12 © Christian Hartmann 12 Цена на брента [Investing.com] Още

...
12 © Christian Hartmann 12 Цена на брента [Investing.com] Още
Коментари Харесай

Петролът достигна едногодишно дъно

12 © Christian Hartmann 12
Цена на брента

[Investing.com] Още по тематиката
Руските петролни компании с рекордни облаги поради цените на нефта

Обезценяването на рублата също оказва помощ за подобряването на резултатите
21 ное 2018
Петролът продължава полета си надолу

Всеобщото отрицателно въодушевление на пазара, политиката и свръхпредлагането са главните аргументи за спада с над 7% през вчерашния ден
21 ное 2018 Цените на петрола изгубиха забележителна част от цената си за втори следващ ден в петък, като доближиха най-ниското си равнище от една година насам, написа Financial Times. На фона на терзанията за прекомерно огромно световно предложение и закъснение на международния стопански напредък, брентът загуби 4.6% от цената си и доближи 59.7 $, най-ниското равнище от декември 2017 година насам. Брентът е надолу с общо 30% от най-високото си равнище за последните четири години, маркирано през октомври. Американският лек вид от своя страна загуби 6.7% и доближи цена от малко под 51 $.

Поредният спад в цената на петрола се отрази и на акциите на европейските петролни компании, които доведоха до намаляване с 0.3% на общия секторен показател Stoxx. Проблеми на фондовата борса имаше и в Китай, където Cnooc загуби 1.6% от пазарната си капитализация, а PetroChina – 0.9%.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Допълнителни терзания по отношение на прекомерно високото предложение се появиха и от седмичните данни за американските запаси, които демонстрират покачване с 4.9 млн. барела през последната седмица до 446.9 млн. барела, най-високото равнище на запас от предишния декември насам.

Идва ли превръщане на тренда

Някои анализатори на пазара предвиждат, че наклонността скоро ще се обърне. Еди Лох, капиталов пълководец в Credit Suisse, вижда в близкото бъдеще покачване в цената на петрола, поради наближаващата среща на ОПЕК на 6 декември. На нея се чака да бъде оповестено понижаване на производството, което да докара най-малкото до прекъсване на понижението на цената на суровината.

Повишение на цената може да пристигна и от Иран, където налагането на наказания от страна на администрацията на Доналд Тръмп в Съединени американски щати евентуално ще вдигне цените на петрола най-малко за малко време, до момента в който бъде напълнен вакуумът. Санкциите влязоха в действие по-рано през ноември, само че разрешават на най-големите компании да купуват нефт от Иран през идната половин година.

Според Лох огромната вест, обвързвана с Иран, е, че Европейският съюз също обмисля евентуални наказания по отношение на страната, които още повече ще понижат иранския експорт и надлежно ще понижат предлагането на пазара, като накарат цените да тръгнат нагоре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР