12.12.2023 - Започна демонтажът на фигурите на паметника на съветската

...
12.12.2023 - Започна демонтажът на фигурите на паметника на съветската
Коментари Харесай

Събитията на 2023 г. в СНИМКИ

12.12.2023 - Започна демонтажът на фигурите на паметника на руската войска











01.12.2023 - Точно в 19.00 часа кметът на града Васил Терзиев възпламени светлините на коледната елха, сложена на новата пешеходна зона до катедралния храм " Александър Невски ".

Концерт на детски танцови и музикални сформира огласиха площада. Дядо Коледа също дойде, с цел да се снима с децата и да раздаде дарове.









27.11.2023 - Първа копка на две от новите шест станции на метрото в София.

В София стартира строителството на шест нови метростанции през " Слатина " до " Зала Арена София " и " Цариградско шосе ". Стойността на плана е 540 млн. лв..

Линията би трябвало да е подготвена напролет на 2027 година. Дотогава би трябвало да се изградят и два паркинга - на станциите " Цариградско шосе " и " Зала Арена София " за общо 350 места.



17.11.2023 - Делян Пеевски се кандидатира за ръководител на Движение за права и свободи



16.11.2023 - Вотът на съмнение на държавното управление, пожелан от Българска социалистическа партия не мина.



13.11.2023 - Новоизбраните кмет на София Васил Терзиев, общински съветници, районни кметове и кметове на кметства поставиха клетва на първото съвещание на новия Столичен общински съвет.









10.11.2023 - Руската черква още веднъж отвори порти след 50 дни под ключ. Новият предстоятел, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук дойде малко преди 9.00 ч. и персонално махна катинара на храма.

Той отслужи първия си молебен, дружно с четиримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата. Двама руснаци, украинец и двама българи са новите свещеници в Руската черква в София.





01.11.2023 - Работещите в областта на културата излязоха на митинг пред Столичната библиотека в Деня на националния будител. С искане за по-високи заплати работещите в областта на културата излязоха на митинг пред Столичната библиотека. Протестиращите показаха лист с 12 претенции, измежду които е и това заплатите да бъдат най-малко 2000 лева Те желаят още бюджетът за просвета да бъде 1% от брутния вътрешен артикул. Организатор на събитието е синдикалната организация КТ " Подкрепа ".



31.10.2023 - Хелоуин

По традиция на 31 октомври деца, преоблечени като чудовища, феи или известни кино герои, обикалят къщите да събират бонбони, бисквити и други вкусни изненади.



26.10.2023

Столична община има напълно нова зала за видеонаблюдение за половин милиоон лв.. Оперативният център за видеонаблюдение на Столична община се намира на ул. „ Г. Бенковски " № 12.

3800 камери на Дирекция „ Сигурност “ на общината наблюдават основни места в града - пешеходни зони, паркове, подлези, основни кръстовища, улици и булеварди.

100% от пространствата към учебните заведения в града са включени в системата за видеонаблюдение, както и 85% от детските градини.



12.09.2023 - Разширението на третата метролиния под бул. " Владимир Вазов ". Участъкът от 3 км на софийското метро - от ж.к. " Хаджи Димитър " до ж.к. " Левски ", би трябвало да приключи в края на 2025 година



01.09.2023 - Старт на новата парламентарна сесия.

Народните представители започнаха работа в постройката на някогашния Партиен дом и ще останат там най-малко 3 години, тъй като остарялата постройка се ремонтира.







31.08.2023 - Синя луна озари нощното небе. Това е второто пълнолуние през месец август.

Казва се също суперлуна, тъй като е по-близо до Земята от нормално и наподобява изключително огромна и ярка.

Според астрономите сходен нощен театър не се чака до 2037 година

Синя луна озари нощното небе. Това е второто пълнолуние през месец август.

Казва се също суперлуна, тъй като е по-близо до Земята от нормално и наподобява изключително огромна и ярка.

Според астрономите сходен нощен театър не се чака до 2037 година.



25.08.2023 - Обявеният за търсене предприемач Васил Божков изненадващо се прибра у нас и незабавно беше задържан. Самолетът на му кацна на Летище София в 15:01 часа. Два часа по-късно - в 17:02 ч. полиция го изведе от ВИП терминала.

Срещу Божков има общо четири следствия. По едно от тях той е обвинен като гарант на убийството на Манол Велев, на хазартен необут от Благоевград и на един от атентатите против Алексей Петров. Божков афишира завръщането си у нас ден след погребението на някогашната барета и тъкмо осем дни измежду показния разстрел на Петров.

Обявеният за търсене предприемач Васил Божков изненадващо се прибра у нас и незабавно беше задържан. Самолетът на му кацна на Летище София в 15:01 часа. Два часа по-късно - в 17:02 ч. полиция го изведе от ВИП терминала.

Срещу Божков има общо четири следствия. По едно от тях той е обвинен като гарант на убийството на Манол Велев, на
хазартен необут от Благоевград и на един от атентатите против Алексей Петров. Божков афишира завръщането си у нас ден след погребението на някогашната барета и тъкмо осем дни измежду показния разстрел на Петров.



19.08.2023 - На 19 август почитателите на Петър Дънов посрещат Божествената Нова година на Молитвения рид на Седемте рилски езера при изгрев слънце. Това е и кулминационната точка на Лятната духовна школа на Братството, която стартира на 1 август и приключва на 25 август.

Над 2000 почитатели на Бялото приятелство се включиха в танца Паневритмия край езерото Бъбрека.





16.08.2023 - Контролни пунктове в региона на убийството на Алексей Петров. Полицаите ревизират всеки автомобил, който минава оттова.



Мястото на убийството в естествен парк „ Витоша “.



10.07.2023 - Премахнаха противозаконни павилиони до КАТ-София. 11 противозаконни павилиона от региона пред КАТ-София бяха отстранени. Една част от тях в никакъв случай не са имали позволения, други са с изтекли такива.



06.07.2023 - Украинският президент Володимир Зеленски на посещаване в България.



04.07.2023 - 30 млади художници от Северна Македония и България рисуват пред Народния спектакъл в София картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единение сред двете страни. Събитието е част от акцията на Фондация Българска Памет „ От двете страни на границата ".

Участниците в самодейността са от детско художествено студио „ Св. св. Кирил и Методий “, гр. Битоля, и представители на Западните Родопи - България. Малките художници ще бъдат признати и от президента на Румен Радев.



17.06.2023 - София Прайд 2023. Събралите се хора пред паметника на Съветската войска отхвърля омразата да диктува дневния му ред. Прайдът обръща внимание на отнетите права и посланията му тази година са ориентирани към правото да имаш семейство и потребността от поддръжка и схващане от най-близките вкъщи.



12.06.2023 - Висшият правосъден съвет освободи предварително от служба основния прокурор Иван Гешев. Това стана по предлагането на четиримата прокурори поради изявление, което накърнява престижа на правосъдната власт. " За " отстраняването на Иван Гешев гласоподаваха 16 от членовете на Висш съдебен съвет. " Против " бяха единствено четирима.





06.06.2023 - Парламентът утвърди кабинета " Денков - Габриел ".

49-ото Народното събрание излъчи постоянно държавно управление с министър председател Николай Денков и мандата на втората парламентарна мощ - ПП-ДБ и поддръжката на ГЕРБ-СДС.

Съгласно постигнатата сделка сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС предлаганият проектокабинет е с ротационен министър-председател. Предвижда се първо постът да поеме номинираният от ПП-ДБ акад. Николай Денков, а след 9 месеца премиерското място да заеме Мария Габриел, която до тогава ще бъде вицепремиер и външен министър.



и митинг пред Народното събрание от привържаници на " Възраждане "



05.06.2023 - Кандидатът за министър председател Николай Денков върна изпълнен втория мандат. Президентът Радев незабавно подписа указа с предлагането, а ръководителят на Народното събрание насрочи за идващия ден гласуването на кабинета, зад който застанаха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.





15.05.2023 - С музика и танци започнаха баловете.

Зрелостници се събраха може би за последна година пред храм-паметника " Александър Невски ".





09.05.2023 - С 3D мапинг шоу на фасадата на Централната баня София се причисли към отбелязването на Деня на Европа. За сцена на спектакъла " Заедно " бе определена фасадата на Регионалния исторически музей. Историята за общочовешките полезности, върху които е построен Европейският съюз споделя изкуствен интелект.







6 май - Ден на храбростта и празник на Българската войска







02.05.2023 -

Магистрати излязоха пред Съдебната палата в отбрана на основния прокурор Иван Гешев. Прокурори и следователи излязоха на митинг в цялата страна в отбрана на основния прокурор Иван Гешев след опита за нападение.



22.04.2023 - Българска национална телевизия засади нова гора в Ловния парк в София.

За 53-а поредна година 170 страни от целия свят почитат природата и търсят връзката сред индивида и земята. Лица на Българска национална телевизия засадиха дръвчета в Ловния парк по случай Деня на Земята.



19.04.2023 - Ключов ден в Народното събрание. Росен Желязков беше определен за ръководител на 49-ото Народното събрание. За кандидатурата му гласоподаваха 136 народни представители, нито един срещу, 94 се въздържаха.

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).





След съвещанието представители на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната - Демократична България " се събраха на работна среща, с цел да обсъдят опциите за правене и приемане на бюджет.



12.04.2023 - Първи работен ден на 49-ия парламент. Депутатите се заклеха, само че не избраха ръководител на Народно събрание.









24.03.2023 - Актрисата Джералдин Чаплин дойде в София за най-новия си филм " Лука ", в който извършва ролята на военачалник.





23.03.2023 - Белият щъркел - знак на шанс.

Птиците се завърнаха в гнездата си.





16.03.2023 - Шествие в поддръжка на Алекандър Морфов в София. Новосформираното след абсурда в Народния спектакъл " Движение за просвета ", в което влизат поддръжници на уволнения режисьор Александър Морфов, провежда протестно шествие в София през днешния ден. Проявата стартира пред Министерството на културата, след което мина около Президентството и Министерския съвет. От Движението упорстват за законови промени, за тактика за развиването на културата, и за оставката на шефа на Народния спектакъл Васил Василев. Те внесоха настояванията си до президента, премиера и министъра на културата.





15.03.2023 - Два черни ягуара към този момент живеят в Софийския зоопарк. Зоологическата градина в София има нови попълнения - два черни ягуара. Жан и Жак са родни братя, единствено на година и шест месеца. Идват от Франция, където са живели със своите родители. Te са част от специфичната програмата на Европейска асоциация на зоопарковете и аквариумите. За първи път в столичния зоопарк има черни ягуари.





13.03.2023 - Започна възобновяване на достоверния образ на минералната баня в " Овча купел ". Проектът планува възобновяване на постройката, реституция на фасадите, на емблематичните за постройката тавани. Ще бъдат реставрирани и басейните, като ще има зона с по-гореща вода, каквато не е съществувала преди.







10.03.2023 - С " Поход на толерантността и мъдростта " означиха 80 години от спасяването на българските евреи. Поход на толерантността и мъдростта от църквата „ Св. София “ до паметника на Спасението проведоха от Столичната община и Организацията на евреите в България „ Шалом “.





03.03.2023 - 145 години свободна България - гала на Паметника на Незнайния войник





01.03.2023 - На 1 март българите се закичват за здраве и шанс с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Традиционно хората закичват с мартенички и дървета, и животни.



14.02.2023 - Джон Малкович в София. Джон Малкович се разноски самичък след конференцията в Народния спектакъл. Той обиколи централните улици и магазини, ориентирайки се по джипиеса на телефона си. Почти никой не съумя да го разпознае, защото добре се беше опаковал с голям шал. Малкович е в България, с цел да показа постановката " В самотата на памуковите полета " в Народния спектакъл. Билетите за спектаклите му бяха продадени извънредно бързо.







02.02.2023 - Последен работен ден на 48-ото Народно заседание.







28.01.2023 - Фестивалът " Сурва " се завърна в Перник след три години спиране. Рекорден брой участници показват своите обичаи и традиции в 29-ото издание на интернационалния фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник. Над 10 000 участници от България и чужбина дефилират през трите фестивални дни от 27 до 29 януари 2023 година на най-големия фестивал на Балканите.









16.01.2023 - Президентът Румен Радев връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на " Българска социалистическа партия за България ". Папката взе ръководителят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Същият ден тя имаше рожден ден и получи букет от президента Румен Радев. Мандатът беше върнат несбъднат на 24 януари.






СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР