12,5 тона сладолед, за производството на които е използван яйчен

...
12,5 тона сладолед, за производството на които е използван яйчен
Коментари Харесай

Сладоледът с фипронил може да се върне на пазара

12,5 тона сладолед, за производството на които е употребен яйчен прахуляк с фипронил, може и да бъдат пуснати в продажба, в случай че се потвърди, че количеството фипронил в него е под 0,005. Това стана ясно от думитер на доктор Камен Николов от Българската организация по сигурност на храните пред Нова телевизия.
" Има правилник от 2014 година, съгласно който в случай че в подготвен артикул или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е рисков за потребителя. Производителят на сладоледа би трябвало за лична сметка да направи разбор на този подготвен артикул и в случай че резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като към момента нямаме този резултат, стоката стои под забрана ", заяви Камен Николов.
" В Европа няма нито един случай на потърпевши консуматори. Световната здравна организация дефинира този инсектицид като умерено отровен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност ", добави той и разгласи, че рискът за потребителите е невисок.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР