12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите

...
12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите
Коментари Харесай

Работници завлечени с 13 млн. лв. от заплати

12.9 млн. лева са неизплатените заплати на служащи за първите девет месеца на тази година. Сумата на откритите забавени хонорари за интервала понижава, тъй като през същия интервал на 2018 година те са били 21 млн. лева, оповестиха от Главна ревизия по труда за „ Монитор “.

Инспекцията прави надзор в предприятия с най-малко един нает във всички стопански действия, във всяко тествано дружество се откриват нарушавания както във връзка с сигурността на труда, по този начин и на наредбите, касаещи реализирането на трудовите правни отношения – нарушавания, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, разясняват още от ведомството.

За деветте месеца на 2019 година инспекторите са направили близо 31 000 инспекции в над 25 000 предприятия. От тях 21 623 са микро- и дребните предприятия, а 3457 са междинните и огромните предприятия, които са били тествани.

При осъществените инспекции са открити 133 700 нарушавания. От инспекцията описват, че 67 000 от тях са свързани с реализирането на трудовите правни отношения, а 66 000 пък са поради обезпечаването на здраве и сигурност при работа, като от тях над 40 000 са нарушили наредбите по цялостната организация, обвързвана с живота и здравето на чиновниците, декларират от ГИТ.

Следват нарушаванията, свързани с обезопасеността на работното съоръжение и работните места - 17 570. Именно това са и нарушаванията, водещи до тежките трудови злополуки, разясняват инспекторите.

16 500 пък са откритите нередности, свързани с реализирането на трудовите правни отношения, включително е и заплащането на труда, а малко над 10 000 пък са неспазилите закона за преустановяване на трудовите действия, демонстрират данните на инспекцията. Нарушения са открити и по отношение на почивките, изключителния труд и спазването на работното време. Те съгласно проверяващите са 9570 броя.

От инспекцията описват още, че постоянно откриват случаи на неизплатени последни хонорари на напуснали чиновници, както и неизплащане на дължимите по Кодекса на труда компенсации. Често нарушаване по заплащането на труда е и неизплащането с нарастване на положения ексклузивен труд и в празнични дни, както и на спомагателното заплащане за добит стаж и опит.

Един от най-честите пропуски съгласно проверяващите е, че в трудовия контракт не са контрактувани всички наложителни реквизити съгласно Кодекса на труда (чл. 66, алинея 1), които подсигуряват и главните права на работещите, като размера на възнагражденията, в това число и на спомагателните с непрекъснат темперамент, на обезпечения заплатен годишен отпуск

От ГИТ твърдят, че за всяко открито нарушаване се подхващат ограничения за отстраняването му, което води до възстановяване изискванията на труд и е предварителна защита на възможни бъдещи трудови произшествия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР