12,6 милиарда лева евросредства ще отключи Планът за възстановяване и

...
12,6 милиарда лева евросредства ще отключи Планът за възстановяване и
Коментари Харесай

Пеканов: Планът за възстановяване ще отключи над 12 млрд. евросредства, още 8 ще дойдат като инвестиции

12,6 милиарда лв. евросредства ще отключи Планът за възобновяване и резистентност, а други 8 милиарда може да дойдат под формата на частни вложения. Това разгласи служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на чуването си в Народното събрание.

Като доста по-амбициозен и по-добър от предходния - по този начин вицепремиерът Атанас Пеканов дефинира ревизирания проект за резистентност и развиване.

" В него са заложени 57 капиталови плана и 43 промени като сме надградили с 11 нови капиталови плана и 7 нови промени. Увеличават се парите за обучение и просвета, опазване на здравето, адресиране на проблемите в бранш енергетика, в които имаме, знаете, доста дългогодишни проблеми ", сподели Атанас Пеканов - вицепремиер по ръководство на европейските средства.

От " ИТН " разкритикуваха проекта в частта за бранш " Земеделие " като подсетиха, че предходната година в документа е имало заложени 850 милиона лв. за напоителна инфраструктура. Вицепремиерът отговори -тези пари не са били предпазени.

" Защо, господин Пеканов, избрахте лесния метод - да премахнете този план вместо да го преработите и да го извършите вероятен да се случи? През последните 12 години, с разрешението на държавното управление на ГЕРБ, напоителни системи продаде за скрап една голяма част от оборудванията за напояване ", сподели Пламен Абровски от " ИТН ".

" Проблемът е, че дълго време по този план не са направени нужните условия от Европейска комисия ", отговори Пеканов.

ГЕРБ оспориха изказванията на Пеканов.

" Абсолютно не съм съгласна с обяснението по тази причина, че планът в подадения му тип е недопустим. Комуникацията с комисията течеше ежеседмично. Всичко е въпрос на политическа воля ", сподели Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

" Аз разбирам, че по този начин политическите спекулации и полемики постановат вие да изложите това мнение, само че и ние и вие знаем, че това не е правилно. Да, има политическа воля да търсим ресурса за бранша ", отговори Пеканов.

Българска социалистическа партия похвалиха Плана за възобновяване, само че дефинираха отпадането на плана за напоителни системи като неточност.

" И по последните проучвания уважаеми сътрудници - на Балканите през идващите години ще се чака суша и е належащо да бъдем готови за тези климатични промени ", съобщи Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

От Движение за права и свободи получили голям брой възражения по проекта, че институции, браншови организации и групи жители са били забравени.

" Забелязва се, че има ограничение на конкурентния метод и дискриминационно отношение към достъпа до запас ", сподели Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.

" Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " разясниха районните неравенства.

" Остава дълбокият районен дисбаланс в този проект. Трудно ще ни стигне времето, с цел да го компенсираме, само че и ограниченията, които оферирате някакси не адресират този проблем ", сподели Румен Йончев от ИБГНИ.

" Аз бих се надявал този проект да бъде модернизиран, ъпгрейдван, надграждан и да има повече за общините и за районите ", сподели Найден Зеленогорски от Демократична България.

" Така както беше заложен проекта освен, че не помагаше за понижаване на районните несъответствия, а можеше даже да ги усили. Отделни планове за обособени градове нямаше по какъв начин да се дискутират, тъй като доста сложен щеше да е целия този развой ", счита Атанас Пеканов.

Следващото държавно управление би трябвало да работи по активиране на заемната част на проекта, уверен е вицепремиерът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР