12 12 Архивен кадър от наводенията в Бургаско от септември

...
12 12 Архивен кадър от наводенията в Бургаско от септември
Коментари Харесай

Вечерни новини: Наводнения в Бургас, 450 млн. лв за нови проекти в градовете и пореден компютърен вирус

12 12
Архивен кадър от наводенията в Бургаско от септември 2014 година

© Министерството На Отбраната Още по тематиката
Антикорупционният законопроект на ГЕРБ победи, текстът на Българска социалистическа партия не се класира

Управляващите сплотяват няколко структури в звено за битка с корупцията, само че със същите функционалности като до момента
25 окт 2017
Три години битка с корупцията: резултатите

Какво демонстрират 26 каузи против високопоставени чиновници, импортирани в Софийския градски съд от 2015 година насам
25 окт 2017
Вера Йоурова: Все още няма осезаеми резултати в битката с корупцията

Комисарят по правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете пред " Капитал "
25 окт 2017
Идва ли последният мониторингов отчет на Европейска комисия

Председателството на Съвета на Европейски Съюз слага България в извънредно преференциална позиция
20 окт 2017 НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Трима индивида починаха при наводнения край Бургас

Жертви, изчезнали хора, цели селища потопени под вода, скъсани язовирни стени, избавителни дейности с водолази. Това е равносметката от бедствието, което се стовари върху няколко бургаски села след поройни дъждове.

За последните три години това е втората рецесия с наводнения и починали хора в района и поредна за страната. Макар падналите количества вода да са обилни, те надалеч не са невиждани за региона. Ситуацията наподобява се е усложнила и поради скъсани стени на каскадни язовири, макар уверенията на локалните управляващи, че оборудванията са минали скорошни инспекции и не са били открити проблеми. Но съгласно управляващите и това не изяснява огромните провали. Официално пояснение в действителност към този момент липсва.
Темата ще господства медиите и изявленията на политиците през идващите дни. Това, за което има смисъл да се следи в целия звук, е дали ще бъдат открити аргументите за бедствието, както и какви ограничения ще бъдат препоръчани, с цел да не се стига още веднъж до него.

Нов компютърен вирус заплашва и България

Нов компютърен вирус, носещ името Bad Rabbit, удари системите на няколко европейски страни, измежду които и България. Това е следващата хакерска атака през тази година, откакто по-рано през година в мрежата бяха пуснати вирусите WannaCry и Petya. Този път обаче ударът е доста по-слаб, като за момента се знае, че са потърпевши единствено някои системи на метрото в Киев, както и летището в Одеса. Подобно на предните хакерски офанзиви и този път вирусът заключва целия компютър и търси възнаграждение в криптовалута. Този път сумата е 0.05 биткойна, което е към 275 $. Както и при WannaCry и Petya, няма гаранция, че в случай че бъде платена сумата, компютърът ще бъде отключен.
Вирусът е маскиран като актуализация за известната приставка Adobe Flash. Веднъж щом е конфигуриран, вирусът търси способи да се трансферира на други компютри, свързани с мрежата.

Големите градове са по-близо да еврофинасиране за 450 млн. лева

Държавният Фонд на фондовете стартира да търси кой да раздава по-евтини заеми в най-голямата процедура по европрограмите в този интервал. За транспортни, културни, спортни, туристически и други планове ще се насочат над 450 млн. лева Изборът ще е главно сред банки, само че е допустимо присъединяване и на други фондове и лизингови сдружения, а предложения се одобряват до 29 декември. Ще могат да аплайват и частни компании с планове.
Кредитите ще бъдат с облекчени лихвени условия, с гратисен интервал до 36 месеца и със период на погасяване до 20 години. Рискът е, да има слаб интерес, тъй като към определените мениджъри има сложени супер къси периоди - още следващата година да са разпределили 5% от средствата и строителството да е почнало.

През последните години огромните вложения в градска инфраструктура са финансирани съвсем напълно с европейски средства и нови суми там, в случай че бъдат употребявани мъдро, могат да доведат до още промени.

НОВИНИТЕ, КОИТО СЛЕДИМ
Събитията, които ще имат значение идващите дни

Ръководството на ЕЦБ взема решение дали да спре печатането на пари
Европейската централна банка се събира на постоянната си месечна среща в четвъртък. Пазарите и вложителите чакат да чуят каква ще е ориста на програмата за назад изкупуване на облигации. Най-вероятно президентът на ЕЦБ Марио Драги ще разгласи, че тя ще бъде съкратена, само че не и спряна. Програмата стартира през 2015 година и в продължение на над две години бяха изкупувани по 60 милиарда евро облигации всеки месец. По този метод ЕЦБ напечата над два трилиона евро, наливайки евтини пари и ликвидност на финансовите пазари.
Сега Драги и компания са доста деликатни при установяване на паричната политика поради еврото - по-високи лихви и ограничаване на ликвидността ще оскъпят в допълнение единната валута, което ще удари износа на еврозоната. Ако централната банка реши да играе по-предпазливо, то повдигането на главния лихвен % ще бъде отсрочено за 2019 година

Министри на правораздаването от Европа и Балканите обменят опит в София за правосъдната промяна

Месец преди оповестението на следващия мониторингов отчет на Европейска комисия за България, в страната ни се организира Годишната министерска среща Европейски Съюз – Западни Балкани в региона на правораздаването и вътрешните работи. На 26 октомври в столичния хотел " Маринела " с участавието на еврокомисаря по правораздаването Веря Юрова, министри на правораздаването от Европа и Балканите. Ще бъдат дискутирани значими за правосъдната ни промяна въпроси за ролята на правосъдните препоръки, ограниченията против корупцията, дисциплинарни правила; правосъдно съдействие по гражданскоправни и наказателно правни въпроси и други
Събитието е значимо, тъй като натискът за промени от Брюксел е единственото, което може да има някакъв, въпреки и доста най-малък резултат върху властта в България.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Валери Симеонов бе наказан от двама ромски публицисти на първа инстанция за дискриминационна тирада поради незабравимата му дрънканица в Народното събрание против ромите, в която ги назова " озверели човекоподобни " с " деца, които играят с прасетата " и дами " с инстинкти на улични кучки ". Така два месеца преди българското председателство на Европейски Съюз дискриминационните и анти-толерантни " достижения " на вицепремиера към този момент са доказани и от съда.

Конгресът на Китайската комунистическа партия избра нов Централен комитет и в него няма нито един евентуален правоприемник на президента Си Дзинпин . Това значи, че той ще продължи да управлява най-многобройната страна в света още несигурно дълго време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР