понижим още разноските си, като задачата е Wizz Air да се трансформира в компанията с най-ниски цени в Европа. "
Йозеф Варади, изпълнителен шеф на Wizz AirНискотарифната самолетна компания Wizz Air е направила поръчка за още 146 нови самолета Airbus. По този метод компанията затвърждава проектите си да се уголемява на високи обороти, написа Financial Times. В момента Wizz Air разполага с 87 самолета в своята флотилия, а общите поръчки към Airbus на авиошоуто в Дубай възлизат на 282 броя, които ще бъдат доставени през идващите години.

Превозвачът, който е фокусирал активността си в Европа, разгласи, че е подписал съглашение с Airbus за закупуването на 146 самолета от серията A320neo. Споразумението е част от поредицата от милиардни покупко-продажби, подписани на форума в Персийския залив. От Wizz не разкриват каква е цената на съглашението. Според цените по азбучник, самолетите би трябвало да костват към 17.2 милиарда $, само че от компанията разясниха пред медии, че " ще има отстъпки от страна на Airbus ".

Променяща играта договорка

Миналата седмица корпоративният шеф на Wizz Air разяснява пред " Капитал ", че желанията на компанията са да удвои флотилията си до над 160 самолета до края на 2024 година, като сега превозвачът разполага с 86 самолета. Разширението се случва на фона на огромни разтърсвания за някои от съперниците на компанията. През август немската Air Berlin подаде документи за правосъдна протекция от кредитори, откакто главният акционер Etihad Airways отхвърля повече да оказва помощ на изпадналата във финансови усложнения компания.

Заради размера на договорката обаче тя ще би трябвало да бъде утвърдена от акционерите на Wizz Air. Изпълнителният шеф на компанията Йозеф Варади я дефинира като " изменяща играта ". " Убедени сме, че закупуването на нови Airbus 320neo и Airbus321neo ще промени играта за Wizz Air. Продължаваме да растем на високи обороти в промишлеността и се разширяваме на пазари във и отвън Европа ", разяснява той. " Технологията от ново потомство ще ни разреши да понижим още разноските си, като задачата е Wizz Air да се трансформира в компанията с най-ниски цени в Европа. "

Добри вести за Аirbus

Сделката за самолети с Wizz е част от по-голям пакет за европейския производител. По време на авиошоуто Airbus разгласи най-голямата договорка в историята си, като за момента компанията си е осигурила поръчки за близо 50 милиарда $. Те са за общо 430 самолета от сериите А320neo и A321neo. Поръчката идва от американския вложител Indido Partners и дава огромно преимущество на Airbus пред своя американски съперник Boeing. Сделката може да се одобри и като последния елмаз в короната на изпълнителния шеф на Airbus Джон Лейхи, който ще се пенсионира в края на тази година след кариера, траяла няколко десетилетия.

Indigo Partners е водена от вложителя Бил Франке. Самолетите ще бъдат употребявани за възстановяване на флотилията освен на Wizz Air, само че и на Frontier Airlines, Volaris и JetSmart. Всички компании са част от капиталовото портфолио на Indigo Partners. Общо договорката включва 273 самолета А320neo и 157 самолета A321neo. Акциите на Airbus се повишиха с 4% след оповестяването на новините. От началото на годината те са отбелязали покачване от 38%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР